Magas és alacsony GPT szintek értelmezése, kezelése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A GPT (glutamát-piruvát-transzamináz), más néven alanin-aminotranszferáz (ALT), egy fontos enzim, amely szerepet játszik az aminósav-anyagcserében. Ez az enzim katalizálja az alanin és az alfa-ketoglutársav közötti transzaminációs reakciót, amely során piruvát és glutamát keletkezik. A GPT főként a májsejtekben található meg, de kisebb mennyiségben jelen van a szívben, az izmokban és a vesékben is.

Fontossága és szerepe az emberi szervezetben

A GPT enzim, vagy más néven alanin-aminotranszferáz (ALT), számos létfontosságú biológiai funkciót lát el az emberi szervezetben:

Szerepe az aminósav-anyagcserében

A GPT enzim katalizálja az alanin és az alfa-ketoglutársav közötti transzaminációs reakciót, amely során piruvát és glutamát keletkezik. Ez a reakció fontos az aminósavak átalakításában és újrahasznosításában, valamint a szervezet nitrogénegyensúlyának fenntartásában. Az aminósav-anyagcsere révén a GPT enzim hozzájárul a fehérjeszintézishez és a szöveti regenerációhoz.

Kapcsolat az energia-anyagcserével

A piruvát, amely a GPT által katalizált reakció egyik terméke, központi szerepet játszik a glükoneogenezis és a citrátkör (Krebs-ciklus) folyamataiban. Ezek az anyagcsereutak kulcsfontosságúak az energia előállításában és a vércukorszint szabályozásában. A glükoneogenezis során a piruvát glükózzá alakul, amely a szervezet fő energiaforrása, különösen éhezés vagy intenzív fizikai aktivitás során.

Szerepe a májfunkcióban

A GPT enzim elsősorban a májsejtekben található, és részt vesz a máj detoxikációs folyamataiban. Az alanin transzaminálásával és a glutamát keletkezésével a GPT hozzájárul a káros anyagok lebontásához és eltávolításához. Emellett a májban történő glükóz előállításhoz is fontos, különösen stressz vagy éhezés esetén.

Jelentősége a sejtszintű anyagcserében

A GPT enzim az aminósavak és az energia-anyagcsere közötti kapcsolat révén kulcsszerepet játszik a sejtek anyagcsere-folyamataiban. Azáltal, hogy a piruvát és a glutamát termelésén keresztül szabályozza a glükoneogenezist és a citrátkört, a GPT hozzájárul a sejtek energiaellátásának fenntartásához és a metabolikus homeosztázishoz.

Laboratóriumi mérések

A GPT szintjének mérése a vérben fontos diagnosztikai eszköz, különösen a máj egészségének értékelésében. Az alábbiakban a laboratóriumi mérések főbb aspektusait ismertetjük:

Mérés módszerei és protokollok

A GPT szintjének meghatározása vérvizsgálattal történik. A vérmintát általában a könyökhajlatban található vénából veszik, majd a laboratóriumban analizálják. Az enzimaktivitás mérésére különböző módszerek állnak rendelkezésre, például spektrofotometriás eljárások, ahol az enzim által katalizált reakciók termékeit mérik. A modern laboratóriumokban gyakran használnak automata analizátorokat, amelyek gyors és pontos eredményeket biztosítanak.

Referenciaértékek és normál tartományok

A GPT szint referenciaértékei függenek a mérési módszertől és a laboratórium által használt standardoktól, de általánosságban a következő normál tartományokat fogadják el:

 • Férfiak: 10-40 U/L (egység/liter)
 • Nők: 7-35 U/L

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek laboratóriumonként eltérhetnek, ezért mindig az adott laboratórium által megadott referenciaértékeket kell figyelembe venni az eredmények értelmezésekor.

Eredmények értelmezése

A magas GPT szint okai

A GPT szintjének emelkedése a vérben gyakran a májsejtek károsodását jelzi. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a magas GPT szint leggyakoribb okait:

1. Akut és krónikus májgyulladás (hepatitis)

 • Vírusos hepatitis: A hepatitis A, B, C, D és E vírusok mind májgyulladást okozhatnak, ami GPT szint emelkedéshez vezet.
 • Autoimmun hepatitis: Az immunrendszer tévesen támadja meg a májsejteket, ami gyulladást és GPT szint emelkedést okoz.
 • Alkoholos hepatitis: Az alkohol túlzott fogyasztása májgyulladást és májsejtkárosodást eredményez.

2. Zsírmájbetegség (steatosis)

 • Nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD): A zsír felhalmozódása a májsejtekben, amely gyakran kapcsolódik elhízáshoz, cukorbetegséghez és metabolikus szindrómához.
 • Alkoholos zsírmájbetegség: Az alkohol fogyasztás következtében felhalmozódó zsír a májban.

3. Májcirrózis

A máj krónikus, hosszú távú károsodása és hegesedése, amely gyakran hepatitis vagy krónikus alkoholizmus következtében alakul ki. A májcirrózisban szenvedő betegek gyakran mutatnak emelkedett GPT szintet.

4. Gyógyszerek és toxikus anyagok

 • Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek, mint például a paracetamol, az antibiotikumok, a sztatinok és néhány kemoterápiás szer májkárosodást okozhatnak.
 • Toxikus anyagok: Mérgező anyagok, mint például a bizonyos növényvédő szerek vagy a nehézfémek (például ólom), szintén májkárosodást okozhatnak.

5. Metabolikus rendellenességek

 • Hemokromatózis: A vas túlzott felhalmozódása a szervezetben, ami károsíthatja a májat.
 • Wilson-kór: A réz felhalmozódása a májban és más szervekben, ami májkárosodást okozhat.

6. Szívbetegségek

 • Szívelégtelenség: A szív nem tudja hatékonyan pumpálni a vért, ami máj pangását és májkárosodást okozhat.

7. Egyéb okok

 • Mononukleózis: A Epstein-Barr vírus okozta fertőzés, amely a májat is érintheti.
 • Cöliákia: A glutén intolerancia, amely gyulladást és károsodást okozhat a májban is.

Ezek az okok széles spektrumát fedik le azoknak az állapotoknak és betegségeknek, amelyek a GPT szint emelkedését okozhatják. A pontos diagnózis érdekében orvosi kivizsgálás és további laboratóriumi tesztek szükségesek.

Az alacsony GPT szint okai

Az alacsony GPT szint a vérben ritkábban fordul elő, mint a magas szint, és általában nem tekinthető olyan súlyos egészségügyi problémának. Azonban bizonyos állapotok és tényezők hozzájárulhatnak az alacsony GPT szinthez. Az alábbiakban ismertetjük az alacsony GPT szint leggyakoribb okait:

1. Táplálkozási hiányosságok

 • B6-vitamin hiány: A GPT enzim működéséhez B6-vitamin szükséges. Ennek hiánya csökkent enzimaktivitást eredményezhet.
 • Általános alultápláltság: Az elégtelen tápanyagbevitel és alacsony fehérje-fogyasztás hozzájárulhat az alacsony GPT szinthez.

2. Májkárosodás előrehaladott stádiuma

 • Májcirrózis előrehaladott stádiuma: A májsejtek súlyos és kiterjedt károsodása és elvesztése csökkentheti a GPT enzim termelését. Az előrehaladott májcirrózisban a működő májsejtek száma jelentősen csökken, ami az enzim szintjének csökkenéséhez vezethet.

3. Krónikus vesebetegség

 • Veseelégtelenség: Súlyos veseelégtelenség esetén a szervezet számos enzimének szintje, beleértve a GPT-t is, csökkenhet.

4. Ritka genetikai rendellenességek

 • Enzimhiányos állapotok: Bizonyos genetikai rendellenességek okozhatják az enzimtermelés csökkenését vagy hiányát, ami alacsony GPT szintet eredményezhet.

5. Egyéb okok

 • Hypothyreosis: A pajzsmirigy alulműködése esetén bizonyos anyagcsere-folyamatok lassulhatnak, ami befolyásolhatja a GPT szintet.
 • Fertőző betegségek: Bizonyos fertőzések, különösen, ha súlyosak és krónikusak, befolyásolhatják az enzimtermelést és aktivitást.

6. Életmód és egészségi állapot

 • Idős kor: Az életkor előrehaladtával a máj enzimaktivitása természetesen csökkenhet.
 • Alacsony izomtömeg: Az alacsony izomtömeggel rendelkező egyéneknél általában alacsonyabb az aminotranszferáz szint, mivel az izomszövet is forrása lehet ezen enzimeknek.

Klinikai jelentőség

Az alacsony GPT szint általában nem okoz aggodalmat, és önmagában ritkán jelent súlyos egészségügyi problémát. Azonban ha egyéb tünetekkel vagy kórtörténettel társul, akkor további vizsgálatokra lehet szükség az alacsony enzim szint okainak feltárására.

Kezelési és megelőzési lehetőségek

A GPT szintjének emelkedését vagy csökkenését számos tényező okozhatja, így a kezelési és megelőzési lehetőségek is eltérőek lehetnek az okoktól függően. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb kezelési és megelőzési stratégiákat.

Kezelési lehetőségek

1. Májbetegségek kezelése

 • Gyógyszeres kezelés: Vírusos hepatitis esetén antivirális gyógyszereket alkalmaznak. Autoimmun hepatitisben immunszupresszánsokat írhatnak fel.
 • Életmódváltás: Alkoholos hepatitis esetén az alkohol teljes elhagyása szükséges. Zsírmájbetegség esetén az életmódváltás, mint például a fogyás, egészséges étrend és rendszeres testmozgás, alapvető fontosságú.
 • Sebészeti beavatkozások: Súlyos májbetegségek, például előrehaladott májcirrózis esetén májátültetés lehet szükséges.

2. Táplálkozási és vitaminkiegészítés

 • B6-vitamin pótlás: Ha a GPT szint csökkenése B6-vitamin hiány miatt van, a vitamin pótlása javasolt.
 • Általános tápanyagpótlás: Az alultápláltság esetén a megfelelő táplálkozás biztosítása és szükség esetén táplálékkiegészítők alkalmazása javasolt.

3. Gyógyszeres kezelés módosítása

 • Gyógyszerváltás: Ha bizonyos gyógyszerek májkárosodást okoznak, az orvos másik gyógyszert írhat fel, vagy módosíthatja az adagot.
 • Májvédő szerek: Bizonyos májvédő szerek, mint például silymarin (máriatövis kivonat), alkalmazhatók a máj védelmére és regenerációjának elősegítésére.

4. Krónikus betegségek kezelése

 • Cukorbetegség kezelése: A vércukorszint megfelelő szabályozása segíthet csökkenteni a zsírmájbetegség kockázatát.
 • Szív- és érrendszeri betegségek kezelése: A szívelégtelenség és egyéb szívbetegségek kezelése javíthatja a májfunkciót.

Megelőzési lehetőségek

1. Egészséges életmód

 • Kiegyensúlyozott étrend: Az egészséges, változatos étrend, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és sovány fehérjékben, segít fenntartani a megfelelő májfunkciót.
 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres fizikai aktivitás segít fenntartani az egészséges testsúlyt és csökkenti a zsírmájbetegség kockázatát.
 • Alkohol fogyasztásának korlátozása: Az alkohol mérsékelt fogyasztása vagy teljes elhagyása segít megelőzni az alkoholos májkárosodást.

2. Rendszeres orvosi ellenőrzés

 • Májfunkciós tesztek: A rendszeres vérvizsgálatok segíthetnek a májfunkciók monitorozásában és a korai problémák felismerésében.
 • Szűrővizsgálatok: Különösen fontosak azok számára, akiknél magas a kockázat, például krónikus hepatitis fertőzésben szenvedők vagy családi anamnézisben májbetegségek előfordulása esetén.

3. Védőoltások

 • Hepatitis oltások: A hepatitis A és B elleni védőoltások segíthetnek megelőzni ezeknek a vírusos fertőzéseknek a kialakulását és az ebből adódó májkárosodást.

4. Toxikus anyagok kerülése

 • Veszélyes vegyszerek: A veszélyes vegyi anyagokkal való érintkezés minimalizálása, például a munkahelyi biztonsági előírások betartásával.
 • Biztonságos gyógyszerhasználat: Az előírásoknak megfelelő gyógyszerhasználat, és a gyógyszerek túlzott vagy nem megfelelő alkalmazásának kerülése.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója