Mi is az a depresszió és mit tehetünk ellene?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A depresszió gyakori mentális rendellenesség, amelyet szomorúság, magány, kétségbeesés, harag és apátia jellemez. Ez nem egy átmeneti állapot (néha depressziós hangulatnak is nevezik), amely egy bizonyos idő után elmúlik, hanem egy valódi betegség, amely kezelést igényel. Ha nem kezelik megfelelően és egyénileg, idővel súlyosbodhat.

Mi is az a depresszió?

A depresszió olyan betegség, amely nemcsak az elmét vagy az agyat érinti, hanem az egész testet is, és hatással van arra, ahogyan eszük alszunk, hogyan gondolkodunk a dolgokról.

Ez nem a személyes gyengeség jele, és nem olyan állapot, amelyben az ember „saját kezébe veheti a dolgokat”.

A depresszió messze túlmutat a szorongáson vagy a normál szenvedésen: olyan betegség, amelynek jelei és tünetei hetekig, hónapokig vagy évekig fennállnak anélkül, hogy felismernék az állapotot vagy a megfelelő kezelést.

Melyek lehetnek a depresszió tünetei?

Gyakori jelei és tünetei a következők:

 • szomorúság, szorongás vagy az üresség tartós érzése
 • az érdeklődés elvesztése az egykor érdekes vagy élvezetes tevékenységek iránt, beleértve a nemi életet is
 • állandó fáradtság, alacsony energiaszint, lassulás érzése
 • étvágytalanság (fogyással) vagy túlevés (súlygyarapodással)
 • alvászavarok és álmatlanság, kora reggeli ébredés vagy túlzott alvás
 • az érzelmi kifejezés elvesztése
 • reménytelenség, pesszimizmus, bűntudat, értéktelenség vagy tehetetlenség érzése
 • társadalmi visszahúzódás
 • koncentráció-, memória- vagy döntési nehézség
 • szokatlan nyugtalanság vagy ingerlékenység
 • tartós fizikai problémák, például fejfájás, emésztési zavarok vagy krónikus fájdalom, amelyek nem reagálnak a kezelésre
 • halál gondolatai, öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet vagy önkárosítás

A depressziót gyakran szorongás kíséri, és mindig a családdal, a barátokkal, a munkával vagy az iskolával kapcsolatos jelentős problémákkal jár együtt, az egyénre gyakorolt ​​​​hatások miatt.

Egyes tünetek életkor-specifikusak, és gyakrabban fordulhatnak elő gyermekeknél (viselkedési problémák), fiataloknál (izgatottság és ingerlékenység) vagy idősebb felnőtteknél (elvonás, apátia és téveszmék).

A testi tünetek is nagyon gyakoriak, mert a depresszív zavarok nemcsak mentális zavarok, hanem biológiai folyamatokat is magukban foglalnak.

A depresszió tipikus testi tünetei a következők:

 • belső kényelmetlenség és feszültség
 • csökkent étvágy és fogyás
 • a szexuális érdeklődés elvesztése
 • fejfájás
 • szédülés
 • hátfájások
 • légzési problémák
 • szív problémák
 • emésztőrendszeri panaszok
 • hasfájás

Ezeket a fizikai tüneteket gyakran először észlelik, de nem feltétlenül ismerik fel azonnal, hogy a depresszióhoz kapcsolódnak. Ezenkívül a meglévő problémák (pl. hátfájás) erősebben tapasztalhatók a depressziós szakaszban.

A látható testi tünetek miatt a háziorvos gyakran nehezen ismeri fel és diagnosztizálja a látens depressziót, különösen akkor, ha (mint az esetek kétharmadában) az elsődleges panasz testi tünet. Néha segít egy második vélemény kikérése. Ezt meg kell beszélni orvosunkkal.

Mit tehetünk depresszió ellen?

A depresszió nem csak rossz hangulat, hanem egy olyan állapot, amely számos tünetet magában foglal, például ürességérzést, szomorúságot vagy szorongást, alvás- és étvágyzavarokat, fáradtságot és még fizikai fájdalmat is.

Súlyosabb esetekben a gyógyszeres kezelés kötelező, de ha enyhe depressziós epizódról van szó, akkor természetes antidepresszánsokkal próbálkozhatunk.

Összeválogattunk néhányat ezek közül:

1. Orbáncfű

Az egyik leggyakrabban használt gyógynövény, depressziós tünetek elleni hatása évek óta ismert. A növényben található hipericin és más hasonló anyagok megzavarják a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin reabszorpcióját.

Ez viszont növeli ezen neurotranszmitterek szintjét a vérben, illetve – a hangulat stabilizálása érdekében. Fontos tudni, hogy az orbáncfű nagyszámú gyógyászati ​​készítménnyel kölcsönhatásba lép, ezért alkalmazása előtt érdemes orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni.

2. 5-HTP (5-hidroxi-triptofán)

Ez a szerotonin prekurzora, és lényegében egy triptofánból képződő aminosav. A triptofán tartalmú élelmiszerek (tej, tejtermékek, húsok…) nem kevés, de átalakulásának folyamata lassú.

Az 5-HTP szedése javított alvásminőséggel, hangulattal és fogyással jár. Nem kombinálható antidepresszánsokkal vagy más, a szerotonin újrafelvételét gátló étrend-kiegészítőkkel (például orbáncfűvel).

3. B6-vitamin

Az 5-HTP szerotoninná alakításához a B6-vitamin részvétele szükséges. A szervezetben lecsökkent szintje számos tünet megjelenéséhez vezet, beleértve a fokozott szorongást és depressziós epizódokat.

A B6-vitamin élelmiszerforrásai közé tartozik a hús, a tojás, a tejtermékek, a gyümölcsök, a zöldségek és a diófélék. Az optimális napi adag 25-35 mg között változik, hosszabb bevitel esetén érdemes orvoshoz fordulni.

4. Omega-3 zsírsavak

Egészségünk szempontjából legértékesebb omega-3 zsírsavak az alfa-linolén (ALA), eikozapentaén (EPA) és dokozahexaén (DHA) omega-savak. Jelen vannak az élelmiszerekben, például halban és tenger gyümölcseiben, diófélékben, zöld leveles zöldségekben, de gyakran kiderül, hogy nem fogyasztunk belőlük eleget.

Az omega-3 savak fontos szerepet játszanak a hormonális egyensúly fenntartásában, neuroprotektív hatásúak, segítik az agy és az idegrendszer megfelelő működését. Kiegészítő formájában az optimális adag 1g. naponta. Kapható halolaj, csukamájolaj, krillolaj vagy cápamájolaj formájában is.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a kiegészítők önmagukban nem lennének hatásosak, ha a depressziós személy nem változtat az életmódján.

A lelki egészség szempontjából kiemelten fontos az elegendő alvás, a minőségi étkezés rendszeres betartása, a pihenésre szánt idő, valamint arra is figyelni kell, hogy ha a tünetek súlyosbodnak, vagy öngyilkossági gondolatok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

5. Illóolajok

Az illóolaj-terápia talán a legvitatottabb nem hagyományos módszer a depresszió kezelésére. A illóolajok párologtatóba való használatának filozófiája, hogy az illatok és az érzelmek egészséges kapcsolatára támaszkodva bizonyos kivonatok koncentrált illata az agy bizonyos területeit eléri és azokra hat.

Itt nagy szerepe van az ember szenzoros memóriájának, amely rendkívül egyéni, és egyes szagok az egyik egyénre pozitívan, a másikra pedig gyökeresen eltérőek lehetnek.

Emellett szinte nincs is komoly kutatás, amely igazolná a módszer hatékonyságát. De akárcsak a homeopátiánál, itt is minden azon múlik, hogy a páciens mennyire hisz abban, hogy az ilyen típusú kezelések pozitív eredményt hozhatnak, ami placebo-hatásnak is tekinthető.

Egyéb otthoni gyógymódok depresszió ellen

1. Meditálj

A meditáció egy ősi művészet, amelyről kimutatták, hogy hihetetlen jótékony hatásai vannak többféle mentális egészségi állapot esetén, beleértve a szorongást, a poszttraumás stressz zavart (PTSD), és igen, a depressziót.

Ha megtanulod megnyugtatni az elmédet és összpontosítani a légzésre az éber meditáción keresztül, az jelentős hatással lehet a hangulatra és a depresszió kezelésének képességére.

2. Aludj eleget

Az alvászavarokat és a depressziót számos tanulmány kapcsolta össze. Valójában annyira elterjedtek, hogy az alvászavarokat a depresszió fő tünetének tekintik.

Az egészséges alvási ütemterv kialakítására és betartására tett erőfeszítések javíthatják a depresszió tüneteit, és pozitív hatással lehetnek az élet más területeire is.

3. Jógázz

Az ókori Indiából származó jóga az alternatív gyógyászat elismert típusa, amely az elme-test gyakorlatokat használja a mentális és fizikai jólét elősegítésére.

Bár a kutatás korlátozott, 23 tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a jóga-beavatkozások valóban hatékonyak a depresszió tüneteinek csökkentésében és kezelésében.

Ráadásul a jóga nagyszerű módja a rugalmasság, az erő és a stabilitás javításának.

4. Vezess naplót

A naplóírás egy hatékony technika, amelyet gyakran használnak bizonyos típusú terápiákban, például a kognitív viselkedésterápiában (CBT), amely egy népszerű terápia a depresszió kezelésében.

A gondolatok lejegyzése nem csak segít feldolgozni és felosztani őket az agyban, hanem hasznos módja lehet a terápia támogatásának az ülések között, és betekintést nyújthatunk orvosunk vagy terapeutánk számára.

5. Tölts időt a természetben

Kutatók továbbra is találnak bizonyítékokat, amelyek megerősítik, hogy a természet számos előnnyel jár mind testi egészségünk, mind pszichológiai jólétünk szempontjából. A kutatások nemcsak a kognitív előnyöket mutatták ki, hanem a természettel és a depresszió tüneteinek csökkentésével kapcsolatos érzelmi előnyök is vannak.

6. Alternatív gyógyítás

Az olyan alternatív gyógymódok, mint a masszázs, a hangfürdők, a kántálás és még sok más, népszerűvé váltak az elme és a test központosításának módjaiként.

Valószínűleg további kutatások folytatódnak, de ha természetes módszereket keresel a depresszió kezelésére, érdemes lehet megfontolni a fenti módszerek bármelyikét a személyes vagy online terápia kiegészítéseként.

Azok számára, akik depresszióban szenvedő személyekkel randevúznak, ezek az alternatív gyógymódok egy lehetséges kötődési vagy randevúzási ötlet is lehet.

Mikor kell depresszió kezelést kérni orvosunktól?

A depresszió holisztikus, természetes gyógymódjait mindig érdemes megfontolni, de fontos észben tartani, hogy mivel nincs kutatás ezekre a természetes gyógymódokra, a bizonyítékokon alapuló terápiákat és kezeléseket érdemes megfontolni.

A depresszió kezelés nélkül is súlyosbodhat, és általában idővel súlyosbodik, legyen szó orvosi kezelésről, például vényköteles gyógyszerről vagy természetes depressziókezelésről.

Ha olyan depressziós tüneteket tapasztalsz, amelyek két hétnél tovább tartanak, és ha ezek megzavarják napi működési képességed, segítségért kell fordulni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója