Mit szólnál, ha megtanulnád elkészíteni ezt a habos, krémes italt? Ahelyett, hogy a megszokott italokkal kezdenéd a napot, készíts házi Matcha Latte-t.
Ezt a frissítő és egészséges receptet nagyon könnyű elkészíteni és mindössze 10 perc alatt elkészül 3 összetevő használatával.
Először azonban tudjuk meg mi is az a matcha?
A Matcha egyfajta porított zöld tea, amelyet általában Japánban termesztenek és állítanak elő. A Matcha por zöld tea levelek őrlésével készül.
Tele van antioxidánsokkal és koffeint is tartalmaz. A Matcha port különösen tea és tejeskávé készítéséhez használják. Turmixokhoz, fagylaltokhoz és desszertreceptekhez, például fánkhoz és süteményekhez is használható.
Matcha és zöld tea – mi a különbség?
Mind a matcha, mind a zöld tea a Camellia Sinensis növényből származik. A Matcha zöld tealevél, amelyet porrá őröltek. A matcha tea és a zöld tea előállítási folyamata eltérő.
A Matcha tea árnyékban termesztett levelekből készül. A zöld teát pedig úgy nyerik ki, hogy a leveleket a begyűjtés után azonnal szárítják.
A Matcha por több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea. A koffein mennyisége az italok elkészítésének függvényében változhat. 1 gramm matcha por körülbelül 19-44 mg koffeint tartalmaz, míg 1 gramm zöld teának körülbelül 12-25 mg a koffein tartalma.
Néhány tipp a matcha latte elkészítéséhez
- Használjunk jó minőségű matcha port.
- A Matcha por általában rövid ideig őrzi meg a szavatosságát. Ezért tároljuk a terméket a használt márka csomagolási utasításai szerint. Felbontás után ügyeljünk arra, hogy 2 hónapon belül fogyasszuk el a legjobb szín és íz érdekében.
- Használjunk habverőt a matcha por felveréséhez. Ily módon nem lesz csomósodás.
- Ha nincs speciális bambusz habverőnk a matchához, használhatunk hagyományos habverőt vagy elektromos tejhabosítót.
- Győződjünk meg arról, hogy a matcha por teljesen feloldódott a forró vízben, mielőtt a matchát és a tejet összekevernénk. Adjunk hozzá még egy kevés forró vizet, ha szükséges, és habverővel keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
- A matcha port 80-90 °C-os vízzel keverjük össze. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon fel.
- Ha vízforralóban melegítünk vizet, akkor hagyjuk állni 5 percig, miután a víz felforrt.
- Az ízesítéshez választhatunk mézet, juharszirupot vagy agave szirupot.
Hozzávalók:
- 2 teáskanál matcha por
- 1/4 csésze forró víz
- 1 csésze forró tej
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
- Tegyük a matcha port egy pohárba. Adjunk hozzá 100 ml forró vizet, és keverjük össze habverővel, amíg sima és habos nem lesz.
- Habosítsuk fel a tejet egy tejhabosítóval.
- Ezután adjuk hozzá a meleg tejet és a mézet a matcha keverékhez, majd habverővel könnyedén keverjük össze.
- A matcha latte készen is áll a fogyasztáshoz.