6 dolog, amit a bőrrákról feltétlenül tudnod kell

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az összes bőrgyógyász szeretné, ha ezekkel a dolgokkal tisztában lennél. A bőrrák megakadályozása általában nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

A bőr bekenése fényvédő krémmel nem elegendő – de mindenképp szükséges lehet. A bőröd tónusa, a családi háttér és az elmúlt években felvett szokásaid mind hatással lehetnek a bőrrák kockázatára.

Most egy bőrgyógyászok által összeállított listáról írok. Megtudhatod, hogy mit kell(ene) tenned ahhoz, hogy a bőrrák kialakulásának kockázatát minimálisra csökkentsd.

Természetesen ez egy sok tényezős dolog. Azt javaslom, hogy mindig használd a “józan ész” meglátásait. Vigyázz magadra és a családodra, és ne kerüld a napfényt.

Maga a napfény nagyon jó hatású, csak vigyázni kell – ahogy a tűz is jó, csak vigyázni kell vele.

Csak a fehér bőrre vonatkozik?

A melanoma a bőrrákfajták mindösszesen 2%-át teszik ki. Mégis a bőrdaganat miatti halálozás 75%-ért felelősek. A melanomát nem érdekli, hogy milyen a bőrszíned.

A bőrünkben található festékanyag – melanin – különböző mennyiségű. Ez a “beépített” fényvédőnk, ami bőrszíntől függően lehet több vagy kevesebb. A fehér bőrben van a legkevesebb, és a fekete bőrben a legtöbb. De még így is kevés ahhoz, hogy 100%-ban biztonságban legyünk.

Tehát bármilyen a bőrszínünk, vigyáznunk kell! Sokszor az okozza a problémát, hogy későn vesszük észre a tüneteket, mert úgy gondoljuk, a mi bőrünk ellenállóbb. Akár ellenállóbbak vagyunk, akár nem, legyünk elővigyázatosak!

A nagyon fehér bőr érzékenyebb

A melanin a nagyon világos bőrben, világos szemben és hajban kevés, ezért az ilyen adottságok magasabb kockázattal járnak. A világos bőr hajlamosabb a leégésre és az anyajegyek kialakulására is.

Egy kísérlet kimutatta, hogy a fehér bőrszín és a kék szem általában több anyajeggyel is jár. Akinek ráadásul világos a haja színe is, annak még több anyajegye lehet.

Miért érdekes az anyajegy?

Mert mint lejjebb írom, az anyajegyekből kialakulhat bőrrák – általánosságban az anyajegyek 3%-a lehet veszélyes.
Az anyajegyek kockázata

Minél több anyajegyed van, a bőrrák kockázata annál nagyobb. A melanomás esetek felében a bőrrák a már meglévő anyajegyben alakul ki.

Anyajegyből viszont nagyon sokféle létezik. Ránézésre általában nehéz megállapítani, hogy rákos daganatról beszélünk-e. Ezért fontos a rendszeres orvosi felügyelet.

Ha egy anyajeggyel kapcsolatban az alábbi tüneteket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz:

  • rövid idő alatt történő színváltozás (elsősorban sötétedés),
  • az egynemű szín tarkulása,
  • az anyajegy hirtelen növekedése, kiemelkedése,
  • nedvezés, vérzés.

Volt már a családban bőrrák?

Ha egy közvetlen hozzátartozónak – például a szüleinknek, gyermekünknek, testvérnek – volt bőrrákja, akkor a kialakulásának esélye 50%-al nagyobb a mi esetünkben, mint az átlagnak.

A szakemberek azt javasolják, hogy menjünk el évente bőrvizsgálatra. Ha a volt már a családban bőrrák, akkor nyugodtan mehetünk fél évente felülvizsgálatra. Sajnos ezt kevesen tudják…

A szolárium kockázata

Az Egyesült Államokban több mint 419 000 bőrrák hátterében a szolárium áll… évente. Arányaiban nálunk jobb az arány, mert kevesebben járnak szoláriumba, de a kockázat ugyanakkora.

Ha régebben jártál szoláriumban, akkor ezt feltétlenül közöld az orvosoddal – és természetesen soha többet ne menj! Inkább használd a jól bevált szabad levegőt.

A leégéssel nő a kockázat

Egy hólyagos leégés máris megduplázhatja a bőrrák kialakulásának kockázatát. De sosem késő a fényvédő krémek használatának elkezdése. A szokásaink megváltoztatása nagyon sokat javíthat a kockázati arányon.

Természetesen figyelni kell a sugárzás erősségére, vagyis a kerüljük a napot 11 és délután 14 óra között. Figyeljük a híradásokat és a nagy sugárzások idejében ne menjünk napra.

Sokkal bölcsebb odafigyelni egy kicsit, mint utólag megbánni…

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója