Gersli – Hatóanyagok, jótékony hatások, felhasználások

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A gersliről a legtöbb esetben a sólet és a töltött káposzta jut eszünkbe. Esetleg még azt is tudjuk, hogy árpagyöngynek is hívják.

És ha már árpa, akkor eszünkbe juthat néhány ital, például sör vagy whisky. Azt már talán kevesebben tudják, hogy Kína középső területeiről származik. Fontos gabonaféle a Himalájában, mert 4000 méter felett is terem.

Már nagyon régóta ismeri az emberiség. A gladiátorok korában is használatos volt már. A gersli elnevezés mégis a német nyelvből jött (Gerste = árpa).

A gersli tulajdonképpen nem más, mint az árpa hántolt változata. Tehát az árpa összes hasznos tulajdonságát tartalmazza. És természetesen nem csak a fent említett „hagyományos” módokon lehet felhasználni.

A gersliben található legfontosabb hatóanyagok és a jótékony hatásuk

A gersli, mint a feldolgozott árpa, számos fontos hatóanyagot tartalmaz, amelyek táplálkozási és egészségügyi előnyöket nyújtanak. Az alábbiakban ismertetjük ezeket:

  1. Béta-glükán: Ez egy oldható rost, amely kifejezetten jótékony hatású a koleszterinszint szabályozásában és a szív-érrendszeri egészség támogatásában.
  2. Rostok: A gersli rostban gazdag, amely elősegíti az emésztést, segíthet a testsúlykontrollban, és csökkentheti a cukorbetegség kockázatát.
  3. Vitaminok: Különösen B-vitaminokban gazdag, beleértve a niacint, riboflavint, tiamint és B6-vitamint, amelyek az energiametabolizmusban és az idegrendszer egészségében játszanak szerepet.
  4. Ásványi anyagok: A gersli jó forrása a magnéziumnak, foszfornak, vasnak és cinknek, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges csontokban és immunrendszerben.
  5. Fehérjék: A gersli tartalmaz fehérjéket is, bár nem teljes értékű fehérjét, mivel hiányzik néhány esszenciális aminosav. Ennek ellenére fontos a haj, bőr, köröm és izom egészségének fenntartásában.
  6. Zsírsavak: Bár alacsony a zsírtartalma, a gersli tartalmaz néhány egészséges zsírsavat, mint például az omega-6 zsírsavak, amelyek fontosak a szív egészségének és az agyműködésnek.
  7. Antioxidánsok: A gersli néhány antioxidánst is tartalmaz, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében a káros szabad gyökökkel szemben.

A gersli hatóanyagai összességében támogatják a szív- és érrendszeri egészséget, az emésztést, az energiametabolizmust, és hozzájárulhatnak a teljes test egészségéhez és jólétéhez. Az ilyen tápanyagok és hatóanyagok kombinációja teszi a gerslit értékes részévé egy egészséges étrendnek.

A gersli felhasználási módjai

A gerslit sokféle módon fel lehet használni. Például az olaszok kávét is készítenek belőle. Az orzo névre hallgató kávéjuk koffeinmentes, és pörkölt árpából készítik.

Nézzünk egy gyors példát az orzo felhasználására:

Hozzávalók a piskótához:

  • 230 ml szójatej
  • 1 teáskanál almaecet
  • 140 g édesítőszer
  • 90 ml növényi olaj
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • 125 g liszt (például mandulaliszt)
  • 50 g kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • két csipet szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 teáskanál Orzo kávé
  • 2 teáskanál meleg víz
  • 3 evőkanál kókuszzsír (lágyan vagy olvasztva)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 200 g édesítőszer
  • 6 kocka étcsokoládé

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra
  2. Két külön tálban dolgozzuk össze a folyós és a száraz összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze a két tál tartalmát.
  3. A kapott tésztát töltsük sütőformába (gondoljunk rá, hogy meg fog kelni) és nagyjából 20 perc alatt süssük készre.
  4. A krém elkészítéséhez, a kávét oldjuk fel a vízben.
  5. A krém összes összetevőjét keverjük simára.
  6. Az elkészült tésztaformákat vágjuk félbe és töltsük meg krémmel.
  7. A maradék krémmel díszítsük a sütemények tetejét. A fekete csokoládét olvasszuk fel és használjuk fel további díszítésre.

Jó étvágyat!

És még egy tipp – Gersliből készült puding

A dundi árpaszemek egy édes körítéssel és a tüzes gyümölcskompóttal párosítva igazán finomak. Érdemes kipróbálni:

Hozzávalók a pudinghoz:

  • 2 liter víz
  • 320 g édesítőszer
  • 150 g gersli
  • 1 vanília rúd félbevágva
  • 200 g felvert tejszín

Hozzávalók a kompóthoz:

  • 1 liter víz
  • 600 g édesítőszer
  • 75 g friss gyömbér, vékonyra szeletelve
  • 1 citrom leve
  • 4 rúd rebarbara (kb. 300 g), 2 cm-es darabokra vágva

Elkészítés:

  1. A puding elkészítéséhez a tejszín kivételével minden összetevőt tegyünk egy lábosba és fűzzük puhára a gerslit (kb. 40-60 perc)
  2. Miután megfőtt, vegyük ki a vanília rudat és hagyjuk kihűlni
  3. A felvert tejszínnel borítsuk be a pudingot és tegyük hűtőbe az eddig elkészült süteményt
  4. A kompót minden hozzávalóját tegyük lábosba és forraljuk fel
  5. Amint forrni kezd, vegyük ki a gyömbért a léből, majd addig főzzük a többi összetevőt, amíg a rebarbara megpuhul
  6. Végül a rebarbarát távolítsuk el a főzetből. A pudingot szeletek vághatjuk és a kompóttal tálalhatjuk

Tehát használjuk bátran az árpát!

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója