Adrenalin – Tudjunk meg mindent róla

Szerző: Norbert

Az adrenalin egy nagyon fontos hormon és neurotranszmitter, amely a mellékvesevelő sejtjeiben, valamint a központi idegrendszer egyes neuronjaiban termelődik. Kémiailag az adrenalin a katekolaminoknak nevezett monoaminok csoportjába tartozik.

A tirozin és a fenilalanin aminosavakból szintetizálják. Az adrenalint stresszhormonnak is nevezik, mivel stresszes helyzetekben jelentősen megnő az adrenalin szintézise.

Az adrenalint és a szervezetre gyakorolt ​​hatását régóta tanulmányozták, és megállapították, hogy a szervezetben található adrenalin receptorok a test szinte minden szövetében megtalálhatók.

Az adrenalin hatása azonban meglehetősen rövid ideig tart – mindössze 5 perc. Ez a szervezet aktív feldolgozásához kapcsolódik, mivel az adrenalin felszabadulására válaszul a deaktiváló rendszereket tartalmazza.

Az adrenalin szintetikus analógja az epinefrin. Az epinefrin-kezelés dózisát és időtartamát a kezelőorvos határozza meg.

A noradrenalin injekciós oldatot szubkután vagy intravénásan adják be, de csak szakképzett egészségügyi személyzet teheti ezt meg. Orvosi vészhelyzetek, például anafilaxiás sokk, szív- és tüdő újraélesztés, szívmegállás kezelésére használják.

Az adrenalin funkciói

  • az adrenalin fő funkciói a szénhidrát-anyagcsere fokozása
  • közvetítőként szolgál az idegimpulzusok vezetésében
  • izgatja a légzőközpontot
  • a vérnyomás éles és rövid távú emelkedése
  • lassítja a perisztaltikát és növeli a vércukorszintet
  • csökkenti a hörgők simaizmainak tónusát
  • fokozza a bazális anyagcserét.

Az adrenalinnak köszönhetően az emberek kiváló ellensúlyozási eszközökkel rendelkeznek olyan külső támadásokkal szemben, mint a félelem, stressz, érzelmek.

A stressz kiváltja a felszabadulást a mellékvesékből. Az adrenalin küldetése, hogy mozgósítsa a szükséges energiatartalékokat, hogy a szervezet képes legyen alkalmazkodni a stresszes helyzethez.

Sportolás közben az adrenalin hatására megnő a vér mennyisége, hogy táplálja az izmokat. Csökken a nyelőcső aktivitása, fokozódik az izzadás, így a szervezet megszabadul a feleslegesen felhalmozott energiától.

Magas adrenalin szint

Néha az adrenalintermelés nyilvánvaló ok nélkül önállóvá válik. Ez fájdalmas következményekkel jár, amelyek normálisak a magas adrenalinszint esetén, mivel ez a hormon rendkívül fontos, és túltermelése befolyásolja az érzelmi és szociális viselkedést. Ennek bizonyítéka a noradrenalin – az adrenalin egyik származéka.

A noradrenalin befolyásolja az ébrenlét állapotát. Stressz esetén megnövekedett mennyiségben kezd termelődni. Az eredmény az, hogy egész éjszaka az ágyban hánykolódik. Olyan betegségekben, mint például a mellékvese daganata, az adrenalin ismét hiperaktívvá válik.

Ennek a túltermelésnek a legjellemzőbb megnyilvánulásai az izzadás, szorongásos rohamok, mellkasi görcsök, erős sápadtság és magas vérnyomás. Az adrenalinszint az állandó stressz hatására emelkedik, ami depresszióhoz és kimerültséghez vezet.

Amerikai tudósok szerint a magas adrenalinszint csökkenti a sikeres fogantatás lehetőségét. Emiatt a szakértők azt tanácsolják az orvosoknak, hogy figyeljenek oda az adrenalinszintre a foganni vágyó nőknél.

Alacsony adrenalinszint esetén nappali álmosságtól szenvedhetünk.

Az eddig elmondottakból egyértelműen kiderül, hogy az adrenalinnak és származékainak az érzelmi viselkedésre, emésztésre, értelmi és fizikai tónusra gyakorolt ​​hatása nagyon nagy. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk kezelni, különben az életmódunk jelentősen leromlik.

Adrenalin löket

Nem titok, hogy az olyan tevékenységek során felszabaduló adrenalin, mint az ejtőernyős ugrás, hihetetlen érzelmi érzeteket kelt. Az emberi életben az adrenalint a sport, a kikapcsolódás és az adrenalinszint fenntartását okozó tevékenység hozza magával, hihetetlen érzésekkel társítva.

Egyes szerzők szerint minden embernek megvan a saját érzelmi normája – egy érzelmi csúcs, amelyet időről időre mindenkinek el kell érnie. Ha lehetetlen ilyen műveleteket végrehajtani, egy személy depresszióba eshet.

A pszichiáterek azt állítják, hogy a lakosság mintegy 30%-ánál nagyon magas az érzelmi válaszküszöb, és további ingerre van szükség az adrenalin felszabadulásával járó érzelmi kitörés eléréséhez.

Ezek nagy sebesség, ejtőernyős ugrás vagy más szóval – kockázat. Általában az ilyen emberek számára idegenek az olyan állapotok, mint a túlfáradtság, a stressz és az elégedetlenség, mert életszemléletük más irányba terelődik.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója