A rettegett GMO – miért rossz?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A GMO a Genetically Modified Organisms rövidítése, mely annyit tesz, hogy genetikailag módosított élőlény. Vagyis olyan élőlényekről beszélünk, melyeknek a génállományát mesterséges eljárások segítségével módosították.

A technológiát alkalmazók azt mondják, hogy olyan élőlényeket hoznak létre, melyek létrejöhettek volna az evolúció során – de valamiért mégsem történt ez meg.

Emberek millió rettegnek egy génmanipulált élelmiszerekkel fenyegető jövőtől. Sokan visszautasítják, hogy vakon megbízzanak a biotechnológiai társaságok vagy a kormányhivatalnokok ígéreteiben, akiknek a hatalma vagy az anyagi érdekei forognak kockán.

Most nézzünk meg néhány vitatott területet a GMO vitából!

Megszakított DNS láncok

A génátvitel nem ellenőrizhető teljes mértékben, gyakran megszakítják a DNS láncot. Az új gének megváltoztathatják a sej kémiáját. Olyan toxinokat és allergéneket hozhatnak ezzel létre, melyek ismeretlenek az emberi test számára. Ez semmiképp nem szerencsés.

Könnyebb termesztés GMO-val

Az igazság az, hogy a biotechnológiai társaságok gyakran állítanak elő GE-gabonaféléket, s azok rezisztensek az olyan, általuk előállított növényvédő szerekkel szemben, melyek a génmanipulált növényen kívül mindent elpusztítanak.

Így tehát a termés könnyebben megvédhető. Azzal érvelnek, hogy a harmadik világ éhínségét ezzel meg lehetne oldani. Ám a harmadik világ vezetői ellenzik és elutasítják a génmanipulált élelmiszerek termesztését – bölcsen teszik ezt.

Azzal érvelnek, hogy a természetes változatosságot a természetes módszerekkel lehet megőrizni.

Mit mond a hagyományos gyógyászat?

A hagyományos kínai orvoslás szerint a gének egy organizmus lényegének a forrásánál, vagyis a csing területén fejtik ki hatásukat. A csing vezérli növekedésünket és fejlődésünket, ez táplálja a szellemi tudatosságunkat.

Amikor a génmódosított étel véletlenszerű hatásai károsítják a csinget, ott keletkezik működési zavar, ahol hat: az életerő, a termelékenység, az ellenálló képesség, a magasabb tudatosság, a szép öregedés és a hormonműködés területén.

Érdemes-e ebbe belenyúlnia az embereknek?

Állatok GMO takarmánnyal etetve

A húst, a baromfit és a halgazdaságokban nevelt halat GE-takarmánnyal etetik. Ezért mindig érdemes olyan növényeket és állatokat vásárolni a boltban, melyek ökológiai gazdálkodásból származnak.

A halak esetében érdemes a természetes vizekben nevelkedetteket előnyben részesíteni. A gazdaságokban nevelt halak általában gyengébbek és könnyebben kapnak fertőzést, mert a mesterséges környezet miatt nincsenek rákényszerítve az élet nehézségeinek kivédésére.

Hol tart ma Magyarország GMO ügyben?

2016. május 23-án jelent meg ezzel kapcsolatban a legfrissebb kormány nyilatkozat, mely szerint: “Magyarország továbbra is úgy ítéli meg, hogy az elővigyázatosság elvét kell alkalmazni minden olyan technológia kapcsán, amelynek hatásairól nincsenek kielégítő adatok”. (A teljes cikk itt olvasható)

Úgy néz ki, hogy jelenleg hazánk igyekszik visszaszorítani a génmódosított termékeket. Ez nem azt jelenti, hogy nem találkozhatunk velük. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan vásároljunk!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója