Ghrelin – Mi is ez pontosan?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Sokan fogyókúráznak, hogy megszabaduljanak a kellemetlen plusz kilóktól. Az állandó böjt és étkezési korlátozások azonban rossz tréfát űznek velünk, ugyanakkor a kilókat sem tudjuk leadni.

Ennek fő felelőse a ghrelin éhséghormon, amely a gyomorban szabadul fel, és közvetlenül befolyásolja az étvágyunkat. Ez az alattomos hormon az, amely soha nem engedheti meg, hogy lefogyjunk és ugyanakkor állandóan különféle finomságokra gondoljunk.

A hormont viszonylag későn csak 1999-ben fedezte fel egy japán tudóscsoport. David Campings amerikai táplálkozási szakértő mélyreható kutatása rájött, hogy a ghrelin valójában egy igazi éhségérzet ébresztője. A leptin a másik hormon, amely a ghrelinnel együtt befolyásolja az éhséget.

Az emberi testnek megvan az a tulajdonsága, hogy hosszú ideig fenntartja és szabályozza a stabil és állandó állapotot. Ami a súlyt illeti, a szervezetnek számos eszköze van, amelyek befolyásolják az étvágyat, és állandó határok között tartják azt az energiaegyensúly tekintetében. A súlygyarapodáshoz vagy a fogyáshoz növelni vagy csökkenteni kell az energiabevitelt.

Ez viszont befolyásolja a hormonszintet. Ha egy személy hirtelen súlyt veszít, az a szervezet saját módján reagál, és számos hormonális ingadozást okoz. A leptin és a ghrelin azok a hormonok, amelyek fontos szerepet játszanak a táplálékfelvétel szabályozásában.

Ahogy a ghrelin éhséget vált ki, úgy a leptin a jóllakottságért felelős hormon. A leptin és a ghrelin a test különböző részein szekretálódik, de a hipotalamusznak köszönhetően kommunikálnak az aggyal.

A ghrelin funkciói

A ghrelint a gyomor választja ki, de más helyeken is megtalálható, például a petefészkekben, hasnyálmirigyben, gyomor-bélrendszerben, mellékvesekéregben.

A ghrelin rövid távon testtömeg-szabályozó – ha magas a szintje, éhesek leszünk, és amikor eszük, akkor csökken a szintje. Ha a cél a fogyás, a ghrelinnek alacsony szinten kell lennie az éhezés megelőzése érdekében.

A ghrelin szint szabályozása

A táplálékfelvétel komoly hatással van a ghrelinre, a rövid távú és a gyors diéták pedig egyáltalán nem vezetnek hosszú távú sikerhez. Ha valaki fogyni szeretne, azt lassú ütemben kell megtennie, hogy ne érje el a nem kívánt jojó-effektust, ami a hirtelen fogyásnál figyelhető meg. A stressz szisztémás [túlevés] esetén is előfordul.

Számos szakértő úgy véli, hogy a rendszeres alvás és az omega-3 zsírsavak bevitele fontos mind a ghrelin, mind a leptin szintjének javításához.

Ennek az az oka, hogy az omega-3-okat általában az éhségérzet csökkentésével társítják. Az alváshiány a ghrelin szintjének növekedéséhez és a leptinszint csökkenéséhez, valamint a glükóz -anyagcsere zavarokhoz vezet. A rendszeres fizikai aktivitás szintén fontos tényező.

Ghrelin és a diéta

A ghrelin az a hormon, amely éhséget vált ki és a hűtőszekrény ellenőrizetlen portyázását. A diétázóknál drámaian megnő a szintje.

Amerikai tudósok egy csoport elhízott, átlagosan 99 kg súlyú embert speciális diétára állítottak, és 6 hónap elteltével kiderül, hogy a ghrelin szintjük minden étkezés előtt 25%-kal megugrik.

Miután az éhezett önkéntesek abbahagyták a korlátozást, a ghrelin szintje csökkent. Ez gyakorlatilag azt bizonyítja, hogy a ghrelin a fő tényező a diéta sikertelenségében – az emberek nem tartják be a diétát, és megtámadják a hűtőszekrényt a magas ghrelin miatt.

A ghrelin pontosan az ellenkezője a leptinnek, amely a jóllakottságot jelzi. Ha a szervezet elegendő zsírtartalékkal rendelkezik, több leptint termel, és megnő a vérszintje – az ember jóllakott, és fordítva – ha valaki fogy, a leptin szintje csökken, és az agy azt mondja, hogy a szervezetnek többre van szüksége. ételt, hogy pótolja a veszteségeit.

Az elhízott embereknél a fő probléma az, hogy ellenállnak a leptin hatásának – minél magasabb a szintje a vérükben, az agy nem érzi jóllakottságot.

Diétakor a gyomor sokkal több ghrelint termel, jelezve az éhséget az agynak. Ez a jel teljesen ellentmond a diéták és a fogyás vágyának, mivel az ember elviselhetetlen éhséget tapasztal, aminek nagyon nehéz ellenállni.

A fent elmondottakból nyugodtan levonható a következtetés, hogy a megfelelő és kiegyensúlyozott étrend a legjobb módja a normál testsúly megőrzésének.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója