Mit tehetünk hajhullás ellen?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Természetes jelenség a hajhullás. A hajhullás mértéke is változó, általában tavasszal és ősszel jobban hullik. Ezenkívül a stressz hatására illetve nőknél hormonális változáskor is megnövekedhet a kihullott hajszálak mennyisége.

Átlagosan napi 100 kihullott hajszál miatt még nem kell aggódni. A hajhullás akkor jelent problémát, ha a kihullott hajszálak helyén nem nő másik hajszál.

A hajhullás nem összetévesztendő a hajszál elvékonyodásával. Ez a jelenség azzal jár, hogy a hajzat elveszíti régi dús kinézetét – hölgyeknél a menopauza után sokszor megfigyelhető jelenség.

Melyek lehetnek a hajhullás okai?

Számos ok állhat a hajhullás hátterében, és ezek közül az alábbiak lehet:

  1. Genetikai hajlam: Az androgén alopecia a leggyakoribb hajhullás típus, amely az öröklődésen alapul. Az öröklött hajhullás esetén a hajszálak a fejbőrön belül sorvadnak, és vékonyabbak lesznek, amíg végül nem hullanak ki.
  2. Hormonális változások: A hormonális változások, például a terhesség, a menopauza vagy a pajzsmirigy problémák is okozhatnak hajhullást.
  3. Stressz: A krónikus stressz hajhullást okozhat, mivel csökkenti a fejbőr vérellátását, ami szükséges a hajszálak növekedéséhez.
  4. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például kemoterápiás szerek, vérnyomáscsökkentők vagy hormonális fogamzásgátlók is okozhatnak hajhullást.
  5. Vitamin- és ásványianyag-hiány: A haj növekedéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok hiánya, például a vas, a cink vagy a B-vitaminok, hajhullást okozhat.
  6. Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek, például a lupus vagy az alopecia areata is okozhatnak hajhullást.
  7. Fizikai és kémiai sérülések: A hajhullás oka lehet a haj kemény kezelése, például a túlzott hajszárítás, hajfestés, dauerolás vagy hajvasalás.

Fontos azonosítani a hajhullás okát, hogy megfelelően lehessen kezelni. Ha tartós hajhullás tapasztalható, érdemes szakemberhez fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Mit tehetünk hajhullás ellen?

Mivel a túlzott hajhullásnak nagyon sok oka lehet, ezért nincs általános megoldás a problémára. Érdemes orvoshoz fordulni és részletesen beszámolni a hajhullás fokozódásától számított időszakról.

Továbbá egy vérvizsgálat illetve a hajszálak mikroszkópos elemzése (trichogramm) is hozzásegítheti a pácienst a megoldáshoz.
Nagyon sokféle kezelés létezik, hiszen a kiváltó okok is sokfélék lehetnek.

Általában a hajhullás csak egy következmény. Ilyen esetben az ok megszüntetése után a hajhullás is megszűnik. Sokszor a szülés után is megfigyelhető hajhullás önmagától megszűnik.

A szülés felborítja a nők hormonrendszerét, amely természetes módon helyre áll – ez viszont időbe telik.

Türelem! Türelem! Türelem!

Bármilyen terápia mellett döntünk, tudni kell, hogy a haj ciklusokban nő. A hajnövekedés első ciklusa (anagén) 2-4 évig tart. A második ciklus (katagén) átmenetinek mondható.

Ez akkor következik be, amikor a haj növekedése hirtelen megáll. Ez mindössze néhány napig tart. Végül következik a harmadik szakasz (telogén), ami 2-4 hónapig tart.

Ebben az időszakban hullik ki a hajszál. Ezen időszakban a hajszál fájdalom nélkül kihúzható.

Emiatt a hosszú hajciklus miatt ne számítsunk arra – bármilyen terápiát is alkalmazunk –, hogy néhány nap alatt jelentős változás fog bekövetkezni. Általában 3-6 hónapot követően érezhető a terápiák haszna.

Mit tehetünk a megelőzés és a kezelés érdekében?

A megelőzés a legjobb módszer, de ha már hullik a hajunk, az orvos által előírt terápia mellett is sokat javíthat a helyzetünkön, ha néhány alapvető dolgot betartunk:

  • Ápoljuk a hajunkat megfelelően – Ügyeljünk a fejbőrünk és hajunk egészségére. A legtöbb hajápoló termék kőolajszármazékból készül. Ezek a hatóanyagok nem tesznek jót sem a hajnak, sem a fejbőrnek. Ezenkívül használunk még hajfestéket, zselét, hajhabot és még sorolhatnám milyen termékeket. Válasszunk mindig természetes anyagokat – és csak annyi anyagot használjunk, amennyire valóban szüksége van a fejbőrnek és a hajnak.
  • Táplálkozzunk egészségesen – A fejbőrt és a hajszálakat belsőleg is ápolni kell. Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kell magunkhoz venni, hogy a hajunk szép legyen. A haj és a bőr egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen az A-, B-, H-, C- és E hajvitaminok. Ezenkívül a vas, a cink, a kalcium, a kén és a réz is segíthet – például az elvékonyodás, hajhullás és a töredezettség megelőzésében.
  • Sportoljunk! – Miben segíthet a sport? A rendszeres sportnak sok előnyös hatása van a szervezetünkre. Ezek közé tartozik az is, hogy fokozza a fejbőr oxigén ellátottságát. Alapvetően jó, ha a szervezetünk sok oxigénhez jut, de a fejbőr esetében ez serkenti a hajnövekedést is.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója