Melyek az epekő tünetei?

Szerző: Norbert

Az epekő, vagy más néven cholelithiasis, kis, kemény kristályos tömeg, amely az epehólyagban vagy az epevezetékben képződik. Az epekövek főként a túlzott koleszterin és a bilirubin felhalmozódása miatt jönnek létre, amikor ezek anyagok nem oldódnak fel megfelelően az epében.

Az epekövek nagysága változó lehet: néhány esetben olyan kicsik, mint egy homokszem, míg más esetekben akár golf labda méretűek is lehetnek.

Az epekövek néha önmaguktól távoznak, de ha súlyos tüneteket okoznak, akkor orvosi beavatkozás is szükséges lehet, amely az epehólyag eltávolítását (cholecystectomia) is magában foglalhatja. Az epekövek kialakulásának kockázatát csökkenthetjük egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással.

Az epekő tünetei

Az epekő tünetei változhatnak, attól függően, hogy hol helyezkednek el (például az epehólyagban vagy az epevezetékekben), és hogy blokkolják-e az epe útját. Vannak akinél nem okoz tüneteket (ezt „tünetmentes” vagy „szilent” epekőnek nevezik), míg másoknak súlyos tünetei lehetnek.

Az epekövek esetében gyakran előforduló tünetek közé tartozik:

  • Fájdalom a has jobb felső részén: Ez a fájdalom hirtelen kezdődhet és néhány órán át tarthat. Néha a fájdalom a háton vagy a jobb vállon is érezhető.
  • Hányinger és hányás: Ezek a tünetek gyakran a fájdalommal együtt jelentkeznek.
  • Sárgaság: Ha az epekő blokkolja az epevezetéket, az epe nem jut el a belekbe, ami a bőr és a szemfehérje elszíneződését okozza.
  • Sötét vizelet és világos széklet: Az epevezeték elzáródása miatt az epe nem jut el a belekbe, ami a széklet színének és a vizelet színének megváltozását okozhatja.
  • Láz és hidegrázás: Ez a tünet gyakran jelzi, hogy a blokkolt epevezetékben fertőzés alakult ki, ami sürgős orvosi ellátást igényel.

Ha epekő tüneteit tapasztaljuk, fontos, hogy orvoshoz forduljunk, mert ezek a tünetek súlyos egészségi problémákra utalhatnak.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója