Melyek lehetnek a véres széklet okai?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A véres széklet okai számos egészségügyi állapot jele lehet, és fontos, hogy az észlelt vérzést ne hagyjuk figyelmen kívül, mivel ez kezelést igénylő állapot jele lehet.

A véres széklet okai

A véres széklet számos különböző okból adódhat, többek között:

  1. Aranyér: Ez a leggyakoribb oka a véres székletnek. Az aranyér egy végbélben kialakuló duzzanat, amely könnyen megsérülhet, amikor a széklet áthalad rajta.
  2. Gyulladásos bélbetegségek: Ilyen betegségek közé tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Ezek a betegségek gyulladást okoznak a vastag- és vékonybélben, amelyek véres székletet, hasmenést, hasi fájdalmat, súlyvesztést és fáradtságot okozhatnak.
  3. Vastagbél-divertikulum: A vastagbélben kialakuló kis tasakok, amelyeknek falai vékonyak és érzékenyek, és könnyen megsérülhetnek, ha kemény széklet megy át rajtuk. Ez véres székletet, hasi fájdalmat, puffadást és lázat okozhat.
  4. Gyomor- vagy vastagbélrák: A véres széklet a bélrák egyik tünete lehet. Ha a rák korai stádiumban van, általában nem okoz tüneteket, de később véres széklet, hasi fájdalom, fogyás és fáradtság jelentkezhet.
  5. Gyomorfekély: A gyomor vagy a nyombél fekélye is okozhat véres székletet, különösen ha a fekély áttörik az emésztőrendszeren.
  6. Egyéb okok: A véres székletet okozhatja gyulladásos bélbetegség, gyomor- és bélrendszeri fertőzések, végbélrepedés, végbélgyulladás, divertikulumok, hasi sérülések és egyéb egészségügyi állapotok is lehetnek az okok.

Ha véres székletet tapasztalunk fontos, hogy orvoshoz forduljunk a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója