A gersliről a legtöbb esetben a sólet és a töltött káposzta jut eszünkbe. Esetleg még azt is tudjuk, hogy árpagyöngynek is hívják.
És ha már árpa, akkor eszünkbe juthat néhány ital, például sör vagy whisky. Azt már talán kevesebben tudják, hogy Kína középső területeiről származik. Fontos gabonaféle a Himalájában, mert 4000 méter felett is terem.
Már nagyon régóta ismeri az emberiség. A gladiátorok korában is használatos volt már. A gersli elnevezés mégis a német nyelvből jött (Gerste = árpa).
A gersli tulajdonképpen nem más, mint az árpa hántolt változata. Tehát az árpa összes hasznos tulajdonságát tartalmazza. És természetesen nem csak a fent említett „hagyományos” módokon lehet felhasználni.
Miért egészséges a gersli?
Nagy mértékben gyorsítja az anyagcserét. Könnyen emészthető, lazítja a székletet és erősen vízhajtó. Antioxidánsként is működik, erősíti a szívet, a májat és az idegrendszert is.
Megtisztítja a vért és segíthet légzőszervi panaszok esetében is (például asztma, hörghurut).
Fizikai és szellemi teljesítményünket is növelheti a rendszeres árpafogyasztás.
Tavasszal a zöld árpa csíra nagyon jó választás lehet, mert ásványi anyagokban és vitaminokban nagyon gazdag. A zöld árpa koncentráltan tartalmazza a szervezetünk számára fontos tápanyagokat.
Különös felhasználási mód
A gerslit sokféle módon fel lehet használni. Például az olaszok kávét is készítenek belőle. Az orzo névre hallgató kávéjuk koffeinmentes, és pörkölt árpából készítik. Nézzünk egy gyors példát az orzo felhasználására:
Hozzávalók a piskótához:
- 230 ml szójatej
- 1 teáskanál almaecet
- 140 g édesítőszer
- 90 ml növényi olaj
- 2 teáskanál vanília-kivonat
- 125 g liszt (például mandulaliszt)
- 50 g kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- két csipet szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
- 2 teáskanál Orzo kávé
- 2 teáskanál meleg víz
- 3 evőkanál kókuszzsír (lágyan vagy olvasztva)
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 200 g édesítőszer
- 6 kocka étcsokoládé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra
- Két külön tálban dolgozzuk össze a folyós és a száraz összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze a két tál tartalmát.
- A kapott tésztát töltsük sütőformába (gondoljunk rá, hogy meg fog kelni) és nagyjából 20 perc alatt süssük készre.
- A krém elkészítéséhez, a kávét oldjuk fel a vízben.
- A krém összes összetevőjét keverjük simára.
- Az elkészült tésztaformákat vágjuk félbe és töltsük meg krémmel.
- A maradék krémmel díszítsük a sütemények tetejét. A fekete csokoládét olvasszuk fel és használjuk fel további díszítésre.
Jó étvágyat!
És még egy tipp
Árpából készült puding. A dundi árpaszemek egy édes körítéssel és a tüzes gyümölcskompóttal párosítva igazán finomak. Érdemes kipróbálni:
Hozzávalók a pudinghoz:
- 2 liter víz
- 320 g édesítőszer
- 150 g gersli
- 1 vanília rúd félbevágva
- 200 g felvert tejszín
Hozzávalók a kompóthoz:
- 1 liter víz
- 600 g édesítőszer
- 75 g friss gyömbér, vékonyra szeletelve
- 1 citrom leve
- 4 rúd rebarbara (kb. 300 g), 2 cm-es darabokra vágva
Elkészítés:
- A puding elkészítéséhez a tejszín kivételével minden összetevőt tegyünk egy lábosba és fűzzük puhára a gerslit (kb. 40-60 perc)
- Miután megfőtt, vegyük ki a vanília rudat és hagyjuk kihűlni
- A felvert tejszínnel borítsuk be a pudingot és tegyük hűtőbe az eddig elkészült süteményt
- A kompót minden hozzávalóját tegyük lábosba és forraljuk fel
- Amint forrni kezd, vegyük ki a gyömbért a léből, majd addig főzzük a többi összetevőt, amíg a rebarbara megpuhul
- Végül a rebarbarát távolítsuk el a főzetből. A pudingot szeletek vághatjuk és a kompóttal tálalhatjuk
Tehát bátran használjuk az árpát!
Főkép forrása: allrecipes.com