Az elhízás mögötti rejtély

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Olyan világban élünk, ahol egy év alatt többen halnak meg az elhízás okozta problémák miatt, mint az éhezéstől. Az elhízás még a dohányzásnál is rosszabb és akár rákos megbetegedést is okozhat.

Az Egyesült Államokban az elhízottsághoz tartozó egészségügyi költségek 500 milliárd dollárra tehetők. Már több mint 30 éve foglalkoznak a szakértők az elhízással és keresik a megoldást.

Szinte minden nap megjelenik valami újdonság, ami a testsúly problémán segít. Ráadásul az ételeknek egyre kevesebb a kalória és zsír tartalma – és mégis az elhízottak száma rohamosan nő.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor eljutunk arra a következtetésre, hogy hiába követjük az általános megoldásokat, azok nem vezetnek eredményre.

Valami nincs rendben, de mi az?

A kövér ember kövérnek születik?

Nyilvánvaló, hogy nem lehetséges, hogy a most születők között ennyi a hízásra hajlamos, a genetikailag kövér ember. A gyermek azt csinálja, amit a felnőttektől és első sorban a szülőktől lát.

Olyan ételeket fog fogyasztani, amit a környezetében lévők. Olyan adagokat fog enni, mint a környezete – és ha egyszer-kétszer túleszed magad, akkor ez a mennyiség nem fog csökkenni.

A kövér gyerek sokszor a társai céltáblájává válik. Sok dologból kimarad, mert a súlya egyszerűen nem engedi meg, hogy megtegyen dolgokat (például futni, focizni, stb.).

Sokan személyes kudarcként élik meg a túlsúlyt, míg a kívülállók legyintenek: „csak egy újabb kövér ember”.

Egyél kevesebbet, mozogj többet – igaz?

Az elmúlt 50 évben azt sulykolták, hogy egyél kevesebbet és mozogj többet. Ennek azért van alapja, hiszen a test akkor hízik, ha több kalóriát fogyasztasz el, mint amennyit elhasználsz. Vagyis, ha kevesebbet eszel (kevesebb kalória) és többet mozogsz (több kalória elhasználása), akkor fogynod kellene.

De honnan is indult ez az egész?

1953-ig kell visszamenni, amikor az edzés még nem volt mindennapos, tulajdonképpen tabunak számított. Sőt, akkoriban még tiltották is az orvosok, nehogy szívrohamot kapjon valaki.

Dr. Jean Mayer, francia fiziológus megfigyelte, hogy a nagyobb egerek ugyanannyit esznek, mint a kisebbek, de kevesebbet mozognak. Innen ered a következtetés: több mozgással kevesebb lesz a súlyod. Innen indult a fitness világa az Egyesült Államokban – mely a 90-es években megjelent nálunk is és azóta is nagyon népszerű.

Mégis ellentmondásba kerültünk, mert minél többen kezdtek neki a fitness-nek, annál több elhízott ember lett.

Ne hidd azt, hogy ez Magyarországon máshogyan van! Nálunk is ugyanazok az arányok igazak, mint az Egyesült Államokban vagy a világ bármely más fejlett országában.

1 kalória = 2 kalória?

1 pohár kóla ledolgozása egy gyermek számára 1 óra és 15 perc biciklizést jelent. Vagyis 1 pohár kóla után több mint egy órát kellene bicikliznie, hogy a test fel tudja dolgozni a bevitt energia mennyiséget.

Csakhogy 1 kalória nem feltétlenül 1 kalória. Lássunk egy példát: ha elfogyasztunk 160 kalóriát mandulából, akkor a mandulában lévő rost miatt az étel nem fog azonnal felszívódni.

Ezért a vércukorszint emelkedése sokkal alacsonyabb lesz, és tovább fog tartani. Ugyanakkor az üdítő italokban nincs rost, és egyenesen a májban felszívódnak.

Ettől a máj rengeteg cukrot kap. Ha a máj hirtelen ennyi cukrot kap, akkor nincs más választása, mint az energiát azonnal zsírként tárolni.

Ne dőlj be a reklámoknak! A lisztes, cukros, rostokban szegény, kevés tápanyagot tartalmazó, iparilag előállított ételek nem jelenthetnek megfelelő ételt számodra!

Az ételipar, és ami mögötte van

Gondolkozzunk logikusan: egy bármilyen vállalkozás akkor képes életben maradni, ha az általa gyártott termékeket el tudja adni.

Fejlődni a cég akkor fog, ha egyre- többet és többet ad, illetve újra és újra el tudja adni a termékét annak, aki már egyszer megvette.

Az ételt és italt gyártó cégeknek is ez a fő feladatuk – és nem az, hogy egészségesebbé tegyék a vásárlókat.
Nagyon sok kutatást támogatnak a nagy ételgyártó cégek. Ezeknek a kutatásoknak az szokott a végeredménye lenni, hogy a támogatást nyújtó által gyártott ételek egyáltalán nem felelősek az elhízásért.

Sok ilyen tanulmány látott már napvilágot a Coca-Cola támogatásával is.

Mi a megoldás?

Ne vegyél készételt: pizza és más péksütemény, édesség, cukor, csokoládé, chips, konzerv, előre fagyasztott ételek stb.

Ne vegyél üdítőitalt, gyümölcsleveket és más egészségesnek tűnő, de valójában ártalmas készítményt. Vegyél nyers hozzávalókat és készítsd el otthon az ételedet, italodat.

Én például kizárólag vizet iszom, és csak akkor iszom ásványvizet, ha olyan helyen vagyok, ahol a csapvíz megbízhatatlan, vagy előhozza a klór allergiámat.

Ezenfelül minden ételemet otthon készítem. Van néhány dolog, amit készen vásárolok, például kókusztej, zabtejszín, növényi sajt vagy 85%-os csokoládé. Ezek jelentik az étkezéseim 1%-át.

Mi ennek az eredménye?

Nem vagyok elhízva, igaz sokat is sportolok. Próbáld ki egy fél éven keresztül, és meglátjuk, mire jutsz vele! Egy dolgot kerülj el: a csalást!

Nincs töménytelen édesség evés, nincs plusz egy sör, nincs csalás! Csak az egészséges életmód van!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója