Fitoösztrogének – Tudjuk meg mik is ezek pontosan

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A hormonok szó említésekor a legtöbb ember a nemekre gondol. A tesztoszteron és az ösztrogén számos fontos funkciót lát el, amelyek nemcsak a szexuális energiához kapcsolódnak, hanem a jó egészség megőrzéséhez is.

Egy bizonyos életkor elérésekor a nő szervezetében számos változás következik be, amelyek pontosan összefüggenek e hormonok mennyiségének csökkenésével. Ezért alternatív megoldásra van szükség ennek a veszteségnek a kompenzálására.

Bizonyos esetekben a természetes gyógyszerek megfelelőbbek, mint a szintetikus gyógyszerek. Ez az alternatíva a fitoösztrogének vagy az úgynevezett izoflavonoidok.

A női testben lévő ösztrogén gondoskodik annak egyensúlyáról. Nagy mennyiségben ingerlékenységet vagy érzékenységi rohamokat okozhat, amelyek a premenstruációs szindrómához kapcsolódnak.

Az ösztrogénhiány hozzájárul a hőhullámokhoz és a csontvesztéshez a menopauza során. A fitoösztrogének képesek kötődni a test sejtjeiben lévő ösztrogénreceptorokhoz.

Az ösztrogének funkciói

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű anyagok, amelyek a női nemi hormonok analógjai. Amikor belépnek a nő testébe, szabályozzák a szintézist és kompenzálják az ösztrogének hiányát a nő egészségéhez és megjelenéséhez szükséges szintre. A fitoösztrogének nem rendelkeznek táplálkozási tulajdonságokkal, mivel hiányuk nem vezet hiányhoz.

Általában a fitoösztrogének különböző vegyületek – flavonolok, katechinek, flavonoidok, flavonok és antocianidok – heterogén csoportja. Orvosi szempontból két fő osztály érdekes – a lignánok és az izoflavonok.

  • Lignánokantioxidáns hatásúak, szabályozzák a hormonháztartást és fokozzák a hormontermelést. Kifejezetten jótékony hatással vannak a nők testére a menopauza idején. A lignánok magas szintje csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
  • Izoflavonok – ezek olyan anyagok, amelyek erősítik az immunrendszert. A növényi ösztrogének közül a legerősebb hatásuk van. Az izoflavonok csökkentik a menopauza alatti panaszokat /főleg a hőhullámokat/ és védenek a rák ellen. Antioxidáns hatásuk fokozódik, ha C-vitaminnal együtt alkalmazzák őket.

A felsorolt ​​ismeretek eredményeként úgy gondolják, hogy az izoflavonok fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a csontritkulás és a menopauza tüneteinek megelőzésében.

A fitoösztrogének hatása az emberi szervezetre

A fitoösztrogének olyan vegyületek, amelyek az emberi testben hasonló hatást fejtenek ki, mint az ösztrogén hormonok. Az ösztrogének fontos szerepet játszanak a szervezetben, különösen a nemi szervek, az csontok, az anyagcsere és az idegrendszer működésében.

Amikor a fitoösztrogének bekerülnek az emberi szervezetbe, kölcsönhatásba lépnek az ösztrogénreceptorokkal, és hatást gyakorolhatnak a hormonális rendszerre.

A fitoösztrogének hatásának lehet pozitív és negatív oldala is. Néhány lehetséges hatás:

1. Menopauza tüneteinek enyhítése

A fitoösztrogének segíthetnek a menopauza időszakában jelentkező tünetek, például forróváriágok, éjszakai izzadás és hangulatváltozások enyhítésében. Ez a hatás az ösztrogénhiány enyhítésével és az ösztrogénreceptorok aktiválásával kapcsolatos.

2. Csonttömeg megőrzése

Az ösztrogén hiánya a menopauza után hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. A fitoösztrogének bevitelének növelése segíthet a csonttömeg megőrzésében és a csontritkulás kockázatának csökkentésében.

3. Szív- és érrendszeri egészség

A fitoösztrogének bizonyos esetekben segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Az ösztrogénhelyettesítési terápiához hasonlóan a fitoösztrogének javíthatják a vérerek rugalmasságát és csökkenthetik a rossz koleszterinszintet.

4. Hormonfüggő daganatok

A fitoösztrogéneknek ellentmondó hatásai lehetnek a hormonfüggő daganatok (például az emlő- és prosztatarák) esetében. Néhány kutatás arra utal, hogy a fitoösztrogének védőhatást fejthetnek ki ezekkel a rákokkal szemben, míg más kutatások aggodalmakat vetettek fel az esetleges rákkeltő hatások miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a fitoösztrogének hatásai egyéni különbségeken alapulhatnak, és számos tényezőtől függhetnek, mint például az egyéni hormonális állapot, az életkor, az egészségi állapot és az életmód. Mindig ajánlott orvossal konzultálni, mielőtt jelentős mennyiségű fitoösztrogént tartalmazó táplálékot vagy kiegészítőt fogyasztanánk, különösen akkor, ha már meglévő hormonális problémákkal vagy betegségekkel küzdünk.

A fitoösztrogének forrásai

Nagy mennyiségű lignánt tartalmaznak a gabona növények és a zsíros magvak, különösen a len- és a kendermag. Az izoflavonok felhalmozódása elsősorban a növények szemeiben, gyümölcseiben, hüvelyeiben, gyökereiben és leveleiben található.

Az izoflavonok gazdag forrásai a bab, lencse, búza, rozs, kukorica. A szójatermékek különösen gazdagok.

A fitoösztrogéneket tartalmazó étrend- kiegészítőket a gyógyszerészeti hálózatban forgalmazzák, és célja a nők menopauza tüneteinek enyhítése, de a kozmetikumokban is használják.

Sok olyan krémet hirdetnek, amely segít a mell feszesítésében, tömörítésében és megnagyobbításában. Köztudott, hogy azoknak a nőknek, akiknek szervezete nem termel elegendő ösztrogént, kicsi a mellmérete. Az ilyen krémek használatát azonban orvossal kell egyeztetni.

Fitoösztrogén túladagolás

A tudósok véleménye a fitoösztrogének hatásáról nagyon ellentmondásos. Úgy vélik, hogy ezeknek a növényi hormonoknak a túlzott használata komoly károkat okozhat a nők egészségében.

A tudósok arra figyelmeztetik a szebbik nemet, hogy ne vigyék túlzásba a szójatermékek bevitelét, mert a szervezetben túl sok ösztrogén növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy a fitoösztrogének kis dózisban hasonlóan hatnak, mint az emberi nemi hormonok/ösztrogének, de nagy dózisban veszélyeztetik azok termelését és hatását.

Annak érdekében, hogy a fitoösztrogének bevétele a kívánt hatást elérje, a legjobb megoldás a szakemberrel való időben történő konzultáció.

Meg kell határoznia a szükséges mennyiségeket, hogy a fitoösztrogének jótékony hatással legyenek az egészségre.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója