Vigyázz vele: csattanó maszlag

Szerző: Norbert

Bár a csattanó maszlag a burgonyafélék családjába tartozik, kifejezetten mérgező. Igaz, hogy van gyógyhatása is, de a gyógyításra alkalmas mennyiség és a halálos adag között árnyalatnyi különbség van.

A modern gyógyászatban már alig használják, és csak komoly orvosi felügyelet miatt. Ilyen felhasználási terület a Parkinson-kór és az asztma is.

Hallucinogén hatása miatt egy időben kedvelt kábítószer volt. Akik egyszer próbálták, többet soha nem éltek vele – és általában a kórházban kötöttek ki.

A delíriumszerű állapot néhány óráig, maximum egy napig tart, de a vége általában a mérgezésre jellemző tünetek kavalkádja – ami egyébként szerencse, mert így a test üríti a mérget.

Orvosok használják, na de nem belsőleg!

Annak ellenére, hogy tisztában vagyunk a csattanó maszlag mérgező hatásával, orvosaink használhatják bizonyos esetekben gyógyításra – de külsőleg!

A reuma kezelésénél gyógyfürdős kúrára használják, illetve a bőrbe dörzsölve a fájós végtagok kezelhetők vele. Füstölőként is előkerül, mellyel a köhögés és leginkább az asztma tünetei enyhíthetők.

Egyik felhasználási formáját sem ajánlom, hogy otthon kipróbáljuk. Bízzuk ezt az orvosra!

Valamennyi állatfajra is mérgező a növény. A maszlagmérgezésben elhullott állatok húsa emberekre és állatokra szintén veszélyes lehet.

Ha baromfiudvar közelében terem, irtani kell, mert a magvaktól a szárnyas háziállatok is elpusztulnak. Természetesen más háziállatok (kutya, macska) környezetében is érdemes irtani.

Csattanó maszlag, mint növény

Dél-Amerikából származik, Európában a XVI. században terjedt el, először botanikus, majd házi kertekben.

Nálunk is gyakori: leginkább nitrogénben gazdag talajon, parlagokon, legelőkön, de művelt talajon, lakott területen is előfordul. Szinte bárhol találkozhatunk vele. Melegkedvelő, szárazságtűrő gyom.

Júniustól késő őszig virágzik. Illata kellemetlen, a keserűmanduláéra emlékeztet. Durva tüskés termése dió alakú és nagyságú. Külleme alapján kaphatta a „töviskés disznó” és „tövisalma” elnevezéseket a népnyelvben.

A kb. 3 mm átmérőjű, szürkésfekete magvak lapított vese alakúak. És csupán 15 szem már elég ahhoz, hogy egy gyermek meghaljon, de egy felnőtt is komoly bajba kerülhet tőle.

Főkép forrása: britannica.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója