Melyek az agyhártyagyulladás tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 0 perc

Az agyhártyagyulladás egy olyan fertőzés, ami az agyat és a gerincvelőt borító membránokat, az úgynevezett agyhártyákat érinti.

Ez a betegség bakteriális, vírusos, gombás vagy parazitás fertőzés eredménye lehet. A bakteriális agyhártyagyulladás rendkívül súlyos és halálos kimenetelű is lehet, ha nem kezelik időben.

Az agyhártyagyulladás tünetei

Az agyhártyagyulladás tünetei korai szakaszban hasonlóak lehetnek egy enyhe influenza tüneteihez, de rohamosan súlyosbodhatnak.

A tünetek között szerepelhetnek a következők:

  • Súlyos fejfájás, ami nem hasonlít a korábbi fejfájásokhoz
  • Láz
  • Nyakmerevség vagy fájdalom, különösen, ha előre hajtjuk fejünket
  • Hányinger vagy hányás, különösen ha ezek láz és fejfájás kíséretében jelentkeznek
  • Fényérzékenység (fény iránti túlérzékenység)
  • Zavartság, nehézség ébren maradni, vagy koncentrációs problémák
  • Bőrkiütés
  • Csecsemőknél a tünetek között szerepelhet a letargia, az étvágytalanság, a hangos sírás, a hőmérséklet emelkedése, a nyak merevsége, és a fej hátrafeszítése.

Ezek a tünetek gyakran hirtelen jelentkeznek, de néha néhány nap alatt alakulnak ki. Ha agyhártyagyulladásra gyanakszunk, azonnal kérjünk orvosi segítséget, mert ez a betegség életveszélyes lehet.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója