Casserole, egy különleges egytálétel

Szerző: Norbert

A casserole valójában egy francia szó, amely vasból készült edényt jelent. Viszont ez a jelentés picit átalakult az évtizedek során.

Ma már minden sütőben készült egytálételt casserole-nak nevezhetünk. Tehát a kedvenc rakott krumpli, a rakott káposzta, és a lasagne is casserole-nak számít.

Most is az lesz a lényeg, hogy miből készül az étel, és nem az, hogy minek nevezzük.

Ezért most az alap az édesburgonya lesz, melynek magas a B6-vitamin tartalma. A B6-vitamin az idegrendszerünk egészségéért fele. Nagyon jó forrása a C-vitaminnak is, és egy lassan felszívódó energiát is jelent a testünk számára.

A magnézium tartalmának köszönhető pedig stressz csökkentő is. Támogatja a szív és a vese működését, és kiváló antioxidáns is.

Édesburgonya casserole recept

Másfél óra alatt 10 személy számára készíthetünk egy nagyon egészséges ételt ezzel a recepttel.

Az édesburgonyás alaphoz:

  • 4-5 nagy édesburgonya, héja ledörzsölve
  • 2 dl édesítetlen mandulatej
  • Vanília esszencia, ízlés szerint
  • 2 evőkanál kókuszdióolaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál só
  • Fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1 csipet fehérbors

A feltéthez:

  • 120 g zabpehely
  • 80 g durvára darált pekándió
  • 70 g mandulaliszt
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál édesítőszer

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. A tepsit kenjük ki és tegyük félre.
  2. Az édesburgonyát süssük meg egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Nagyjából egy óra alatt megpuhul. Hagyjuk kihűlni, majd törjük össze a burgonyákat egy villával, és a pépet tegyük keverőtálba.
  3. Öntsük a mandulatejet egy serpenyőbe, tegyük bele a vaníliát. Melegítsük fel, de forraljuk, majd tegyük félre. És, ha elkészül a burgonya pép, öntsük hozzá.
  4. Adjuk a burgonyához a kókuszolajat, a fahéjat, a sót, a szerecsendiót és a borsot. Keverjük el alaposan az összetevőket, és tegyük a tepsibe az egyveleget.
  5. Egy másik tálban a feltéthez valókat is alaposan keverjük el, majd öntsük a burgonyamassza tetejére.
  6. Addig süssük, amíg a teteje megpirul (kb. 20 perc). Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Főkép forrása: eatwell101.com

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója