Melyek a gluténérzékenység tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A gluténérzékenység, vagy más néven cöliákia, egy autoimmun betegség, ami akkor alakul ki, ha a szervezet negatív reakciót mutat a glutén nevű fehérjével szemben. A glutén a búza, árpa és rozs bizonyos fajtáiban található meg.

Ha egy gluténérzékeny személy glutént tartalmazó ételt fogyaszt, az immunrendszere támadást indít a saját bélrendszerével szemben, különösen a vékonybélben. Ennek eredményeként a bél falán lévő apró, szőrszerű kiemelkedések, úgynevezett bélbolyhok károsodnak vagy elpusztulnak. Ezek a bélbolyhok szükségesek az élelmiszerek tápanyagainak felszívódásához.

Jelenleg nincs gyógymód a gluténérzékenységre, azonban a tüneteket általában sikeresen lehet kezelni a diéta segítségével, különösen a glutént tartalmazó ételek kerülésével.

Fontos azonban, hogy ne kezdjünk el gluténmentes diétát anélkül, hogy orvosukkal konzultálnának, mivel ez megnehezítheti a betegség diagnosztizálását.

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység tünetei széles skálán mozoghatnak és a betegség súlyosságától, valamint az egyén sajátos reakcióitól is függnek.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori tünetet:

  • Emésztőrendszeri tünetek: ezek a leggyakoribb tünetek, amelyek közé tartozik a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, hányinger, és hányás.
  • Fogyás: a betegség miatt a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ami gyakran súlycsökkenéshez vezet.
  • Fáradtság és gyengeség: a tápanyaghiány miatt a betegek gyakran érezhetnek fáradtságot és gyengeséget.
  • Bőrkiütések: néhány esetben a gluténérzékenység bőrkiütést is okozhat, amit dermatitis herpetiformisnak hívnak.
  • Fejfájás és szédülés: ezek a tünetek is gyakran előfordulnak gluténérzékenységben.
  • Idegrendszeri tünetek: például a perifériás neuropátia, ami a végtagok zsibbadását és bizsergését okozza, vagy az ataxia, ami a mozgás koordinációjának elvesztését jelenti.
  • Csont- és ízületi fájdalom: a gluténérzékenység néha okozhat csont- és ízületi fájdalmat is.
  • Vérszegénység: a tápanyagok felszívódásának zavarai miatt a betegek vashiányos vérszegénységgel is küzdhetnek.
  • Szájüregi problémák: például afták a szájban.
  • Nők esetében menstruációs problémák, meddőség, és koraszülés.

Azonban, fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek más betegségekben is előfordulhatnak, ezért ha valaki gluténérzékenységre gyanakszik, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója