Formaldehid – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A formaldehid egy színtelen vegyi anyag, amelyet iparilag széles körben használnak, és különféle formákban mindenütt jelen vannak az életünkben.

Mi is az a formaldehid?

A formaldehid egy illékony szerves vegyület, amelyet metanolból állítanak elő, amely az egészségre erősen mérgező alkohol. Különböző termékekben a mikroorganizmusok elszaporodásának megakadályozását szolgálja, ezért tartósító hatású.

Szobahőmérsékleten a formaldehid színtelen gáz, amely könnyen elpárolog. Erős és irritáló illata van, amellett, hogy könnyen gyúlékony és reakcióképes, vagyis nagyon könnyen keveredik más anyagokkal, vegyi anyagokat és szennyező anyagokat eredményezve.

A formaldehidnek számos szinonimája létezik: formalin, metil-aldehid, metilénglikol, metilén-oxid, metanol, morbicid, formalit, hangyasav, lizoform, oxymetán és oximetilén.

Előfordulása

A gáz természetesen a környezetből származik égési folyamatok, például természetes tüzek következtében; a talajban lévő zöldségek bomlási folyamatán keresztül, és megtalálhatók az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben.

Természetes forrásból előállított koncentrációban a formaldehid nem káros az emberi egészségre, az emberi tevékenység által előállított magas koncentráció azonban egészségügyi kockázatot jelent.

Az antropogén gáztermelés erőművekből, iparágakból (például fa- és papíriparból), járművekből és égetőművekből származik. Így, mivel egyes termékek alapanyagaként szolgál, formaldehid szabadul fel szellőzőrendszerekből, építőanyagokból, bútorokból, szőnyegekből, festékekből, lakkokból, cigarettákból, fertőtlenítőszerekből, ragasztókból, elektromos szigetelőkből, fékbetétekből, gombaölőkből, csíraölőkből, szövetekből és kozmetikumokból mint az egyengető termékekben és a zománcokban.

Káros egészségügyi hatások

Azon túl, hogy a formaldehid hozzájárul az IARC (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) által elismert orrgaratrák (az orr mögötti terület) és a leukémia (a fehérvérsejteket támadó ráktípus) előfordulásához, az anyag légzési problémákat is okozhat.

A gőz alacsony koncentrációban irritálja az orrot, a torkot és a szemet. Magas koncentrációban, mint amilyen a cigarettafüstben található (60 mg/m3-től 130 mg/m3-ig), légszomjat, túlzott nyáladzást, akaratlan izomgörcsöket, szaruhártya-károsodást, kómát és halált okozhat.

A bőrrel érintkezve a formaldehid vagy a hajkiegyenesítő termékekben használt formaldehid megváltoztatja a bőr színét, érdességet, nekrózist, érzékenység hiányát, bőrgyulladást, kiszáradást, repedéseket és fekélyeket okozva. A formaldehid megkeményíti a hajat, és megkönnyíti a hajszálak töredezését. Magas koncentrációban az anyag általában hajhullást okoz.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója