Golgotavirág – a természet nyugtató gyógynövénye

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A golgotavirág nem csak lenyűgöző megjelenésével hódít, hanem a természetgyógyászatban és a népi gyógyászatban való széles körű alkalmazásával is.

Ebben a cikkben a golgotavirág legfontosabb tulajdonságait, használati módjait és a növényben található hatóanyagokat, valamint a lehetséges mellékhatásokat és kockázatokat vizsgáljuk meg. Elősegítve ezzel, hogy teljesebb képet kapjunk e gyönyörű, de ugyanakkor rendkívül hasznos növényről.

A golgotavirág bemutatása

A golgotavirágot az aztékok, inkák és a dél-amerikai indiánok már évezredek óta háziasították. A 18. században a spanyolok hozták Európába, és ma már a világ számos részén megtalálható, köztük Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában.

Neve az ókori Spanyolországból származik, ahol „az öt sebes virág” néven ismerték. Színei valójában vallási szimbolikát hordoztak, és a keresztre feszítést jelképezték.

Az öt szirom és az öt csészelevél Krisztus tíz tanítványa Júdás és Péter nélkül. Az öt portokos porzó Krisztus öt szent sebének felel meg.

Ez a szimbolika azonban nem mindenki számára általános. Japánban például a golgotavirágot „óra alakú növényként” ismerik. Ott a közelmúltban a homoszexuális mozgalom szimbóluma is.

A golgotavirágnak több mint 500 faja ismert, és legtöbbjük gyógyhatású. Az amerikaiak régóta használják a növényt kelések, sebek, fülfájás és májproblémák kezelésére.

Európában ez idáig a golgotavirág leginkább a szorongás és álmatlanság elleni jótékony hatásairól ismert. A növény termését egyes italok ízesítésére is használják.

A golgotavirágban található legfontosabb hatóanyagok

A golgotavirág, különösen a Passiflora incarnata faj, számos hatóanyagot tartalmaz, amelyek gyógyászati célokra használhatók. Ezek a következők:

 1. Flavonoidok: Ezek a vegyületek antioxidánsok, amelyek segíthetnek a szervezetben lezajló oxidatív folyamatok gátlásában. A flavonoidok közül néhány, mint például az apigenin, a kvercetin és a rutin, hozzájárulhatnak a golgotavirág nyugtató hatásához.
 2. Alkaloidok: Ezek a vegyületek gyakran találhatók meg a növényi világban, és sokféle hatással lehetnek a szervezetre. A golgotavirágban található alkaloidok között megtalálható a harman és a harmalin, amelyek szintén hozzájárulnak a növény nyugtató hatásaihoz.
 3. Cianogén glikozidok: Ezek a vegyületek gyakran előfordulnak a növényvilágban és képesek cianidot termelni. A golgotavirágban találhatóak, bár a növény általában nem tartalmaz elegendő mennyiséget ahhoz, hogy veszélyes legyen.

A golgotavirág gyakran használatos hagyományos gyógyszerként, különösen nyugtató és alvást segítő szerként. Azonban a kutatások eredményei vegyesek, és további vizsgálatokra van szükség a növény hatásainak pontos meghatározásához.

A golgotavirág hasznos tulajdonságai és felhasználása

Hatékonyan és biztonságosan használhatjuk kiegészítőként vagy gyógynövényként is teák, főzetek készítéséhez. A golgotavirágban található vegyszerek nyugtató, izomgörcsoldó hatásúak.

1. Szorongás és depresszió ellen

Nyugtató hatása miatt határozottan a szorongás elsősegélynyújtójaként ismert a növény. A golgotavirág bármilyen formában csökkenti a szorongást és javítja a memóriát.

Súlyosabb depressziós állapotok hagyományos kezelésének kiegészítőjeként is használható. Ha a depresszió a menopauzához kapcsolódik, akkor a golgotavirág lehet a leghatékonyabb gyógynövény.

Amellett, hogy enyhíti az olyan tüneteket, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás (melyek önmagukban is eléggé nyomasztóak), a gyógynövényben található krizin és benzoflavon alkaloidjairól kimutatták, hogy növelik a gamma-aminovajsav (GABA) szintjét.az agyban.

Ez az egyik gátló neurotranszmitter, amelyet az agy a túlzott izgatottság megelőzésére és a kiegyensúlyozott elme elérésére használ. Segít csökkenteni a depressziót okozó agysejtek aktivitását is.

A golgotavirág csodálatos természetes nyugtató is a műtét előtt álló emberek számára. Használata után az ilyen betegek szorongásos szintje jelentősen csökken.

2. Álmatlanságra

A fenti sorokat folytatva ez a növény is segíthet a jobb és minőségi alvásban. Ez ismét annak a ténynek köszönhető, hogy növeli a gamma-amino-vajsav szintjét, ami segíthet ellazulni és jobban aludni.

Ezenkívül csökkentheti az elalváshoz szükséges időt és növelheti az alvás időtartamát. Izomlazítóként is ismert, enyhíti a feszültséget, amely megnehezítheti az elalvást. Ezért például a lila golgotavirág tea kiválóan alkalmas enyhe alvászavarokra.

Csak egy pohár lefekvés előtt, egy bizonyos ideig, jelentősen javítja az alvást.

3. Gyomorpanaszokra

A golgotavirág egyes fajtái bizonyítottan jótékony hatással vannak különféle gyomorproblémákra.

Antioxidáns hatása van, és segíthet a gyomorfekély kezelésében. A növény leveleiből és szárából származó kivonatot számos, kifejezetten fekélyek és más gyomorproblémák kezelésére szolgáló gyógyszer összetételében használják.

4. Magas vérnyomásra

A tanulmányok azt mutatják, hogy a golgotavirág kivonat használata segíthet a magas vérnyomás (hipertónia) csökkentésében is.

Azt találták, hogy egy csésze golgotavirág tea minden nap segíthet szabályozni a vérnyomást enyhe magas vérnyomásban szenvedőknél.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vérnyomáscsökkentőt szedők nem fogyaszthatják ezt a gyógynövényt, mivel veszélyes szintre csökkentheti a vérnyomást. Használat előtt forduljunk orvoshoz!

5. Gyulladáscsökkentő

A golgotavirág a következő antioxidáns vegyületekben gazdag: vitexin, izovitexin, kempferol, kvercetin, rutin, apigenin és luteolin glikozidok.

Zsírsavakat, gyantát, maltolt, fitoszterolokat, cukrokat és nyomokban illóolajokat is tartalmaz. Mindegyik képes ellensúlyozni a gyulladást, és különösen az egyik vegyület, a kvercetin rendkívül hatékonyan szabadítja meg a szervezetet a káros szabadgyök-molekuláktól.

Ezenkívül gátolja a különböző enzimeket, amelyek gyulladást okoznak. Ezek a vegyületek az idegrendszert is ellazítják, segítve az idegrendszeri eredetű fájdalmak, például a hátfájás enyhítését.

Milyen formában fogyasztható a golgotavirág?

Miután megértettük, miben segíthet ez a gyógynövény, érdemes megismerkedni a golgotavirág fogyasztásának módjaival, valamint az ajánlott adagokkal:

 • Tea: Rendkívül egyszerű elkészíteni: 1 teáskanál szárított golgotavirágot adjunk 1 csésze forrásban lévő vízhez. Hagyjuk hatni 5 percig, és igyuk meg a főzetet naponta legfeljebb háromszor.
 • Golgotavirág tinktúra: A golgotavirág tinktúrát szaküzletben lehet kapni. Hozzáadhatjuk vízhez vagy gyümölcsléhez. Napi 3-szor 1-4 ml, vagy más adag javasolt, de csak szakember utasítása szerint.
 • Golgotavirágolaj: A golgotavirágolajat leggyakrabban aromaterápiás fürdőhöz vagy masszázshoz használják. Kombinálhatod más kedvenc illóolajaiddal is. Fejbőrön és hajon is kiválóan használható, mert hidratálja a száraz hajat. A golgotavirág gyulladáscsökkentő tulajdonságai pedig segíthetnek a száraz, irritált fejbőr kezelésében.
 • Kiegészítők: Természetesen golgotavirágot is találhatunk kiegészítő formában. A legtöbb esetben koncentráltabbak, és használatuk előtt érdemes orvoshoz fordulni. Főleg, ha más gyógyszereket is szedünk. A golgotavirág negatív kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

Kockázatok és mellékhatások

A golgotavirág, mint minden gyógynövény, potenciális mellékhatásokkal és kockázatokkal járhat, amelyek közül néhány a következő:

 • Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás reakciót tapasztalhat a golgotavirágra, beleértve a bőrkiütést, viszketést, légszomjat vagy duzzanatot.
 • Interakciók más gyógyszerekkel: A golgotavirág nyugtató hatásaival kapcsolatban vannak jelentések, ezért potenciálisan interakcióba léphet más nyugtatókkal vagy altatókkal, erősítheti azok hatásait, ami veszélyes lehet.
 • Mellékhatások: Néhány ember beszámolt arról, hogy szédülést, zavartságot, álmosságot vagy látásproblémákat tapasztaltak a golgotavirág szedése után.
 • Terhesség és szoptatás: Nincs elegendő megbízható információ a golgotavirág biztonságosságáról terhesség vagy szoptatás alatt. Az ilyen állapotban lévő nőknek kerülniük kell a használatát, hacsak orvosuk másként nem javasolja.
 • Sebészeti beavatkozások: Mivel a golgotavirág befolyásolhatja a központi idegrendszert, azoknak, akik sebészeti beavatkozásra készülnek, legalább két hétig abba kell hagyniuk a használatát a műtét előtt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója