Ataxia – tünetek és kezelések

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az ataxia a neurológiai állapotok egy csoportjára használt kifejezés, amelynek többféle típusa létezik. Az ataxia nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők.

Mi is az az ataxia?

Az ataxia a mozgást és a koordinációt befolyásoló neurológiai betegségek (idegrendszeri betegségek) csoportjának elnevezése. Az ataxiában szenvedőknek gyakran problémái vannak az egyensúly, a koordináció, a nyelés és a beszéd terén.

Az ataxia az agy mozgáskoordináló részének (kisagy) károsodása következtében bármely életkorban kialakulhat. Általában progresszív, vagyis idővel rosszabbodhat.

Az ataxia kezelése

1. Fizikoterápia

Az ataxia számos fizikai tünete esetén, mint például a szabálytalan járás és bizonyos izmok ellenőrzésének hiánya, a fizikoterápia létfontosságú.

2. Ashwagandha

Ennek a gyengítő állapotnak az egyik hagyományos gyógymódja az ájurvédikus hagyományból – a híres ashwagandából – származik. Ez az erős gyógynövény köztudottan agystimuláló tulajdonságokkal rendelkezik, javítja a központi idegrendszer működését, valamint enyhíti a stresszt és a szorongást.

Az Ashwagandha valójában segíthet a szervezetnek alkalmazkodni és visszaküzdeni, szó szerint megváltoztatva agyunkat és testünket, hogy meggyógyítsa a krónikus betegségeket, például az ataxiát.

3. E-vitamin

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a vitaminhiány az ataxia tüneteit okozhatja. Különösen az E-vitamin hiánya vezethet rossz idegrendszeri működéshez.

Az E-vitamin antioxidánsként is működik, amely csökkenti az általános oxidatív stresszt a szervezetben, és segít minden rendszer megfelelőbb működésében.

A legjobb E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a földimogyoró, a spenót, a mandula, a spárga és a napraforgómag.

4. Masszázs

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a speciális fej- és nyakmasszázs enyhítheti a túlzott feszültséget és gyulladást a fej és a nyak izmaiban és szöveteiben, segítve az izomszabályozás jobb elérését.

5. Koordinációs gyakorlatok

A terápia egy másik aspektusa, amely a fizikai ataxiában szenvedők számára előnyös lehet, a koordinációs gyakorlatokat foglalja magában.

Ha nem tudunk megfelelően írni, normálisan tartani tárgyakat, és nem tudunk normálisan mozogni, az jelentős hatással lehet az életminőségre.

A foglalkozási terapeuták egy sor koordinációs gyakorlatot és tevékenységet vázolhatnak fel az idegrendszer működésének erősítésére, valamint az izmok memóriájának és hatékonyságának javítására, különösen a finom motoros készségek terén, amelyek gyakran szenvednek e neurológiai rendellenesség következtében.

6. B1 vitamin

A tiaminként is ismert B1-vitamin-hiány szorosan összefügg egyes betegeknél az ataxia kialakulásával. A tiamin fontos a makrotápanyag-anyagcserében, és különféle koenzim-szerepekkel rendelkezik.

Enélkül az idegrendszer működése károsodik. A B1-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a hal, a magvak, a diófélék, a kenyér és a zöldborsó.

7. Lazac

A lazac és más halolajok hatékonysága szinte teljes mértékben az omega-3 zsírsavak jelenlétének köszönhető ezekben a tengeri élőlényekben.

Az omega-3 zsírsav bizonyos gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nagyon fontossá teszik az idegrendszer számára.

Az oxidatív stressz szintjének csökkentésével és a kognitív funkciók javításával ezek a zsírsavak segíthetnek megelőzni az ataxia legrosszabb tüneteit.

8. Kurkuma

Mivel az ataxiának számos lehetséges oka lehet, bölcs döntés a kurkuma hozzáadása a kezeléshez. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely az egyik legerősebb antioxidáns.

Lehet immunvédő hatása, kognitív hatása, sőt optimalizálja az anyagcserét is. Ha hozzáadjuk ezt a fűszert az étrendhez, megelőzhetjük ennek az állapotnak néhány kiváltó okát, és enyhíthetjük a tüneteket.

9. Olivaolaj

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az egészséges zsírok megfelelő keverékének fogyasztása csökkentheti az ataxia tüneteit.

Az olívaolaj gazdag polifenolos vegyületekben és számos egyéb antioxidánsban, valamint omega-3 zsírsavakban, így sokkal egészségesebb választás, mint a hagyományos növényi olajok, különösen akkor, ha nagy az ataxia kockázata.

Figyelem!

Mint már említettük, az ataxia sokféle formát ölthet, és különböző okai lehetnek. A megfelelő kezelés biztosításához és a tünetek minimalizálásához fontos, hogy szakképzett egészségügyi szakemberrel konzultáljunk.

Főkép forrása: medicalnewstoday.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója