Melyek az állandó fáradtság okai?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az alváshiány nem az egyetlen oka az állandó fáradtságnak. Apró dolgok, amiket megteszel (vagy nem teszel meg) kimeríthetnek mentálisan és fizikálisan is. Nézzünk néhány tipikus hibát, ami elszívja az energiádat.

Az állandó fáradtság okai

1. Kihagyod a testmozgást

A testmozgás elhanyagolása nem több energiát ad, hanem éppenséggel ellened dolgozik: még kevesebb erőd lesz. A mozgásszegény, de egyébként egészséges embereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy napi 20 perc testmozgás megnövelte az energiájukat.

Kevésbé voltak kimerültek és enyhült a napi stressz okozta feszültség is. Igaz, hogy ehhez idő kell. Általában a pozitív hatásokat egy hónap után lehet érezni.

A rendszeres mozgás növeli az erőt és az állóképességet. Segíti a szív- és érrendszert a hatékonyabb működésben. Így több oxigén és tápanyag jut majd a létfontosságú szerveidbe.

Vagyis ha kihagyod a testmozgást (napi 20 perc), valószínűleg fáradtabb leszel.

2. Nem iszol eleget

A dehidratáltság is energia vesztéssel jár. Ha kevés a víz a szervezetben, akkor a szívnek több munkájába kerül a vért pumpálni. Vagyis többet kell dolgoznia.

Ráadásul a szükséges oxigén és tápanyagok lassabban jutnak el a szervekhez. Mivel mindenki egy kicsit más, ezért nem lehet pontosan megállapítani, hogy mennyi vizet kellene inni.

Ugyanakkor általánosan elmondható, hogy a napi két liter víz egy jó támpont. Ennél lehet, hogy többre lesz szükséged. A tested úgyis jelezni fog: szomjas leszel.

3. Nem fogyasztasz elég vasat

A vashiány okozhatja a lassúság érzését, ingerlékeny leszel és gyenge. A krónikus vashiányt hívják vérszegénységnek. Érdemes több babot, sötét levelű zöldségeket és diót enni.

A jobb felszívódás érdekében pedig válassz melléjük C-vitaminban gazdag ételeket.

4. Maximalista vagy

Arra törekszel, hogy tökéletes legyél, ezért sokkal többet dolgozol, mint kellene. Viszont tökéletes sosem leszel. Ne tűzz ki olyan célokat, amiket lehetetlen elérni.

Legyél ambiciózus, lépj ki a komfort zónádból, de ne tedd tönkre az egészségedet. Szakíts időt a kikapcsolódásra, a pihenésre.

5. Nem megfelelően táplálkozol

Ha leginkább olyan ételeket eszel, amiben kevés a tápanyag, akkor szintén fáradékony leszel. Angolul “szemét ételnek” (junk food) hívják.

Ezek azok az ételek, amik cukrosak és magas a glikémiás indexük (GI). Ezek gyorsan magasra emelik vércukorszintet, ami “azonnali” extra energiát ad. De úgy, mint a kávé, ez esetben is megvan az ellenhatás. Hirtelen visszaesik a vércukorszint és ismét fáradtnak érzed magad.

Egyél sok zöldséget, kevés gyümölcsöt és húst. Lehetőleg teljes kiőrlésű péksüteményeket egyél, és ezekből is keveset. A süteményt, édességet, csokoládét csak különleges alkalmakkor edd meg. Ugyanis ezek felesleges kalóriák, nem egészségesek.

Ha édesség “függő vagy”, akkor ne tagadd meg magadtól teljesen, de szabj ésszerű határokat!

6. Alkoholt iszol lefekvés előtt

Az alkohol ellazít és sokszor elálmosítja az embert. Nyugodtabbá válik tőle. Viszont nem engedi, hogy mélyen és pihentetően aludjunk. Ráadásul képes minket felébreszteni az éjszaka közepén.

Ugyanis a metabolizálódás után (miután a szervezet feldolgozta az alkoholt) létrehoz egy hirtelen adrenalin szint emelkedést. Emiatt ébredhetünk fel. Ezért nem ajánlatos lefekvés előtt 3-4 órával alkoholt inni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója