Az alkohol hatása a szervezetünkre

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Bár az alkohol hatása rövid időn belül boldoggá, kellemessé és társaságkedvelővé teheti az embert, a túlzott vagy krónikus, hosszan tartó ivás alkoholfüggőséghez vezethet, amelyet hivatalosan alkoholfogyasztási zavarnak neveznek.

Milyen hatásai vannak az alkoholfogyasztásnak?

Az alkoholnak a teljes testre kihatása van (például a bőrre, az erekre, és a szívre is). Nem meglepő, ha azt mondom, hogy az egyensúlyozó képességed, és a szem-kéz koordinációs képességedre is negatív hatással van (magyarul ügyetlenebbé tesz).

Emellett az alkoholnak van egy olyan hatása is, hogy nem vagyunk képesek abba hagyni azt, amiről azt érezzük meg kellene tennünk – de amit helyesnek érzünk általában helytelen, de a cselekvés mégis megy „önmagától”.

Aztán jöhet a „multitask”, vagyis több dolgot csinálni egyszerre. Alkohol hatása alatt képtelenek vagyunk egyszerre több dologra is koncentrálni.

Tapasztalhattunk olyat is, hogy az alkohol hatása alatt a fájdalom küszöbünk kitolódik (akár a kétszeresére is). De azt is érezhettük, hogy melegünk van. Ez azért lehetséges, mert az alkohol a meleg vér áramlását fokozza a bőrhöz.

Ezáltal a test több hőt veszít, mint általában szokott – ezért lehet megfázni hideg időben, mert azt hiszed meleg van, de valójában csak az érzékelésedet vezetted félre.

Mitől függ, hogy mennyi idő alatt rúgsz be?

Nem csak az számít, mennyi alkoholt iszol, vagy milyen a véred alkohol szintje. Attól is függ, hogy a tested mennyi vizet tárol.

Minél több víz van a testedben, az alkoholnak annál kisebb hatása lesz. Például az izom sokkal több vizet tárol, mint a zsír, ezért akinek több izma van, az „jobban bírja” az alkoholt.

Természetesen a testünk mérete is számít, hiszen a nagyobb test méret elve több vizet képes tárolni, mint egy kisebb test.
És ugye azt is tudjuk, hogy az alkohol dehidratálja a testet, vagyis vizet von ki belőle.

Ezért nagyon is ésszerű, ha sok vizet iszunk, amikor alkoholt fogyasztunk. Illetve legyünk izmosak, mert az izom sok vizet képes tárolni.

Így nyer új értelmet az edzés fogalma, tehát a kocsma helyett irány az edzőterem!

Miért nincs az italokon kalória tartalom érték?

Az alkoholos italokon fel van tüntetve az alkohol mennyiség, de a kalória mennyiség nincs. Valószínűleg azért, mert iszonyatosan sok kalóriát tartalmaznak ezek az italok.

Egy pohárnyi pezsgő 95 kalóriát tartalmaz, négy felesnyi pálinka egy teljes napi kalória mennyiséget is tartalmazhat.

Ez miért probléma?

A testünk az alkoholból származó kalóriát másként dolgozza fel, ezért az alkohol hizlalóbb, mint a sütemény. Arról nem is beszélve, hogy az alkohol rábírhat minket arra, hogy többet együnk a kelleténél – és észre sem vesszük.

Az alkoholban lévő kalória azért felesleges, mert nem fogjuk úgy érezni, hogy elteltünk. Sőt, inkább azt fogjuk érezni, hogy ennünk kellene valamit.

Így átlagosan 30-35%-al több kalóriát fogyasztunk, mint az, aki nem iszik alkoholt. És természetesen mindezt észre sem vesszük.

Összegzés

Bár az alkoholfogyasztás jó ötletnek tűnhet, valójában nem az. Az alkohol méreg a testünk számára, és rombolja az egészségünket.

Rossz hatással van az érzékszerveinkre és az alvás sem lesz olyan jó, mintha nem ittunk volna. A másnaposságról nem is beszéltem, de tudjuk, hogy az mennyire kellemetlen. A másnaposság idején glükóz- és vízhiány lép fel – tehát cukrot és vizet kell fogyasztani, hogy minél hamarabb elmúljon.

Inkább legyen kiegyensúlyozott diétánk, és járjunk el edzeni, az alkoholfogyasztást pedig hagyjuk meg másoknak.

Ez a legegészségesebb hozzáállás, amit csak tanúsíthatunk – és amit a gyermekeinknek megtaníthatunk.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója