Melyik adalékanyagokat kerüljük el?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Manapság már aki kicsit is egészségtudatos, az tudja és ezért el is kerüli a legtöbb feldolgozott élelmiszert az üzletekben, mert ezek nem ideálisak az egészségünk szempontjából.

Sajnos általában olyan mesterséges vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek sok kárt okoznak szervezetünkben. Ezeket az adalékanyagokat azonban nem könnyű azonosítani, mert különböző nevek és kódok mögé rejtőznek el a feliratokon.

Még ha az adalékanyagok növényi forrásokból származnak, akkor is lehet, hogy károsak. Több, mint 300 vegyi anyagot használnak fel a feldolgozott élelmiszerek elkészítése során, és sajnos gyakran ilyen ételeket választunk a boltokban, mert gyorsan elkészül a vacsora belőlük.

Azonban gyakran allergia lesz ezen ételek fogyasztásának a mellékhatása, és emellett a túlevés és a súlygyarapodás felelősei is.
A legjobb módja annak , hogy kerüljük ezeket a káros vegyi anyagokat, hogy az élelmiszerek címkéit alaposan átböngésszük és amennyiben lehet, elkerüljük a következő adalékanyagokat:

1. Mesterséges édesítőszerek

Az aszpartám (E951) gyakran megtalálható a cukormentes és a diétás címkével ellátott élelmiszerek összetevőjeként. Az aszpartám rákkeltő tulajdonságokkal is rendelkezik a legújabb kutatások szerint, és egyáltalán nem kedvező mellékhatásokat okozhat.

Az aszpartámról kimutatták, hogy rontja az intelligenciát, és befolyásolja a rövid távú memóriát, sokféle betegséghez vezethet, beleértve az agyi tumort, a limfómát, a cukorbetegséget, a Parkinson-kórt, az Alzheimer-kórt, de más tüneteket is okozhat, mint például a krónikus fáradtság, a depresszió és a szorongásos rohamok, szédülés, fejfájás, hányinger, zavartság, migrén.

2. Magas fruktóz-tartalmú kukorica szirup

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egyre gyakrabban jelenik meg a hazai élelmiszerpalettán is, bár igazából Amerikában a legelterjedtebb adalékanyag.

Sajnálatosan a rossz (vagyis az LDL ) koleszterin szintet növeli, és hozzájárul a cukorbetegség és a szöveti károsodás kialakulásához. Leginkább az édességekben, az ízesített joghurtokban, a salátaöntetekben található meg, de mindig vizsgáljuk át az összetevőket.

3. Élelmiszer színezékek

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcslevekben és a salátaöntetekben megtalálható mesterséges színezékek hozzájárulhatnak a gyermekek viselkedési problémáihoz és IQ csökkenéshez is vezethetnek.

Az E133 kék szín tiltott Norvégiában, Finnországban és Franciaországban is. Az E124 jellel fémjelzett vörös festékek bizonyítottan pajzsmirigy rákot és kromoszóma-károsodást okozhatnak.

A sárga ételszínezéket, az E110 és a E102 kódúakat Norvégiában és Svédországban is betiltották, ugyanis a vese-és mellékvese daganatok kialakulásához hozzájárulhat.

4. Nátrium-glutamát (E621)

A nátrium-glutamát egy olyan aminosav, amely levesek, salátaöntetek, chipsek ízfokozójaként használatos. Azonban ez olyan anyag, amely a sejteket túlműködésre és akár sejtelhalásra készteti.

Tanulmányok kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása olyan káros mellékhatásokat okozhat, mint például depresszió, zavartság, szemkárosodás, fáradtság, fejfájás, és az elhízás.

A nátrium-glutamát többek között snack-ekben, chips-ben, süteményekben, fűszereken, fagyasztott egytálételekben szokott előfordulni.

5. Transz-zsírok

Transzzsírt az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használják fel, de sajnos ez az egyik legveszélyesebb anyag, amit megehetünk.

Leginkább rántott gyors ételekben, margarinnal készült ételekben, vagy részlegesen hidrogénezett növényi olajokban található meg.

A transzzsírok egy úgynevezett hidrogénezési folyamattal keletkeznek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a transzzsír növeli a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, miközben csökkenti a jó, vagyis a HDL-koleszterintet, növeli a szívroham kockázatát, a szívbetegségek és a stroke előfordulását, és hozzájárul a fokozott gyulladásokhoz, és a cukorbetegség kialakulásához.

Az ilyen olajok és zsírok leginkább margarinban, chips-ben és kekszekben, pékárukban található.

6. Nátrium- szulfit (E221)

Ez a tartósítószer használatos a borkészítés és néhány feldolgozott élelmiszerek esetében. A szulfitokra érzékeny egyének asztmás tüneteket mutatnak. Akik szulfit érzékenyek előfordulhat náluk fejfájás, légzési problémák, és kiütések.

Súlyosabb esetekben a szulfitok okozhatnak esetleg teljes légúti elzáródást, ami a szívmegálláshoz vezethet. A nátrium-szulfit borokban és szárított gyümölcsökben fordul elő.

7. Nátrium- nitrát vagy nátrium-nitrit

Nátrium- nitrátot (vagy nátrium-nitritet) használják tartósítószerként, színező és ízesítő elemként a bacon, a sonka, a hot-dog, a löncshús, a sózott marhahús, a füstölt halak esetében.

Ez az összetevő ártalmatlannak tűnik, de rákkeltő az emberi emésztőrendszerben. A véráramba lépve pusztítást végez számos belső szervben, leginkább a májat és a hasnyálmirigyet károsítja.

Ez a vegyi anyag a húsok élénkvörös színét biztosítja, valójában ez teszi lehetővé, hogy a régi, elhalt húsok friss és élénk színűek legyenek. Ebből következően a feldolgozott húsokban található meg leginkább.

8. Kén-dioxid (E220)

Kén adalékanyagokat a nyers gyümölcsök és zöldségek esetében alkalmazzák. Az általuk okozott mellékhatások közé tartozik a hörgőprobléma különösen az asztmára hajlamosak esetében, hipotenzió ( alacsony vérnyomás ), kipirulás bizsergés vagy anafilaxiás sokk.

Nemzetközi szervezetek nem ajánlják az E220 fogyasztását azok számára, akik kötőhártya-gyulladás, hörghurut, tüdőtágulat, asztma, vagy a szív-és érrendszeri betegség valamelyikében szenvednek.

A kén-dioxid általában sörben, üdítőkben, aszalt gyümölcsökben, gyümölcslevekben, ecetben, és burgonya termékekben fordul elő.

Főkép forrása: alimentarium.org

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója