A csipkebogyó tea 7 jótékony hatása

Szerző: Norbert

Mind a népi, mind a hivatalos orvoslás régóta elismeri a csipkebogyó gyógyító tulajdonságait. Az apró gyümölcsökből készült tea az emberi szervezetre gyakorolt ​​hatások széles skálájával tűnik ki, segíti a hiányzó vitaminok bevitelét és a betegség utáni gyógyulást.

Mielőtt rátérnénk a csipkebogyó tea használatára, érdemes megismerni az előnyeit és ellenjavallatait. Az elfogyasztott mennyiség is fontos, ezért arról is tájékozódni kell, hogy a teából mennyit érdemes naponta fogyasztani.

A csipkebogyó tea jótékony hatásai

A csipkebogyó teát számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve az erős immunitást, az egészséges szívet, a fogyást és a gyönyörű bőrt. Íme egy rövid összefoglaló a legfontosabb hatásairól:

1. Antioxidánsokban gazdag

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek csökkentik a szabadgyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást. Az antioxidánsokban gazdag ételek és italok fogyasztása számos krónikus betegség ellen védekezhet, a csipkebogyó pedig meglehetősen magas antioxidáns kapacitással rendelkezik.

Konkrétan nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, karotinoidokat, valamint C- és E -vitamint. A szárított csipkebogyó kevesebb antioxidánst kínál, mint a friss bogyók.

2. Erősíti az immunrendszert

A csipkebogyó tea egyik leglenyűgözőbb előnye a magas C-vitamin-koncentrációja (a gyümölcsök és zöldségek közül ebben van a legmagasabb tartalom).

Fontos szerepe van az immunrendszer fenntartásában, beleértve a fehérvérsejtek termelésének serkentését, amelyek megvédik a szervezetet a fertőzésektől, erősítik a limfociták működését, fenntartják a bőr védőgátját a külső kórokozókkal szemben.

A csipkebogyó a C-vitaminon kívül nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, valamint A- és E-vitamint, amelyek mind erősítik és védik az immunrendszert.

3. Küzd a megfázás és az influenza tüneteivel

A csipkebogyó tea rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni a megfázást és az influenzát, és még a betegségek időtartamát is lerövidítheti.

Fontos megjegyezni, hogy a benne lévő vitaminok egy része elvész a szárítási folyamat során. Ha szeretnénk kiaknázni ezeknek a vitaminoknak az előnyeit, próbáljunk inkább friss csipkebogyó felhasználásával csipkebogyóteát főzni.

4. Védi a szív egészségét

A csipkebogyó tea fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére, és segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A kutatások azt mutatják, hogy a csipkebogyó kivonat csökkenti a koleszterinszintet és modulálja a vérnyomást. Ez különösen előnyös azok számára, akik magas vérnyomásban szenvednek.

Ez azért van, mert a csipkebogyó tea gyulladásgátló tulajdonságokkal büszkélkedhet, amelyek serkentik a véráramlást és javítják a keringést. Ez segíthet megelőzni az artériák eltömődését és a plakk felhalmozódását, ami szívrohamot okozhat.

5. Segíthet a fogyásban

A csipkebogyó magas a tilirozid nevű antioxidánsban, amely zsírégető tulajdonságokkal rendelkezik. Napi 100 mg csipkebogyó kivonat bevétele csökkentheti a testsúlyt és a gyomor zsírtartalmát a túlsúlyos embereknél.

Természetesen ez akkor is igaz, ha csipkebogyó kivonatot szedünk, teával viszont a hatás gyengébb lesz, és több kitartásra lesz szükségünk.

6. Csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást

A csipkebogyó tea magas gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket tartalmaz, beleértve a polifenolokat és a galaktolipideket. A galaktolipidek a sejtmembránokban található zsírok fő típusai, és erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint csökkentik az ízületi fájdalmat, különösen az osteoarthritisben (ízületi porckopás) szenvedőknél.

7. Harcol a bőr öregedése ellen

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben, és felelős a bőr rugalmasságáért. Kimutatták, hogy a C-vitamin elősegíti a kollagénszintézist, és segíti a bőr feszesebb és fiatalosabb megjelenését. Mivel a csipkebogyó tea magas ebben a vitaminban, fogyasztása rendkívül jótékony hatással lehet a bőrre.

Ezenkívül a csipkebogyó tea karotinoidokat tartalmaz, amelyek öregedésgátló hatásúak, mert megakadályozzák a kollagén lebomlását. Az A-vitamin és a likopin védik a bőrsejteket a napsugárzástól.

A csipkebogyó tea könnyen elkészíthető otthon, és számos lehetséges előnnyel rendelkezik. És kellemes fanyar ízt varázsol az őszi menübe – függetlenül attól, hogy friss vagy szárított gyümölcsökből készíted.

Hogyan készítsünk csipkebogyó teát

  1. Szabályozott hőmérsékletű vízforralóban vagy a tűzhelyen lévő serpenyőben gyorsan felforraljuk a vizet.
  2. Helyezzünk egy evőkanál csipkebogyót egy teaforralóba, majd helyezzük az adagolót egy teáscsészébe.
  3. Öntsük a forró vizet a teáscsészébe, és áztassuk a bógyókat 10-15 percig. Vegyük ki az adagolót a forró vízből, és dobjuk ki a csipkebogyót.
  4. Szükség szerint édesítsük és már fogyaszthatjuk is.

A csipkebogyó tea ellenjavallatai

A csipkebogyó tea jótékony tulajdonságai nyilvánvalóak, de ennek ellenére is vannak ellenjavallatok a használatára.
A termékben lévő nagy mennyiségű aszkorbinsavról van szó, amely károsíthatja a gyomorbetegségben szenvedőket. Emiatt a tea fogyasztása nem ajánlott gyomorhurut és fekély esetén.

A csipkebogyót tartalmazó italok fogyasztását az alábbi betegségeknél is odafigyeléssel kell alkalmazni:

  • Epeköves betegségek: A csipkebogyó serkenti az epelé termelését, ami a betegség súlyosbodásához vezethet.
  • Vérnyomás problémák: A vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknek óvatosnak kell lenniük, mivel a csipkebogyó képes fokozni a gyógyszer hatását.
  • Májproblémák: Bár a csipkebogyó tea jót tesz a májnak, a túlzott fogyasztás káros lehet. Ezért szükséges, hogy konzultáljunk egy olyan orvossal, aki segít beállítani a számunkra megfelelő adag fogyasztását.
  • Bőrgyógyászati ​​problémák: A csipkebogyó főzetének fogyasztása előtt orvoshoz kell fordulni.

Mielőtt felvennénk az italt az étlapunkra, ismerkedjünk meg részletesen annak minden előnyével és hátrányával, hogy maximális hatást érjünk el, és kizárjuk az egészségügyi kockázatokat. 

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója