Vigyázz vele: csattanó maszlag

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Bár a csattanó maszlag a burgonyafélék családjába tartozik, kifejezetten mérgező. Igaz, hogy van gyógyhatása is, de a gyógyításra alkalmas mennyiség és a halálos adag között árnyalatnyi különbség van.

A modern gyógyászatban már alig használják, és csak komoly orvosi felügyelet miatt. Ilyen felhasználási terület a Parkinson-kór és az asztma is.

Hallucinogén hatása miatt egy időben kedvelt kábítószer volt. Akik egyszer próbálták, többet soha nem éltek vele – és általában a kórházban kötöttek ki.

A delíriumszerű állapot néhány óráig, maximum egy napig tart, de a vége általában a mérgezésre jellemző tünetek kavalkádja – ami egyébként szerencse, mert így a test üríti a mérget.

Orvosok használják, na de nem belsőleg!

Annak ellenére, hogy tisztában vagyunk a csattanó maszlag mérgező hatásával, orvosaink használhatják bizonyos esetekben gyógyításra – de külsőleg!

A reuma kezelésénél gyógyfürdős kúrára használják, illetve a bőrbe dörzsölve a fájós végtagok kezelhetők vele. Füstölőként is előkerül, mellyel a köhögés és leginkább az asztma tünetei enyhíthetők.

Egyik felhasználási formáját sem ajánlom, hogy otthon kipróbáljuk. Bízzuk ezt az orvosra!

Valamennyi állatfajra is mérgező a növény. A maszlagmérgezésben elhullott állatok húsa emberekre és állatokra szintén veszélyes lehet.

Ha baromfiudvar közelében terem, irtani kell, mert a magvaktól a szárnyas háziállatok is elpusztulnak. Természetesen más háziállatok (kutya, macska) környezetében is érdemes irtani.

Csattanó maszlag, mint növény

Dél-Amerikából származik, Európában a XVI. században terjedt el, először botanikus, majd házi kertekben.

Nálunk is gyakori: leginkább nitrogénben gazdag talajon, parlagokon, legelőkön, de művelt talajon, lakott területen is előfordul. Szinte bárhol találkozhatunk vele. Melegkedvelő, szárazságtűrő gyom.

Júniustól késő őszig virágzik. Illata kellemetlen, a keserűmanduláéra emlékeztet. Durva tüskés termése dió alakú és nagyságú. Külleme alapján kaphatta a „töviskés disznó” és „tövisalma” elnevezéseket a népnyelvben.

A kb. 3 mm átmérőjű, szürkésfekete magvak lapított vese alakúak. És csupán 15 szem már elég ahhoz, hogy egy gyermek meghaljon, de egy felnőtt is komoly bajba kerülhet tőle.

Kémiai összetétele

A csattanó maszlag (Datura stramonium) főként tropán alkaloidokat tartalmaz, melyek felelősek mérgező és pszichoaktív tulajdonságaiért.

Milyen alkaloidok és toxikus vegyületek találhatók a növényben?

A csattanó maszlagban megtalálható alkaloidok között a legfontosabbak:

  • Atropin: Gyakran használják az orvostudományban, különösen szemgyógyászati ​​célokra a pupilla tágításához.
  • Szkopolamin (más néven hioszcin): Egy erős mérgező alkaloid, amelynek hallucinogén hatása is van.

A mérgező hatások mechanizmusa az emberi szervezetre nézve:

  1. Központi idegrendszeri hatások: Delírium, hallucinációk, agitáció, fejfájás és görcsök. Súlyos mérgezés esetén kómához és halálhoz is vezethet.
  2. Vegetatív idegrendszeri hatások: Szájszárazság, pupilla tágulás (mydriasis), látászavarok, megnövekedett pulzusszám, magas vérnyomás és láz.
  3. Gastrointesztinális rendszeri hatások: Szájszárazság, nyelési nehézségek, émelygés, hányás és hasmenés.

Ezek az alkaloidok magas dózisban mérgezőek és halálosak lehetnek. Azonban az adag és a válasz közötti kapcsolat változó lehet az emberek között, és míg néhányan már kis mennyiségű növény elfogyasztása után súlyos tüneteket tapasztalhatnak, másoknál csak enyhe hatások lépnek fel.

Mivel a csattanó maszlag alkaloid tartalma változó, fogyasztása kockázatos és kiszámíthatatlan. Emiatt fontos, hogy kerüljük a növény belsőleg történő használatát vagy érintését.

Elsősegély és kezelési módszerek

Ha valaki elfogyasztotta a csattanó maszlagot vagy annak valamelyik részét, az alábbi lépéseket tedd meg:

  1. Hívj azonnal orvosi segítséget! A mérgezés súlyossága nagyon gyorsan előrehaladhat, ezért fontos a gyors beavatkozás.
  2. Ne próbálkozz hánytatással, hacsak az orvos nem ajánlja. A hánytatás további sérüléseket okozhat.
  3. Itassunk az érintett személlyel sok vizet vagy tejet, hacsak az orvos másképp nem utasítja.
  4. Ha lehetséges, gyűjts be egy mintát a lenyelt anyagból vagy a növényről, hogy az orvosoknak könnyebb legyen azonosítani és megfelelő kezelést biztosítani.

A kórházban az orvosok szénaktív tablettákat adhatnak a méreg felszívódásának csökkentése érdekében. Az antikolinerg tünetek kezelésére atropin antagonista, mint például a fizosztigmin is adható, de csak specifikus esetekben.

Mivel a csattanó maszlag mérgező hatásai súlyosak lehetnek, elengedhetetlen az azonnali orvosi beavatkozás.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója