Nyers almatorta

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A nyers ételekben van valami különleges, mégis az elkészítésüktől sokszor óvakodnak. Azt szoktam javasolni, hogy olyan receptet válasszanak, aminek minden összetevőjét szeretik. Így ha véletlenül nem sikerülne a kész étel, az összetevőket önmagukban is el lehet fogyasztani. Nincs mitől félni, hiszen nyersen fogyasztjuk mindenképpen.

És miért az almatortát választottam?

Mert az alma teljes mértékben itthoni gyümölcs és nagyon egészséges is. Sok fajtája létezik, és sajnos sok fajta már eltűnt. Még így sok féle almát találunk a boltban és kedvünkre válogathatunk.

Például az egyik legfinomabb, házilag szárított alma a Mucsu – legalábbis nekem ez ízlik a legjobban.

De hogyan lesz ebből torta? Miért egészséges az alma? Nézzük a részleteket!

Miért egészséges az alma?

A statisztikák szerint évente fejenként 23 kg almát fogyasztunk el, mégis kevesen tudják, hogy miért is olyan egészséges ez a gyümölcs. Az alma sav tartalma a belekre fejti ki jótékony hatását.

Az egész szervezet számára méregtelenítő, tisztító hatású. Ezért tehermentesíti a vesét és csökkenti a vesekő és húgysav képződést. Akkor a legtáplálóbb, ha nyersen, héjával együtt fogyasztjuk!

Nem feltétlenül kell a csillogó darabokra vadászni. A téli eltett, tavaszra megráncosodott almák is épp olyan egészségesek, mint fényes társaik.

Antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárul egész szervezetünk egészségéhez. Az alma nem helyettesíti a fogmosást, de csökkenti a baktériumok mennyiségét a szájban és a fogszuvasodás esélyét is.

Az asztma, a szívbetegségek és a magas vérnyomás ellen is jótékony hatást fejt ki.

Tehát együnk almát, nyersen, héjával együtt – például süteményként:

Nyers almatorta recept

Nem nagyon tudok mit hozzá tenni, az almatorta egyszerűen egészséges és finom. Irány a konyha, egy próbát megér!

Hozzávalók az alaphoz:

  • 20 dkg makadámia vagy kesudió
  • 15 dkg pekándió vagy normál dió
  • 50 g datolya
  • Nagy csipet só

Hozzávalók a feltéthez:

  • 15 dkg szárított alma apróra vágva
  • 5 dl almalé
  • 38 dkg alma (3-4 darab)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 8 beáztatott datolya
  • Fél teáskanál fahéj
  • Nagy csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál méz vagy valamilyen édesítőszer
  • Kis csipet só

Hozzávalók a szóráshoz:

  • 90 g pekándió vagy normál dió apróra vágva
  • 4 nagy datolya apróra vágva
  • Fél teáskanál vanília kivonat
  • Nagy csipet őrölt fahéj

Elkészítés:

  • Áztassuk be az almalébe a szárított almát egy órára.
  • Az alap elkészítéséhez minden összetevőt tegyünk egy konyhai gépbe és alaposan dolgozzuk vele össze. Egy ragadós, durva, kicsit morzsolódó anyagot kell kapnunk.
  • Óvatosan nyomkodjuk le egy kerek tál aljára (kb. 23 cm átmérőjű). Tegyük egy órára hűtőbe, hogy összeálljon.
  • Csöpögtessük le a beáztatott almákat, melyek már megpuhultak. A friss almákat vágjuk fel és szedjük ki a magházat (meghámozni nem szükséges). Tegyük a felvágott darabokat a citromlébe.
  • A friss alma felét, a datolyával, fahéjjal, szerecsendióval, vanília kivonattal, sóval és az édesítőszerrel keverjük alaposan össze egy turmix gép segítségével. Ha túlságosan összeáll a keverék, akkor az almalével lazíthatunk rajta.
  • Az almás keverékhez adjuk hozzá a maradék friss és szárított almát is, de már ne turmixoljunk. Keverjük el kanállal, majd a hűtőből kivett alapra kanalazzuk rá.
  • A torta tetejére tegyük rá a pekándió datolya és vanília keveréket. Végül hintsük meg fahéjjal.
  • Egy órára tegyük hűtőbe, majd szobahőmérsékleten tálaljuk.

Jó étvágyat!

Főkép forrása: kochbar.de

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója