7 jele annak, hogy valóban egészségesen étkezel

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Szeretnéd tudni, hogy megkapja-e szervezeted a szükséges tápanyagokat? Ennek tudatában követned kell a jeleket, amelyeket a tested küld neked. Azok az emberek, akik kiegyensúlyozott étrendet fogyasztanak, amely minden élelmiszercsoportból különféle tápláló ételeket tartalmaz, nem szenvednek táplálkozási hiányosságoktól.

A különböző korcsoportok tápanyagigénye eltérő. A tinédzsereknek például a csontsűrűség növelésére kell összpontosítaniuk kalciumban gazdag ételekkel.

A 60 éves és idősebb felnőtteknek fehérjében gazdag ételekre kell összpontosítaniuk, hogy fenntartsák a csontok erejét és biztosítsák a B12-vitamint, mivel a B12-hiány az életkorral növekszik.

A legfontosabb szabály, hogy étkezz változatosan, és vigyél be több gyümölcsöt és zöldséget az étlapodba.

Nézzük is meg azt a 7 jelet, amelyek azt mutatják, hogy helyesen táplálkozol

1. A hajad dús és fényes

A fényes haj a jó egészség jele lehet. Ha a hajad dús és élettel teli, akkor mindenképpen jó a diétád. A ritkuló haj vagy az idő előtti őszülés néha vitaminhiány jele lehet.

Tudnod kell, hogy az normális dolog, ha naponta akár 100 hajszálat is elveszítessz, és nem kell pánikba esni ha hajszálakat találunk ágyunkban vagy a fürdőkádban.

A hajad dús és fényes

2. Nincs problémád a bőröddel

A bőr állapota is megmondhatja, hogy megfelelően táplálkozunk-e. Bizonyos vitaminok hiánya számos bőrproblémához vezet. Például, ha a bőrünk száraz és hámló, akkor C-vitamin-hiányban szenvedünk.

A bőrkiütések a B2-vitamin-hiányt, a száraz bőr pedig az A-vitamin-hiányt jelzik. Ha bőrünk idő előtti öregedését észleljük, szükségünk van több E-vitaminra. De ha nincs ilyen problémád, akkor minden rendben van.

Nincs problémád a bőröddel

3. Van elég energiád

A szervezet az ételt energiává alakítja. Ha gond nélkül végzed szokásos tevékenységeid, valószínűleg szervezeted megkapja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ha napközben fáradtabbnak érzed magad, figyelj oda a táplálkozásra, és juttass be több vitamint táplálékkal.

Van elég energiád

4. Egészségesek a körmeid

A körmök egészségügyi problémákat is feltárhatnak. A sima, egészséges körmök jó táplálkozást jeleznek. A könnyen töredező körmök vas- vagy B-vitamin-hiányra utalhatnak.

Egészségesek a körmeid

5. Kevésbé vagy sérülékeny

A szervezetnek C- és K-vitaminra van szüksége a sérülések és a vérrögök gyors gyógyulásához. Ha nincs elegendő mennyiségű vitamin, könnyebben jelentkezhet például véraláfutás.

Kevésbé vagy sérülékeny

6. Ha megfázol gyorsan elmúlik

A megfelelő táplálkozás nem akadályozza meg a vírus bejutását a szervezetbe, de számos vitamin és ásványi anyag segít megőrizni az immunrendszer működését, így az képes leküzdeni a megfázást és gyorsabban túl leszel rajta.

Ha megfázol gyorsan elmúlik

7. Jól érzed magad a bőrődben

Ha a tested általában jól érzi magát, anélkül, hogy drasztikus, megmagyarázhatatlan energiaváltozásban szenvedne, akkor valószínűleg megkapja a szükséges tápanyagokat.

Jól érzed magad a bőrődben

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója