Csicseriborsó fasírt – avagy falafel

Szerző: Norbert

A falafelt mindenki ismerheti. Húsmentes napokon nagyon is jól jön ez a recept. Nagyon finom, és kiválóan laktat. Ezenkívül valóban egészséges is.

Miért pótolhatja a húst? Mert csicseriborsó az alapja, melynek nagyjából 20%-a fehérje. Érdemes tudni, hogy a növényi fehérje nem teljes értékű fehérje (nincs benne meg mind a 9 esszenciális aminósav).

Ezért nem elég önmagában növényi fehérjét fogyasztani, a maradék aminósavakat is pótolni kell – akár növényi forrásból.
Például a kukorica és a bab együtt fogyasztva a teljes szükséges aminosav skálát tartalmazza, de külön-külön nem jók.

Viszont, ha eszel húst is, akkor az a néhány nap, amikor kihagyod a húst, tökéletes lesz a tiszta növényi fehérje is – kivéve ha testépítő vagy, de akkor amúgy is tisztában vagy ezzel. Tehát az átlag ember számára tökéletes a csicseriborsó, ami egészséges is. Mire jó?

Mire jó a csicseriborsó?

Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól.

Segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Magas triptofán tartalma miatt a fáradt, kimerült embereknek nyújthat segítséget. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Pektintartalma segíthet csökkenti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, így cukorbetegek számára is jó választás.

Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.

Falafel recept

Ne feledjük el, hogy a falafelben sok más értékes tápanyag is megtalálható a csicseriborsón kívül. Nem jó ötlet csak falafelen élni, de mindenképp egy jó választás a húspótlásra.

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 30 dkg száraz csicseriborsó
  • fél fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál tönkölyliszt
  • 1 teáskanál himalája só
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál cayenne borsos chilipor (vagy külön őrölt bors és chili)
  • kókuszzsír a sütéshez

Falafel elkészítés:

  1. A csicseri borsót áztassuk be előző nap, sok vízben.
  2. Másnap a csicseriborsót alaposan összeturmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, a lisztet, a fűszereket, az aprított petrezselymet. Ezután botmixerrel paszta állagúra turmixjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
  4. Egy mélyebb edényben felforrósított kókuszolajban, diónyi gombócokat kb. 4-4 perc alatt mindegyik oldalukat aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Főkép forrása: simplyleb.com

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója