7 módszer a délutáni álmosság ellen

Szerző: Norbert

Délután három óra… rettegve várjuk, mert közelít az álmosság. Ismerős? Nem vagy egyedül. Általában délután egy és három között az emberek elálmosodnak – a kávéházak örömére.

Ismerünk olyan országokat, ahol természetes a szieszta. A délutáni szunyókálás javítja a koncentrációt. A szakértők arra jutottak, hogy ez azért lehetséges, mert a szervezet nem egy hosszú hanem több rövidebb alvást igényelne.

Ennek ellenére a szieszta mégsem a fiziológiai okok miatt terjedt el, hanem az éghajlati adottságok miatt. A déli országokban akkora forróság van, hogy jobb a legnagyobb meleget pihenéssel tölteni.

Mivel hazánkban ritkán van tartósan ilyen forróság, ezért nálunk dolgozni kell – akár tetszik, akár nem.

Mit tehetünk álmosság ellen?

1. Figyeljünk jobban a hidratáltságra

Sokszor hallhattad már, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vizet kell fogyasztani a nap folyamán. A megfelelő hidratáltság sokat jelent a koncentráció megtartásában.

Általában hidegben kevesebbet iszunk. Ez hiba, mert a legkisebb vízhiány is okozhat összpontosítási zavarokat és fáradtság érzetet.

A kávé sem jó megoldás, mert a kávé ellenhatása révén nem oldja meg a problémát. A legjobb ilyenkor felkelni a székből és inni egy jó pohár vizet.

2. Nyújtózkodjunk!

A szervezetünk számára rémálom, ha egész nap az asztalnál ülve dolgozunk – még akkor is ha helyes a tartásunk. Érdemes rendszeresen felállni és nyújtózkodni egyet.

Ez a szervezet számára olyan, mint amikor felrázod a gyümölcslevet ivás előtt. Nem akarsz a kollégák előtt nyújtózkodni? Menj ki a mosdóba, ott magad lehetsz.

A nyújtózkodás a látásunkra is pozitív hatással van. A nyakon keresztül érkezik a tápanyag a szemünk számára. Nyújtózkodáskor a bemerevedett izmok ellazulnak és a tápanyag ellátás jobbá válik.

3. Változtass az étrendeden

A cukros ételek kifejezetten elősegítik a délutáni álmosságot. A reggeli pékáru helyett válassz teljeskiőrlésű gabonából készült ételt, vagy zöldséges gyümölcs turmixot.

Az ebéded tartalmazzon sok zöldséget, növényi fehérjét és kevés szénhidrátot. Ha egyszerre túl sok szénhidrátot és fehérjét eszünk, az emésztésünk nehézkessé válik és az energiahiány garantálttá válik.

Ha rászokunk a tápanyagokban gazdag ételekre, meglepődve fogjuk tapasztalni milyen kevés étellel jóllakhatunk és még az energiaszintünk sem fog leesni néhány órával később.

4. Ne egyél TÚL keveset

Ha túl keveset eszel – például a megszokott, normál ebéd helyett egy joghurt – a testednek nem lesz elég energiája a teljes napodhoz. Az étkezés során a test hozzájut ahhoz az energiához, amit a napi tevékenység során felhasznál.

Természetesen a túl sok energia sem jó, mert akkor hízni fogunk. Meg kell találni az optimális mennyiséget. Ez minden ember számára változó, hiszen nem egyforma az anyagcserénk.

5. Legyen egészséges nassolni valód

Egyikünk napjai sem egyformák. Néha egy kicsivel több energiára van szükségünk, máskor kevesebbre. Amikor többletre vágyunk, általában nassolni kezdünk. Ez egészen addig nem gond, amíg a nassolni való egészséges és tápláló.

Ha a megfelelő tápanyagokat nassoljuk, akkor a nassolási vágy hamar elmúlik és még az egészségünket is meg tudjuk védeni.

6. Irány a külvilág!

Kimenni a friss levegőre, a napsütésre, a fényviszonyokat megváltoztatni igazi felüdülés a szervezetnek. Egy rövid séta csökkenti a stresszt és élénkíti az agyi tevékenységet.

A helyi park, de akár az utca is megteszi (még a belvárosban is). A lényeg, hogy álljunk fel és menjünk – ha megtehetjük. Egy kis mozgás, kikapcsolás valóban felüdít.

7. A hosszú élet titka, hogy nem hagyod abba a lélegzést

Sosem rossz ötlet kicsit hátrébb csúszni a székkel, esetleg felállni és néhány mély levegőt venni. Természetesen kell egy kis idő, amíg a plusz oxigén megteszi a hatását, de mindenképp megéri. 2-3 perc mélylégzés „csodákra” képes.

Egészen más színben fogjuk látni a munkánkat és az egész világot egy ilyen felüdülés után. A mélylégzés javítja a keringést, felélénkíti a testet és csökkenti a stresszt.

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója