A barna rizs – tények és tévhitek

Szerző: Norbert

A barna rizs nem egy „más fajta rizs”, ugyanattól a növénytől származik, mint a fehér rizs – tehát a barna rizs is fehér belülről. A különbség a feldolgozás módja. A barna rizst csak hántolják, vagyis a külső, kemény héját eltávolítják, és további feldolgozást nem végeznek vele.

A fehér rizs úgy lesz fehér, hogy a hántolás után lekoptatják az ezüsthártyát is, majd glükóz segítségével fényesítik is.
Ezzel a feldolgozással nagyon sok hasznos tápanyagtól szabadítják meg a fehér rizs szemeket.

Csupán emiatt mondják, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér rizs – és igazuk van. Tehát a barna rizs táplálóbb, viszont biztosan tapasztaltad már, hogy sokkal nehezebben is fő meg, ezen könnyen segíthetünk, ha beáztatjuk előző nap, úgy, mint a lencsét vagy babot.

Mi van a barna rizsben?

A barna rizs táplálóbb, mert több hasznos tápanyag van benne, mint fehér társában. A barna rizs rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag.

A vitaminok közül E- és B-vitaminban gazdag, sok-sok kálciumot, cinket, folsavat találhatunk benne.
A barna rizs remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja.

Mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és védelmet nyújt ezek kialakulása ellen is.

Hogyan hat a barna rizs a testünkre?

Ha az idegeinkkel gond van, stresszesek kimerültek vagyunk esetleg fáradékonyak, akkor fogyasszunk sok barna rizst. Az idegekre nagyon jó hatást fejt ki a barna rizs, de van más hasznos tulajdonsága is.

A keringésünkre is pozitívan hat, sőt a magas vérnyomás ellen is szokták ajánlani. Más egyéb problémákban is hatékony segítséget jelenthet. Például bőrbetegségek esetén, hajhullás, általános gyengeség esetében is segíthet a regenerálódásban.

Azt szokták ajánlani, hogy fekvő betegeknek, lábadozóknak, lázas beteg, gyenge embereknek érdemes belőle nyákot főzni. Ezt úgy készíthetjük, hogy a rizst, gyakori kevergetés mellett, bő vízben, nyolc órán keresztül főzzük, és sóval ízesítjük. Ezt a masszát fogyasztja el a beteg, aki könnyebben erőre kap a nyáktól.

Mit kell még tudni a barna rizsről?

Erőteljesebb íze van, mint a fehérnek, kicsit markánsabb, nem olyan lágy és simulékony. Illetve kevesebb ideig áll el, mert zsiradékot is tartalmaz, ami hosszú távon megavasodhat. Ettől függetlenül is fél évig lehet tárolni, hűvös, száraz helyen.

Összegezve: a barna rizsben több a hasznos tápanyag, mint a fehérben, de alapvetően ugyanarról a növényről beszélünk. A barna rizs hamarabb megromlik és lassabban készíthető el, viszont sokkal táplálóbb.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója