Androgén hormonok – Minden amit tudni kell róluk

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az androgén egy olyan hormon, amelyet a mellékvese választ ki, és serkenti a férfi nemi szervek működését, miközben segíti a másodlagos férfi nemi szervek fejlődését. Az androgének közül a legismertebb a tesztoszteron.

A tesztoszteron rendkívül fontos a másodlagos férfi nemi jellemzők kialakulásában, mint például az ádámcsutka kialakulása, az izomtömeg növekedése, a libidó serkentése, a szőrnövekedés és a pénisz növekedése.

Androgén funkciók

Mint kiderült, az androgének fő funkciója a férfiasság jeleinek szabályozása és serkentése. Az androgén minden gerinces szervezetben jelen van. Egy összetett biológiai úton kötődik a megfelelő androgén receptorokhoz a szervezetben. Az androgént először 1936-ban fedezték fel.

Androgén beadás

Az androgének anabolikus szerekként is ismertek. A farmakológiában hormonális gyógyszerként használják őket, amelyeket főként a sportolók használnak, akik az erő, a sebesség, a rugalmasság és az állóképesség javítására használják őket.

Magas androgén szint

A magas androgénszint hatással van az ember mentális és fizikai állapotára egyaránt. A fizikai megnyilvánulások tekintetében az arcon és a háton pattanások, a bőr zsírosodása, erős szőrösödés figyelhető meg.

A pszichológiai hatások ingerlékenységgel, önkontrollra való képtelenséggel járnak. Az androgénszintek a neuronok érzékenységén keresztül befolyásolják a viselkedést. Ez az androgén, amely segít szabályozni a libidót és az agressziót.

Bizonyos szteroidok és gyógyszerek alkalmazása túl magas androgénszint termelődését serkentheti, ezáltal megzavarhatja annak normális szintjét.

Ezekben az esetekben kötelező a protektorok szedése, amelyek célja az androgének szedésének semlegesítése és támogatása, a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében.

A nők magas androgénszintje endokrin rendellenességekkel, például aknéval és hirsutizmussal nyilvánul meg. A túlzott androgénszekréció csökkenti az ösztrogén hatását, ami a petefészek működésének elnyomását és amenorrhoeát okoz.

Ezek a nők elhízástól, túlzott szőrnövekedéstől és még a férfi jegyek jelenlététől is szenvednek. A magas androgénszint policisztás petefészek szindrómát és meddőséget okozhat.

Androgén hiány

A férfi test androgénhiányának fő tünetei közé tartozik az alacsony csontsűrűség vagy egyszerűen a csontritkulás, a csökkent libidó és a szexuális funkciókkal kapcsolatos problémák. Lehetséges, hogy az alacsony energiaszint is hasonló hiányosság tünete.

Különféle okok okozhatják az androgénhiányt. A leggyakoribbak az alkoholfogyasztás, a hemokromatózis, a herefertőzés, a sugárzás, a kortikoszteroidok.

A probléma bizonyítása vérvizsgálattal történik, de a tesztoszteron szintje a nap folyamán változik, ami azt jelenti, hogy egyetlen teszt nem lenne képes kimutatni a hiányt. A hiány kimutatásának nehézségét az is meghatározza, hogy sok más egészségügyi probléma is hasonló tünetekkel jár.

Kutatások szerint kilencből csak egy férfi lép fel az alacsony hormonszint ellen, ennek oka pedig az, hogy nem is sejtik a probléma fennállását.

Androgén és prosztatarák

A prosztatarák kezelésének fontos része a férfi nemi hormonok szintézisének elnyomása, a fő cél pedig a rákos sejtek fejlődésének korlátozása. Ez egy androgénmegvonásos terápiaként ismert kezelés.

Az androgének az a tulajdonságuk, hogy serkentik a rákos sejtek növekedését, ezért a kezelés célja a férfi nemi hormonok csökkentése. Ez a terápia önmagában nem gyógyítja meg a rákot, hanem a fő kezelés támogatására szolgál.

A hormonális androgén deprivációs terápiának számos mellékhatása is van, például fáradtság, súlygyarapodás, depresszió, vérszegénység, csontritkulás, hőhullámok és impotencia, az emlőszövet növekedése.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal való konzultációt!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója