Fitoösztrogének – Tudjuk meg mik is ezek pontosan

Szerző: Norbert

A hormonok szó említésekor a legtöbb ember a nemekre gondol. A tesztoszteron és az ösztrogén számos fontos funkciót lát el, amelyek nemcsak a szexuális energiához kapcsolódnak, hanem a jó egészség megőrzéséhez is.

Egy bizonyos életkor elérésekor a nő szervezetében számos változás következik be, amelyek pontosan összefüggenek e hormonok mennyiségének csökkenésével. Ezért alternatív megoldásra van szükség ennek a veszteségnek a kompenzálására.

Bizonyos esetekben a természetes gyógyszerek megfelelőbbek, mint a szintetikus gyógyszerek. Ez az alternatíva a fitoösztrogének vagy az úgynevezett izoflavonoidok.

A női testben lévő ösztrogén gondoskodik annak egyensúlyáról. Nagy mennyiségben ingerlékenységet vagy érzékenységi rohamokat okozhat, amelyek a premenstruációs szindrómához kapcsolódnak.

Az ösztrogénhiány hozzájárul a hőhullámokhoz és a csontvesztéshez a menopauza során. A fitoösztrogének képesek kötődni a test sejtjeiben lévő ösztrogénreceptorokhoz.

Az ösztrogének funkciói

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű anyagok, amelyek a női nemi hormonok analógjai. Amikor belépnek a nő testébe, szabályozzák a szintézist és kompenzálják az ösztrogének hiányát a nő egészségéhez és megjelenéséhez szükséges szintre. A fitoösztrogének nem rendelkeznek táplálkozási tulajdonságokkal, mivel hiányuk nem vezet hiányhoz.

Általában a fitoösztrogének különböző vegyületek – flavonolok, katechinek, flavonoidok, flavonok és antocianidok – heterogén csoportja. Orvosi szempontból két fő osztály érdekes – a lignánok és az izoflavonok.

  • Lignánok – antioxidáns hatásúak, szabályozzák a hormonháztartást és fokozzák a hormontermelést. Kifejezetten jótékony hatással vannak a nők testére a menopauza idején. A lignánok magas szintje csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
  • Izoflavonok – ezek olyan anyagok, amelyek erősítik az immunrendszert. A növényi ösztrogének közül a legerősebb hatásuk van. Az izoflavonok csökkentik a menopauza alatti panaszokat /főleg a hőhullámokat/ és védenek a rák ellen. Antioxidáns hatásuk fokozódik, ha C-vitaminnal együtt alkalmazzák őket.

A felsorolt ​​ismeretek eredményeként úgy gondolják, hogy az izoflavonok fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a csontritkulás és a menopauza tüneteinek megelőzésében.

A fitoösztrogének forrásai

Nagy mennyiségű lignánt tartalmaznak a gabona növények és a zsíros magvak, különösen a len- és a kendermag. Az izoflavonok felhalmozódása elsősorban a növények szemeiben, gyümölcseiben, hüvelyeiben, gyökereiben és leveleiben található.

Az izoflavonok gazdag forrásai a bab, lencse, búza, rozs, kukorica. A szójatermékek különösen gazdagok.

A fitoösztrogéneket tartalmazó étrend- kiegészítőket a gyógyszerészeti hálózatban forgalmazzák, és célja a nők menopauza tüneteinek enyhítése, de a kozmetikumokban is használják.

Sok olyan krémet hirdetnek, amely segít a mell feszesítésében, tömörítésében és megnagyobbításában. Köztudott, hogy azoknak a nőknek, akiknek szervezete nem termel elegendő ösztrogént, kicsi a mellmérete. Az ilyen krémek használatát azonban orvossal kell egyeztetni.

Fitoösztrogén túladagolás

A tudósok véleménye a fitoösztrogének hatásáról nagyon ellentmondásos. Úgy vélik, hogy ezeknek a növényi hormonoknak a túlzott használata komoly károkat okozhat a nők egészségében.

A tudósok arra figyelmeztetik a szebbik nemet, hogy ne vigyék túlzásba a szójatermékek bevitelét, mert a szervezetben túl sok ösztrogén növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy a fitoösztrogének kis dózisban hasonlóan hatnak, mint az emberi nemi hormonok/ösztrogének, de nagy dózisban veszélyeztetik azok termelését és hatását.

Annak érdekében, hogy a fitoösztrogének bevétele a kívánt hatást elérje, a legjobb megoldás a szakemberrel való időben történő konzultáció.

Meg kell határoznia a szükséges mennyiségeket, hogy a fitoösztrogének jótékony hatással legyenek az egészségre.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója