7 módszer a nappali álmosság ellen

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Délután három óra… rettegve várjuk, mert közelít az álmosság. Ismerős? Nem vagy egyedül. Általában délután egy és három között az emberek elálmosodnak – a kávéházak örömére.

Ismerünk olyan országokat, ahol természetes a szieszta. A délutáni szunyókálás javítja a koncentrációt. A szakértők arra jutottak, hogy ez azért lehetséges, mert a szervezet nem egy hosszú hanem több rövidebb alvást igényelne.

Ennek ellenére a szieszta mégsem a fiziológiai okok miatt terjedt el, hanem az éghajlati adottságok miatt. A déli országokban akkora forróság van, hogy jobb a legnagyobb meleget pihenéssel tölteni.

Mivel hazánkban ritkán van tartósan ilyen forróság, ezért nálunk dolgozni kell – akár tetszik, akár nem.

Van valami oka annak, hogy állandóan álmosak vagyunk?

Az állandó álmosság számos betegség jele lehet szervezetünkben. Ezzel együtt sok ilyen következménye is lehet. Egy dolog biztos: korlátozza kapacitásunkat és rendkívül kellemetlen. Ennek néhány konkrét oka lehet.

Fontos tudni, hogy az álmosság önmagában normális érzés. Ez akkor fordul elő, amikor közeledünk a szokásos lefekvésidőhöz, vagy hosszú álmatlanság után.

Világszerte az emberek 5-20% -a szenved az ún túlzott (más néven magas) nappali álmosságban. Ellenállhatatlan alvásigényként nyilvánul meg – még abszolút szokatlan vagy nem megfelelő körülmények között is.

Két fő típusa van: enyhe és súlyos.

Az enyhe álmosságra az jellemző, hogy TV-nézés vagy olvasás közben fokozatosan elalszik.

A súlyos álmosság hirtelen elalvási vágy, még felelősségteljes feladatok elvégzése közben is:

 • a munkában
 • vezetés közben
 • táplálkozás és mások

Mit tehetünk álmosság ellen?

1. Figyeljünk jobban a hidratáltságra

Sokszor hallhattad már, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vizet kell fogyasztani a nap folyamán. A megfelelő hidratáltság sokat jelent a koncentráció megtartásában.

Általában hidegben kevesebbet iszunk. Ez hiba, mert a legkisebb vízhiány is okozhat összpontosítási zavarokat és fáradtság érzetet.

A kávé sem jó megoldás, mert a kávé ellenhatása révén nem oldja meg a problémát. A legjobb ilyenkor felkelni a székből és inni egy jó pohár vizet.

2. Nyújtózkodjunk!

A szervezetünk számára rémálom, ha egész nap az asztalnál ülve dolgozunk – még akkor is ha helyes a tartásunk. Érdemes rendszeresen felállni és nyújtózkodni egyet.

Ez a szervezet számára olyan, mint amikor felrázod a gyümölcslevet ivás előtt. Nem akarsz a kollégák előtt nyújtózkodni? Menj ki a mosdóba, ott magad lehetsz.

A nyújtózkodás a látásunkra is pozitív hatással van. A nyakon keresztül érkezik a tápanyag a szemünk számára. Nyújtózkodáskor a bemerevedett izmok ellazulnak és a tápanyag ellátás jobbá válik.

3. Változtassunk az étrenden

A cukros ételek kifejezetten elősegítik a délutáni álmosságot. A reggeli pékáru helyett válassz teljeskiőrlésű gabonából készült ételt, vagy zöldséges gyümölcs turmixot.

Az ebéded tartalmazzon sok zöldséget, növényi fehérjét és kevés szénhidrátot. Ha egyszerre túl sok szénhidrátot és fehérjét eszünk, az emésztésünk nehézkessé válik és az energiahiány garantálttá válik.

Ha rászokunk a tápanyagokban gazdag ételekre, meglepődve fogjuk tapasztalni milyen kevés étellel jóllakhatunk és még az energiaszintünk sem fog leesni néhány órával később.

4. Ne együnk TÚL keveset

Ha túl keveset eszel – például a megszokott, normál ebéd helyett egy joghurt – a testednek nem lesz elég energiája a teljes napodhoz. Az étkezés során a test hozzájut ahhoz az energiához, amit a napi tevékenység során felhasznál.

Természetesen a túl sok energia sem jó, mert akkor hízni fogunk. Meg kell találni az optimális mennyiséget. Ez minden ember számára változó, hiszen nem egyforma az anyagcserénk.

5. Legyen egészséges nassolni valónk

Egyikünk napjai sem egyformák. Néha egy kicsivel több energiára van szükségünk, máskor kevesebbre. Amikor többletre vágyunk, általában nassolni kezdünk. Ez egészen addig nem gond, amíg a nassolni való egészséges és tápláló.

Ha a megfelelő tápanyagokat nassoljuk, akkor a nassolási vágy hamar elmúlik és még az egészségünket is meg tudjuk védeni.

6. Irány a külvilág!

Kimenni a friss levegőre, a napsütésre, a fényviszonyokat megváltoztatni igazi felüdülés a szervezetnek. Egy rövid séta csökkenti a stresszt és élénkíti az agyi tevékenységet.

A helyi park, de akár az utca is megteszi (még a belvárosban is). A lényeg, hogy álljunk fel és menjünk – ha megtehetjük. Egy kis mozgás, kikapcsolás valóban felüdít.

7. A hosszú élet titka, hogy nem hagyod abba a lélegzést

Sosem rossz ötlet kicsit hátrébb csúszni a székkel, esetleg felállni és néhány mély levegőt venni. Természetesen kell egy kis idő, amíg a plusz oxigén megteszi a hatását, de mindenképp megéri. 2-3 perc mélylégzés „csodákra” képes.

Egészen más színben fogjuk látni a munkánkat és az egész világot egy ilyen felüdülés után. A mélylégzés javítja a keringést, felélénkíti a testet és csökkenti a stresszt.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy pontosan mi az oka az álmosságnak?

Ahhoz, hogy kiderítsük, mi okozza pontosan a nappali álmosságot, gondosan figyelemmel kell kísérni szokásainkat.

Javasoljuk, hogy legalább két hétig vezess naplót a következő mutatókkal:

 • az alvás mennyisége és az alvási ciklusok
 • szunyókálunk-e délután
 • milyen ételeket eszünk és hány órát át tesszük ezt – minden apróság hatással lehet a nappali álmosságra
 • sportolunk-e és mennyi ideig
 • mennyi vizet iszunk, és hogy iszik-e cukorban gazdag italokat – üdítőket, energiaitalokat, gyümölcsleveket és másokat
 • mennyi kávét iszunk és mikor
 • fogyasztunk-e alkoholt lefekvés előtt és mennyit
 • szedünk-e vitamint és mikor
 • milyen a stressz és a nyugalom szintünk, amelyet minden nap megtapasztalunk
 • az adott napon tapasztalt energiaszint százalékban
 • Az ilyen típusú napló vezetése nélkül nehéz lesz megállapítani, hogy mi történik és miért. Ha visszamész, és áttekinted az energiaszintedet, és hogy voltak-e álmos pillanatok a napjaidban, könnyen kitalálhatod, mi lehet a hiba oka.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója