Gerincjóga – az ideális mozgásforma a testi – lelki harmóniáért

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A gerincjóga egy modern mozgásrendszer, melynek elsődleges célja az idegrendszer és a test egészségének biztonságos helyreállítása. Alapja az anatómiai mozgásokra épülő gyakorlatok. A gerincjóga a testi-lelki épségért felelős, ideje jobban megismerkedni vele!

Miért van rá szükség?

A modern emberek olyan mozgásszervi problémákkal kerül szembe, amelyeket tudatos mozgással lehet kezelni. Az energetikai gyakorlatok helyes elvégzéséhez szükség van felkészítésre, és egy hatékony mozgásterápiára. A gerincjóga gyakorlatai könnyen elsajátítható azok számára is, akik nem rendelkeznek kiváló fizikummal.

A gerincjóga óra ismérvei 

A gerincjóga fő célja a tartásjavítás, ezenkívül erősíti a tartó izmokat, a gerinc mozgatásáért felelős mély hátizmokat és a lapockaközelítőket. Amikor egy gerincjógaórán veszünk részt, akkor csípő-és vállízületet mobilizáló gyakorlatok mellett, az egész testet átdolgozzuk.

Fő szempont a tartásjavítás, de emellett az ízületeket is erősítjük. A legfontosabb, hogy folyamatosan kamatoztathatjuk a jógaórán tanultakat, ugyanis a mindennapi mozgásainkra is jó hatással vannak.

A légzés jelentősége

Minden mozgás alapja a légzés, beleértve a helyes testtartást is. A szabad légzésben segít a gerincjóga, ugyanis megnyújtja a bordakosár körüli izmokat. A helyes légzés elengedhetetlen, ezt pedig fejleszthetjük egyszerű légzőgyakorlatokkal. A légzés összefügg a relaxációval, ha képesek vagyunk uralni a légzésünket, akkor sokkal jobban kezeljük a bennünk felgyülemlő feszültséget.

A gerincjóga a testi-lelki harmóniáért felelős, általa megtanulunk kikapcsolni és ellazulni. Főleg azoknak ajánlott, akik nehezen tudják kipihenni magukat a munka miatt, és sokat stresszelnek a hétköznapokban.

Kezdő vagy haladó óra?

Azok számára ajánlott a kezdő óra, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Ha a jóga még teljesen új terület számodra, akkor érdemes az alapokkal kezdened. A haladó órák az erőről és a hajlékonyságról szólnak, és legfőképpen a tapasztaltabb jógázók vesznek részt rajtuk.

A rendszeres gyakorlással bárki eljuthat erre a szintre, figyelemmel kell kísérned a tested mozgásának fejlődését. Ami először lehetetlennek tűnik, az napról-napra egyre elérhetőbb lesz. Az órákon való részvétel után fel fog tűnni, hogy kipihentebb leszel, mint az óra kezdetekor.

Gerincjóga gyakorlatok

1. Macska-tehén póz 

Érdemes kezdőként ezzel a pózzal kezdened, képes jól átmozgatni a gerincet. Térdelj a jógamatracra, a kezeid vállszélességű távolságra helyezkedjenek el egymástól. A fejedet emeld fel a farkcsontoddal, közben pedig engedd le a hátad közepét. Miközben kifelé fújod a levegőt hajlítsd meg a gerinced és engedd le a fejed.

2. Gyermek póz 

A nyújtó gyakorlatok egyik legjobbja a gyermek póz, ehhez térdelj le a matracon, és ülj rá a sarkaidra. Ezután hajlítsd előre a felső testedet, a karjaidat tartsd a tested mellett, és érintsd meg a matracot a homlokoddal. Próbálj ebben a pózban maradni legalább 30 másodpercig. 

3. Kobra póz

A kobra póz felvételéhez feküdj a matracon hason, és legyenek zárva a lábaid. A tenyereid legyenek a vállak alatt, emeld fel a mellkasodat, miközben a könyökeid közel vannak a testedhez. A fejed lassan emeld fel, és nézz felfelé. Ezt a pózt is legalább 30 másodpercig kell megtartanod.

Ha igazi kikapcsolódásra vágysz, és szívesen részt vennél egy jó hangulatú csoportos órán, jelentkezz be hozzánk gerincjógára!

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója