Gerincjóga – az ideális mozgásforma a testi – lelki harmóniáért

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A gerincjóga egy modern mozgásrendszer, melynek elsődleges célja az idegrendszer és a test egészségének biztonságos helyreállítása. Alapja az anatómiai mozgásokra épülő gyakorlatok. A gerincjóga a testi-lelki épségért felelős, ideje jobban megismerkedni vele!

Miért van rá szükség?

A modern emberek olyan mozgásszervi problémákkal kerül szembe, amelyeket tudatos mozgással lehet kezelni. Az energetikai gyakorlatok helyes elvégzéséhez szükség van felkészítésre, és egy hatékony mozgásterápiára. A gerincjóga gyakorlatai könnyen elsajátítható azok számára is, akik nem rendelkeznek kiváló fizikummal.

A gerincjóga óra ismérvei 

A gerincjóga fő célja a tartásjavítás, ezenkívül erősíti a tartó izmokat, a gerinc mozgatásáért felelős mély hátizmokat és a lapockaközelítőket. Amikor egy gerincjógaórán veszünk részt, akkor csípő-és vállízületet mobilizáló gyakorlatok mellett, az egész testet átdolgozzuk.

Fő szempont a tartásjavítás, de emellett az ízületeket is erősítjük. A legfontosabb, hogy folyamatosan kamatoztathatjuk a jógaórán tanultakat, ugyanis a mindennapi mozgásainkra is jó hatással vannak.

A légzés jelentősége

Minden mozgás alapja a légzés, beleértve a helyes testtartást is. A szabad légzésben segít a gerincjóga, ugyanis megnyújtja a bordakosár körüli izmokat. A helyes légzés elengedhetetlen, ezt pedig fejleszthetjük egyszerű légzőgyakorlatokkal. A légzés összefügg a relaxációval, ha képesek vagyunk uralni a légzésünket, akkor sokkal jobban kezeljük a bennünk felgyülemlő feszültséget.

A gerincjóga a testi-lelki harmóniáért felelős, általa megtanulunk kikapcsolni és ellazulni. Főleg azoknak ajánlott, akik nehezen tudják kipihenni magukat a munka miatt, és sokat stresszelnek a hétköznapokban.

Kezdő vagy haladó óra?

Azok számára ajánlott a kezdő óra, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Ha a jóga még teljesen új terület számodra, akkor érdemes az alapokkal kezdened. A haladó órák az erőről és a hajlékonyságról szólnak, és legfőképpen a tapasztaltabb jógázók vesznek részt rajtuk.

A rendszeres gyakorlással bárki eljuthat erre a szintre, figyelemmel kell kísérned a tested mozgásának fejlődését. Ami először lehetetlennek tűnik, az napról-napra egyre elérhetőbb lesz. Az órákon való részvétel után fel fog tűnni, hogy kipihentebb leszel, mint az óra kezdetekor.

Gerincjóga gyakorlatok

1. Macska-tehén póz 

Érdemes kezdőként ezzel a pózzal kezdened, képes jól átmozgatni a gerincet. Térdelj a jógamatracra, a kezeid vállszélességű távolságra helyezkedjenek el egymástól. A fejedet emeld fel a farkcsontoddal, közben pedig engedd le a hátad közepét. Miközben kifelé fújod a levegőt hajlítsd meg a gerinced és engedd le a fejed.

2. Gyermek póz 

A nyújtó gyakorlatok egyik legjobbja a gyermek póz, ehhez térdelj le a matracon, és ülj rá a sarkaidra. Ezután hajlítsd előre a felső testedet, a karjaidat tartsd a tested mellett, és érintsd meg a matracot a homlokoddal. Próbálj ebben a pózban maradni legalább 30 másodpercig. 

3. Kobra póz

A kobra póz felvételéhez feküdj a matracon hason, és legyenek zárva a lábaid. A tenyereid legyenek a vállak alatt, emeld fel a mellkasodat, miközben a könyökeid közel vannak a testedhez. A fejed lassan emeld fel, és nézz felfelé. Ezt a pózt is legalább 30 másodpercig kell megtartanod.

Ha igazi kikapcsolódásra vágysz, és szívesen részt vennél egy jó hangulatú csoportos órán, jelentkezz be hozzánk gerincjógára!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója