Az agar-agar (más néven agar, japánul kanten) az “agarofitáknak” nevezett moszatféleségek kocsonyás anyaga. Egy agar-agar telepben rendszerint körülbelül három agarofita, többségében Gelidium-alga található.
A kínaiak és a japánok már évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogyan lehet ezen algák leveleit vízteleníteni, hogy később bármikor újra felhasználhassák (mint a zselatint).
Csakhogy az agar-agar bizonyos értelemben jobb, mint a zselatin. Nem olvad el olyan könnyen, és szilárdabb a szerkezete. Ráadásul az aga-agarnak egyáltalán nincs kalóriaértéke, ami jól jöhet, ha éppen fogyni szeretnénk.
Milyen hatása van agar-agarnak? Hogyan lehet ezt felhasználni, akár ősszel is? Lássuk a hatásait és a felhasználását:
Az agar-agar gyógyhatásai
- Rendkívül erősen hűt
- Jót tesz a tüdőnek, jótékony hat a májra
- Csökkenti a gyulladást
- Enyhén hashajtó
- Gyorsítja az emésztést és a fogyást, gyógyíthatja az aranyeret, és segítheti a test megtisztulását a radioaktív elemektől
- Kiváló kalcium– és vasforrás
Akinek a széklete túl lágy, sokszor hasmenéssel küzd, figyeljen az agar-agar fogyasztásra – hiszen ahogy írtam, az agar-agar enyhén hashajtó hatású lehet!
Agar-agar a konyhában
Az agar-agar rúd, pehely vagy por formájában kapható. Hazánkban elsősorban por formában lehet hozzájutni. Talán a por forma a legkönnyebben felhasználható, de nézzük meg melyikkel mit kell tenni:
Agar-agar rúd előkészítése
- Törjük darabokra a rudat
- Mossuk meg, csavarjuk ki
- Áztassuk 30 percig
- Konyharuhán szűrjük át
A lébe, amibe beletesszük (pl.: víz, leves stb.) forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen az agar-agart.
Agar-agar pehely és por előkészítése
Áztassuk be, melytől meglágyul. A lébe, amibe beletesszük (pl.: víz, leves stb.) forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen az agar-agart.
Egyszerű agar-agar példa recept
És most lássunk egy egyszerű felhasználási módot, melyet akár ősszel is alkalmazhatunk. Íme az agar-agar gyümölcszselé receptje:
Hozzávalók:
- 3-4 evőkanál agar-agar pehely – vagy 1/4 teáskanál agar-agar por
- 6 dl almalé
- 75 g mazsola
- 250 g pürésített gyümölcs
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- kevés citromlé – opcionális
Elkészítés:
- A lében puhítsuk meg az agar-agart.
- Adjuk hozzá a mazsolát és forraljuk fel.
- Főzzük nagyjából 5 percig, majd adjuk hozzá a többi összetevőt is.
- Alaposan elegyítsük a hozzávalókat, öntsük formába és várjuk meg, míg megszilárdul
Jó étvágyat!
Főkép forrása: cuitandokter.com