Melyek az agyvérzés tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az agyvérzés (vagy stroke) akkor fordul elő, amikor az agy egy részének vérellátása hirtelen megszakad, ami a vérkeringésben lévő blokkolódás vagy egy vérér törése miatt történhet.

Az agyvérzés két fő típusa:

  • Iszkémiás stroke: Ez a leggyakoribb típus, amely akkor következik be, amikor egy vérrög elzár egy artériát, és megakadályozza a vér áramlását az agyba.
  • Vérzéses (hemorrhagiás) stroke: Ez akkor történik, amikor egy agyi artéria megreped és vérzést okoz. A kiömlött vér károsítja az agy sejtjeit.

Az agyvérzés tünetei

Az agyvérzés tünetei gyakran hirtelen és váratlanul jelentkeznek. Ezek a következők lehetnek:

  • Gyengeség vagy zsibbadás: A test egyik oldala (arc, kar vagy láb) hirtelen gyengeséget vagy zsibbadást tapasztalhat.
  • Beszédzavar: A betegnek nehézségei lehetnek a beszéddel vagy a beszéd értésével.
  • Látásproblémák: A látás hirtelen romolhat vagy elveszhet az egyik vagy mindkét szemben.
  • Fejfájás: Hirtelen, nagyon erős fejfájás jelentkezhet anélkül, hogy nyilvánvaló oka lenne.
  • Szédülés, egyensúly- vagy koordinációs problémák: A betegnek problémái lehetnek a járással, a szédüléssel, az egyensúly elvesztésével, vagy akár a koordináció hiányával.
  • Éberségcsökkenés: A beteg zavarodottnak, összezavarodottnak tűnhet, esetleg elveszítheti az éberségét vagy elveszítheti a tudatát.

Az agyvérzés sürgős orvosi ellátást igényel. Minél gyorsabban kezelik, annál kisebb a valószínűsége a tartós károsodásnak. Ha bármelyik jelentkezik ezek közül a tünetek közül magadon vagy másokon, azonnal hívd a mentőket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója