Angolkór: Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 9 perc

Az angolkór, orvosi nevén rachitis, egy olyan betegség, amely elsősorban a gyermekeknél jelentkezik és a csontok fejlődési zavarával jár. Leggyakoribb oka a D-vitamin hiánya, amely elengedhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához és beépüléséhez a csontokba. A D-vitamin hiányában a csontok lágyakká és gyengévé válnak, ami deformitásokhoz és növekedési problémákhoz vezethet.

Rövid története

Az angolkór már az ókorban is ismert volt, de különösen a 17. századi Angliában vált gyakorivá, amikor a városi lakosság növekedésével és az iparosodással egyre kevesebb napsugárzás érte az embereket. Innen ered a „rachitis” elnevezés is, amely az angol „rickets” szóból származik.

A 20. század elején fedezték fel, hogy a D-vitamin hiánya okozza a betegséget, és ennek felfedezése nagyban hozzájárult a megelőzés és kezelés hatékonyságának növekedéséhez. Azóta a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek és a vitaminpótlás elterjedése jelentősen csökkentette az angolkór előfordulását a fejlett országokban.

Az angolkór okai

Az angolkór főként gyermekeknél fordul elő és a csontok fejlődési zavarával jár. Az okai több tényezőre vezethetők vissza, melyek közül a legfontosabbak a következők:

 • D-vitamin hiány: A D-vitamin alapvető fontosságú a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez a csontokba. A D-vitamin hiánya a leggyakoribb oka az angolkór kialakulásának. A hiány leggyakrabban az elégtelen napsugárzás, a nem megfelelő táplálkozás vagy a D-vitamin felszívódásának zavara miatt alakul ki. A napsugárzás hatására a bőrben termelődik a D-vitamin, ezért különösen a napfényhiányos területeken és időszakokban fordul elő gyakrabban a betegség.
 • Kalcium és foszfor egyensúlyának zavara: A kalcium és foszfor elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Ha ezeknek az ásványi anyagoknak az egyensúlya felborul, az negatívan befolyásolja a csontok fejlődését és keménységét. A D-vitamin hiány mellett a kalcium és foszfor hiánya vagy arányuk felborulása is vezethet angolkórhoz. Az étrendben lévő kalciumhiány, a vesebetegségek vagy bizonyos genetikai rendellenességek is hozzájárulhatnak az egyensúly felborulásához.
 • Genetikai tényezők: Bár ritkább, az angolkór kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Bizonyos örökletes betegségek, például a hypophosphatemicus rachitis, a foszfor anyagcseréjének zavara miatt okozhat angolkórt. Ezekben az esetekben a betegség nem a D-vitamin vagy kalcium hiányából ered, hanem a foszfor szintjének szabályozásában fellépő genetikai hibák következménye.
 • Egyéb tényezők: Egyéb tényezők, mint például a csecsemőkorban való kizárólagos szoptatás megfelelő D-vitamin pótlás nélkül, bizonyos krónikus betegségek (például máj- vagy vesebetegségek) és egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak az angolkór kialakulásához. Az étrend és életmód is jelentős szerepet játszik, különösen a fejlődő országokban, ahol a táplálkozás gyakran nem kielégítő.

Az angolkór tünetei

Az angolkór különféle tünetekkel jár, amelyek elsősorban a csontok és a mozgásszervi rendszer problémáira utalnak. Ezek a tünetek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt jelentkezhetnek, bár a betegség leggyakrabban a gyermekeket érinti.

Gyakori tünetek gyermekeknél

 1. Csontdeformitások: A csontok lágyak és gyengék lesznek, ami különféle deformitásokhoz vezethet. Gyakori a lábak O- vagy X-alakú görbülete, a mellkas deformitásai (pl. tyúkmell), valamint a csuklók és bokák megvastagodása.
 2. Késleltetett növekedés: A gyermekek növekedése lelassulhat vagy megállhat, ami alacsony testmagassághoz és fejlődési késésekhez vezethet.
 3. Fájdalom és érzékenység: A csontok fájdalmassá és érzékennyé válhatnak, különösen a gerinc, medence és lábak területén. Ez mozgáskorlátozottsághoz és a mozgás iránti vonakodáshoz vezethet.
 4. Izomgyengeség: Az angolkór izomgyengeséget okozhat, ami miatt a gyermekek nehezen tudnak járni vagy más motoros tevékenységeket végezni.
 5. Fogászati problémák: A fogak lassan növekedhetnek, deformálódhatnak, és hajlamosabbak lehetnek a szuvasodásra. A fogzás késése is gyakori tünet.

Felnőtteknél előforduló tünetek

Bár az angolkór ritkábban fordul elő felnőtteknél, amikor mégis megjelenik, hasonló tünetekkel járhat, mint gyermekeknél:

 1. Csontfájdalom: A csontok fájdalmassá válhatnak, különösen a hát, medence és lábak területén.
 2. Izomgyengeség: Az izomgyengeség miatt a felnőttek nehezen tudnak mozogni, állni vagy járni.
 3. Csonttörések: A gyengült csontok hajlamosabbak a törésekre és repedésekre.
 4. Csontdeformitások: Bár ritkább, a felnőttek is tapasztalhatnak csontdeformitásokat a hosszan tartó D-vitamin hiány következtében.

Súlyos esetek

Súlyos esetekben az angolkór jelentős mozgáskorlátozottságot és életminőség-romlást okozhat. A csontdeformitások súlyosak lehetnek, és az érintett személyek számára nehézséget jelenthet a mindennapi tevékenységek elvégzése. Kezeletlenül az angolkór komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a tartós csontkárosodást és növekedési rendellenességeket.

Az angolkór tüneteinek felismerése és időben történő kezelése alapvető fontosságú a betegség súlyosbodásának megelőzése érdekében. Ha a tünetek bármelyikét észleljük, érdemes orvosi segítséget kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Diagnózis

Az angolkór diagnózisa több lépésből áll, amelyek során az orvos különböző vizsgálatokat végez, hogy megerősítse a betegség jelenlétét és meghatározza annak súlyosságát. Az alábbiakban bemutatjuk a diagnosztikai folyamat főbb lépéseit:

Orvosi vizsgálatok

 1. Anamnézis felvétele: Az orvos részletesen kikérdezi a beteget és a szülőket (gyermekek esetében) az étrendről, a napsugárzás mennyiségéről, a családi kórelőzményről és a tünetekről. Fontos információk lehetnek a gyermek növekedési üteme, étkezési szokásai és esetleges krónikus betegségei.
 2. Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a gyermek csontjait és izmait, különös figyelmet fordítva a deformitásokra, érzékenységre és fájdalomra. A csontok vastagodását, görbületeit és a fogak állapotát is ellenőrzi.

Laboratóriumi tesztek

 1. Vérvizsgálatok: A vérvizsgálatok során az orvos ellenőrzi a D-vitamin, a kalcium és a foszfor szintjét. Az angolkóros betegek általában alacsony D-vitamin és kalcium szinttel rendelkeznek, míg a foszfor szintje is eltérhet a normálistól.
 2. Alkalikus foszfatáz szint mérése: Az alkalikus foszfatáz egy enzim, amelynek szintje magas lehet angolkór esetén, mivel a csontokban zajló aktív átalakulási folyamatokat jelzi.

Képalkotó vizsgálatok

 1. Röntgenfelvételek: A röntgenfelvételek segítségével az orvos részletesen megvizsgálhatja a csontokat. Az angolkórra jellemző változások, például a csontok vékonyodása, deformitásai és növekedési lemezek rendellenességei jól láthatók a röntgenképeken.
 2. Csontsűrűség mérés (DEXA): Ez a vizsgálat a csontok ásványianyag-sűrűségét méri, és segíthet a csontok gyengeségének és törékenységének mértékét meghatározni.

Egyéb vizsgálatok

 1. Genetikai tesztek: Ha a családban előfordultak genetikai eredetű angolkóros esetek, az orvos genetikai teszteket is javasolhat a pontos diagnózis érdekében.
 2. Vizeletvizsgálat: A vizelet kalcium- és foszfor szintjének vizsgálata segíthet az anyagcsere zavarának feltárásában, ami hozzájárulhat az angolkór diagnózisához.

A diagnózis felállítását követően az orvos meghatározza a megfelelő kezelési tervet, amely magában foglalhatja a D-vitamin és kalcium pótlását, étrendi változtatásokat és egyéb terápiás intézkedéseket a csontok egészségének javítása érdekében. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az angolkór súlyos következményeinek megelőzésében.

Kezelési lehetőségek

Az angolkór kezelésének célja a D-vitamin, kalcium és foszfor egyensúlyának helyreállítása a szervezetben, valamint a csontdeformitások megelőzése és kezelése. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb kezelési lehetőségeket:

D-vitamin pótlás

 1. Orális D-vitamin kiegészítők: A leggyakoribb kezelés a D-vitamin kiegészítők szedése, amelyek segítenek pótolni a hiányt. Az adagolás mértékét az orvos határozza meg, figyelembe véve a beteg életkorát és a hiány súlyosságát.
 2. Intravénás D-vitamin: Súlyos esetekben, amikor a szájon át szedett kiegészítők nem elegendők, az orvos intravénás D-vitamin adását javasolhatja.

Kalcium és foszfor pótlás

 1. Kalcium kiegészítők: A D-vitamin pótlása mellett gyakran szükséges kalcium kiegészítők szedése is, hogy biztosítsák a megfelelő kalciumszintet a csontok egészséges növekedéséhez.
 2. Foszfor pótlás: Bár ritkábban van rá szükség, egyes esetekben foszfor kiegészítők is szükségesek lehetnek a megfelelő ásványi anyag egyensúly fenntartásához.

Étrend és táplálkozási tanácsok

 1. D-vitaminban gazdag ételek: A D-vitamin pótlása mellett fontos a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása, mint például a zsíros halak (lazac, makréla), tojássárgája, és D-vitaminnal dúsított tejtermékek.
 2. Kalciumban gazdag ételek: A tejtermékek (tej, sajt, joghurt), zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta) és dúsított gabonafélék növelhetik a kalcium bevitelét.

Gyógyszeres kezelések

 1. Aktív D-vitamin formák: Egyes esetekben az orvosok aktív D-vitamin formákat, például kalcitriolt írhatnak fel, amelyek gyorsabban és hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben.
 2. Egyéb gyógyszerek: Súlyosabb esetekben vagy specifikus genetikai rendellenességek esetén speciális gyógyszerek alkalmazása is szükséges lehet az anyagcsere rendellenességek kezelésére.

Fizikoterápia

 1. Mozgás és gyógytorna: A fizikai aktivitás és a gyógytorna segíthet erősíteni az izmokat és javítani a csontok egészségét. A rendszeres mozgás és a megfelelő fizikai terápia csökkentheti a csontdeformitásokat és javíthatja a mobilitást.
 2. Ortózisok és korrekciós eszközök: Súlyosabb deformitások esetén ortopédiai eszközök, például sínek, korrekciós cipők vagy ortézisek segíthetnek a csontok megfelelő növekedésében és helyes irányba történő fejlődésében.

Sebészeti beavatkozások

 1. Csontkorrekciós műtétek: Ha a csontdeformitások súlyosak, a sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat a csontok helyes növekedésének elősegítése érdekében.
 2. Csontok megerősítése: Bizonyos esetekben műtéti úton megerősíthetik a gyenge csontokat, hogy csökkentsék a törések kockázatát és javítsák a beteg életminőségét.

Az angolkór kezelése többnyire hosszú távú folyamat, amely során rendszeres orvosi ellenőrzés és a kezelés hatékonyságának folyamatos nyomon követése szükséges. Az időben történő diagnózis és megfelelő kezelés kulcsfontosságú a betegség súlyos következményeinek megelőzésében és a beteg életminőségének javításában.

Híres esetek és történetek

Az angolkór történetében több híres eset és történet is ismert, amelyek ráirányították a figyelmet a betegség súlyosságára és a megfelelő kezelési módszerek fontosságára. Az alábbiakban bemutatunk néhány jelentős esetet és történetet:

1. A 17. századi Anglia és az angolkór elnevezése

A 17. századi Angliában, különösen a nagyvárosokban, mint London, az angolkór jelentős egészségügyi problémává vált. Az iparosodás és a sűrű városi életmód miatt a gyermekek kevés napsugárzáshoz jutottak, ami a D-vitamin hiányához vezetett. Az angolkór annyira elterjedt volt, hogy „angolkór” néven vált ismertté, utalva a brit származásra.

2. Sir Edward Mellanby felfedezései

Sir Edward Mellanby brit orvos az 1910-es években végzett kutatásai során fedezte fel, hogy a D-vitamin hiánya okozza az angolkórt. Kísérletei során kutyáknak D-vitamin hiányos étrendet adott, majd megfigyelte, hogy ezek az állatok angolkóros tüneteket mutattak. Mellanby munkája alapvető fontosságú volt a betegség okainak megértésében és a megelőzési és kezelési módszerek kidolgozásában.

3. A D-vitamin dúsított élelmiszerek bevezetése

A 20. század közepén a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például a tej és a gabonafélék bevezetése jelentős lépés volt az angolkór megelőzésében. Az Amerikai Egyesült Államokban és más fejlett országokban az élelmiszeripar gyorsan reagált a tudományos felfedezésekre, és elkezdte dúsítani a mindennapi élelmiszereket D-vitaminnal, ami drasztikusan csökkentette az angolkór előfordulását.

4. A kormányzati egészségügyi programok szerepe

Több országban is bevezettek kormányzati programokat az angolkór megelőzésére. Például az Egyesült Királyságban az 1940-es években indítottak egy kampányt, amely arra ösztönözte a szülőket, hogy gyermekeik számára biztosítsanak D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket. Ezek a programok hozzájárultak ahhoz, hogy a betegség előfordulása jelentősen csökkent az évek során.

5. A modern angolkór esetei

Bár az angolkór előfordulása jelentősen csökkent a fejlett országokban, még mindig vannak olyan esetek, amelyek rámutatnak a betegség veszélyeire. Például az utóbbi években ismertté vált egy eset az Egyesült Királyságban, ahol egy gyermek súlyos angolkóros tünetekkel került kórházba, mert szülei vegán étrendet követtek, de nem biztosítottak megfelelő D-vitamin és kalcium pótlást. Az ilyen esetek kiemelik a táplálkozás és a megfelelő vitaminbevitel fontosságát, különösen a gyermekek egészsége szempontjából.

6. A hírességek történetei

Néhány híresség is nyilvánosan beszélt az angolkórral kapcsolatos tapasztalatairól, hogy felhívják a figyelmet a betegségre. Például az amerikai színész, Leonardo DiCaprio több alkalommal is támogatta azokat a kampányokat, amelyek a D-vitamin fontosságára és az angolkór megelőzésére irányultak, mivel családjában is előfordult a betegség.

Ezek a híres esetek és történetek hozzájárultak ahhoz, hogy az angolkór ismertsége növekedjen, és a társadalom jobban megértse a megelőzés és a kezelés fontosságát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója