Aszalt datolya a nyers sajttortához, agavé sziruppal, ahogy azt nagyon sok receptben látni lehet. Ezek az igazi csemegék az egészségesen táplálkozó édesszájúak számára, igaz?
Azonban ezeknek a desszerteknek van egy gonosz kis titka. Méghozzá a fránya fruktóz (gyümölcscukor)… Nem számít milyen keményen tartod a diétádat, ha túl sok a fruktóz, hízni fogsz.
A cukor nagy ellensége az egészségnek, de csak akkor ha nem tudunk mértéket tartani. A fruktóznak van előnye, hiszen a feldolgozásához nincs szüksége a szervezetnek inzulinra. Ugyanis a gyümölcscukrot a máj dolgozza fel.
A gond az, hogy a máj kevés fruktóz raktározására képes, a maradékból zsírt készít – káros zsír réteget a belső szervekre.
Akkor ne egyek gyümölcsöt?
Gyümölcs fogyasztás és a fruktóz
A fruktóztól való óvakodás nem azt jelenti, hogy nem ehetünk több gyümölcsöt. A probléma azzal van, hogy a különböző cukrok, édesítőszerek használatával túlzásba kerül a fruktóz bevitel.
A gyümölcs fogyasztása nagyon egészséges, de azt is mértékkel kell enni – mint minden mást is. A gyümölcs evés mellett nincs szükség arra, hogy még extra fruktóz mennyiséget vigyünk a szervezetünkbe.
Tehát nyugodtan lehet gyümölcsöt fogyasztani, de az édesítőszerekkel óvatosan kell bánni.
Miért nem jó a túl sok fruktóz?
A fruktóz lebontása teljes egészében a máj feladata. A lebontási folyamat nagyon hosszú és nehézkes a máj számára. Amíg ezzel van elfoglalva, nem tudja a méregtelenítő feladatait megfelelően ellátni – túl terhelődik.
A máj triglicerid nevű zsírként tárolja a már nem raktározható fruktózt. Ez a zsírféleség a belső szerveken rakódik le. Egyszerű diétázással ez a zsír nem bontható le – szerencsére mozgással igen, ezért is kell sportolni rendszeresen.
A glükóz (cukor) fogyasztását követően az agy kap egy visszajelzést, hogy elég volt az elfogyasztott étel – ezzel megszűnik az éhségérzet.
Mivel a fruktóz másként bomlik le, ezért az agy nem kap visszajelzést, így hiába eszünk, éhesek maradunk. Ráadásul az éhségérzetért felelős hormon termelést felerősíti a fruktóz. Így dupla hatása van az éhségérzetre.
Milyen édesítőszereket kerüljek el?
Szerencsére egyre többen tudják, hogy a fehércukor és a barnacukor nem egészséges, ezért egyre többen kerülik a használatát.
Sajnos azt már kevesebben tudják, hogy melyek azok az egészségesebb édesítőszerek, melyeket szintén kerülni kellene.
Íme egy lista a kerülendő édesítőszerekről:
- Agavé szirup: 90%-a fruktóz. Ugyanebből készül a tequila is.
- Nyírfacukor: a nyírfák nedvéből készül. Több mint 50%-a fruktóz.
- Kókusznektár: A kókusz olajat, vizet és tejet szeretjük, de a nektárját nem. 38-50%-a fruktóz.
- Datolya: sajnos ez sem a legjobb választás. 30%-a fruktóz – ami egyébként a többi aszalt gyümölcsre is nagyjából igaz.
- Méz: mindegy, hogy bio, organikus vagy általános, 40%-a fruktóz. Ráadásul az elkészítés során, sokszor az értékes összetevőit el is veszíti.
- Jaggery (nyers indiai cukor): pálmák cukrából készül, 50%-a fruktóz.
- Juharszirup: egy kanadai klasszikus, melynek fruktóz tartalma 40%.
- Rapadura: valójában csak marketing fogás az elnevezés. Szacharóz áll a háttérben, 50%-a fruktóz.
- Tagatóz: laktózból készül. Egyelőre kevés információ található róla, de szerkezetében a fruktózra nagyon hasonlít. Most nem ajánlom – ha több információ lesz róla, elképzelhető, hogy változni fog a véleményem.
- Yacon szirup: az édesburgonyához hasonlító gyökérből készül, 25%-a fruktóz.
Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne használjuk ezeket. Hiszen sokszor ez a legjobb alternatíva, amihez hozzájuthatunk. Azt viszont tudni kell, hogy túl sokszor nem szabad élni velük, mert nem egészségesek.
Mi a legjobb választás cukor helyett?
A legjobb édesítők
A stevia még mindig nagyon jó választás, a rizsmaláta szirup is jó választás. És még alternatívaként szóba jöhet az eritrit is. Most ezekből választhatjuk ki a számunkra legjobbat. Ezek valóban egészségesek.
Ahogy említettem, használhatunk mást is, de tudni kell határt szabni. Én mint édesszájú, tudom mennyire nehéz ez – de azt is tudom, hogy megéri, mert ha egészség van, akkor minden van…