Melyek az ADHD tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az ADHD rövidítés az angol Attention Deficit Hyperactivity Disorder kifejezésből származik, amely magyarul figyelemhiányos hiperaktivitás zavart jelent.

Ez egy neuropszichológiai rendellenesség, amely gyakran a figyelem, az impulzivitás és a hiperaktivitás problémáit okozza. Az ADHD-t általában a gyermekkorban diagnosztizálják, de felnőtteknél is előfordulhat.

A kezelés általában magában foglalja a gyógyszereket, a viselkedésterápiát, a tanácsadást és a támogató környezetet.

Az ADHD tünetei

Az ADHD tünetei változóak és az egyének között eltérő mértékűek lehetnek. Azonban általában a következő tünetek fordulnak elő:

  • Figyelemzavar: Nehézség a figyelem fenntartásában, nehézség a feladatok elvégzésének befejezésében, nehézség az utasítások követésében, könnyen elvonhatják a figyelmet külső ingerek, hajlamos az elfoglaltságok megfeledkezésére, szervezetlenségre.
  • Hiperaktivitás: Feszültség, nyugtalanság, állandó mozgás, folyamatos beszéd, nehézséget okoz egy helyben maradni, akkor is mozognak, amikor az nem szükségszerű, érzékenység az ingerlékenységre.
  • Impulzivitás: Azonnali cselekvési késztetés, nehézség az impulzusok gátlásában, meggondolatlanság, kapkodás, beszéd előtti gondolkodás hiánya, gyakran megszakítja mások beszédét vagy tevékenységét.
  • Szervezési nehézségek: Nehézség a feladatok tervezésében és szervezésében, nehézség a határidők betartásában és a prioritások meghatározásában.
  • Türelmetlenség: Problémái vannak a várakozással, kényelmetlenül érzi magát az olyan helyzetekben, amikor hosszú ideig kell várnia.
  • Hangulatváltozások: Szorongás, dührohamok, frusztráció és érzelmi labilitás.
  • Alvászavarok: Nehézség az elalvásban, felébredésben és állandóak az alvászavarok.

Ezek a tünetek gyakran együtt fordulnak elő, és jelentős hatással lehetnek az érintett személy életminőségére és teljesítményére.

Az ADHD kezelése általában magában foglalja a viselkedésterápiát, a gyógyszereket és az életmódbeli változtatásokat, amelyek célja a tünetek enyhítése és a mindennapi élet könnyebbé tétele.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója