Melyek lehetnek a hasmenés okai?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A hasmenés (vagy más néven hasmenéses tünetegyüttes) az emésztőrendszer rendellenes működése, amelynek során a béltartalom túl gyorsan halad át a vastagbélben, így a széklet állaga lágy, vizes, és gyakran nagyobb mennyiségben ürül.

A hasmenés lehet enyhe, átmeneti állapot, vagy súlyos betegség, amely súlyos dehidratációhoz és más szövődményekhez vezethet.

A hasmenés okai

A hasmenés számos okra vezethető vissza, ideértve az élelmiszer- és vírusfertőzéseket, az irritábilis bél szindrómát, az érzékeny bél szindrómát, a gyógyszeres mellékhatásokat, a bélgyulladást, az allergiás reakciókat és a bélférgeket.

Néhány, amely a gyakori okok közé tartozik:

 1. Élelmiszer- és vírusfertőzések: A leggyakoribb okok közé tartoznak a vírusok, baktériumok, paraziták és más kórokozók, amelyeket az élelmiszerrel és vízzel juttatunk a szervezetünkbe. Ezek a fertőzések gyakran okoznak akut hasmenést. A norovírus például nagyon fertőző, és gyakran okoz hasmenést és hányást. Ezen kívül más vírusok, például a rotavírus is okozhat hasmenést, különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél. Az ilyen vírusfertőzések általában közösségi helyeken, például óvodákban, iskolákban, éttermekben vagy kórházakban terjednek.
 2. Ételallergia: Az élelmiszerallergiában szenvedők immunrendszere abnormálisan reagál az adott élelmiszerre, és gyakran okozhatja a hasmenést, valamint más tüneteket, mint például a bőrkiütés, az orrdugulás, a könnyezés és az allergiás reakciók. Az élelmiszerallergia lehet enyhe vagy súlyos, és az allergiás reakció súlyosságától függően azonnali orvosi ellátást igényelhet.
 3. Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS egy krónikus állapot, amely a vastagbél izomzatának rendellenes működésével és az emésztőrendszer érzékenységével jár. Az IBS tünetei közé tartozik a hasmenés, hasi fájdalom, puffadás és székrekedés.
 4. Gyulladásos bélbetegség (IBD): Az IBD olyan krónikus állapotok csoportját jelenti, amelyek a vastagbél és a vékonybél gyulladásával járnak. Az IBD tünetei közé tartozik a hasmenés, hasi fájdalom, véres széklet és fáradtság.
 5. Gyógyszeres mellékhatások: Néhány gyógyszer, például antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és kemoterápiás szerek, okozhatnak hasmenést és más emésztőrendszeri panaszokat.
 6. Bélgyulladás: A bélgyulladás olyan állapot, amelyben a bélfalakat borító nyálkahártya gyulladt és irritált. A bélgyulladás tünetei közé tartozik a hasmenés, hasi fájdalom, láz és gyengeség.
 7. Bélférgek: A bélférgek olyan paraziták, amelyek a belekben élnek, és többféle tünetet okozhatnak, beleértve a hasmenést, hasi fájdalmat és hányingert.
 8. Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás: A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás az állapot, amelyben a hasnyálmirigy hosszabb időn keresztül gyulladt és irritált. Ez gyakran okozhat hasmenést, hasi fájdalmat és más emésztőrendszeri tüneteket.
 9. Rövidbél-szindróma: Ez az állapot azért fordul elő, mert valaki elveszítette a bél egy részét sebészeti beavatkozás során. Az érintetteknek problémájuk lehet az emésztéssel, beleértve a hasmenést is.
 10. Szerotonin-szindróma: Ez egy olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szervezetben túl magas a szerotonin szint. Ez gyakran akkor történik, amikor valaki több olyan gyógyszert is szed, amelyek hatása szerotonin szintjére hat.
 11. Krónikus hasmenés szindróma: Ez a szindróma akkor fordul elő, amikor valaki hosszabb ideig, akár évekig szenved hasmenéstől, de nem találnak rá olyan okot, amely magyarázná a tüneteket.
 12. Cukorbetegség: A cukorbetegségben szenvedők gyakran tapasztalnak gyakori, folyékony székletet, mivel a magas vércukorszint irritálja a bélrendszert.
 13. Rák: A végbélrák és a vastagbélrák egyik tünete a hasmenés lehet, bár általában más tünetek is jelentkeznek.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt ​​okok csak néhány példa, és nem teljes körű lista. Ha hasmenést tapasztalunk, és nem tudjuk, mi lehet az oka fontos, hogy keressük fel orvosunkat, aki segíthet a diagnózisban és a kezelésben.

Tippek, hogyan kerülhetjük el a hasmenést

 • Fontos, hogy tartsuk be a megfelelő higiéniai szokásokat, és bizonyosodjunk meg arról, hogy az élelmiszer és a víz megfelelően van tárolva és elkészítve.
 • Ha gyógyszereket szedünk, tájékoztassuk orvosunkat arról, hogy tapasztaltunk-e hasmenést, mivel bizonyos gyógyszerek okozhatják a tünetet.
 • Ha ismétlődő hasmenést tapasztalunk, érdemes elvégezni az emésztőrendszeri vizsgálatokat, hogy kizárják az esetleges emésztőrendszeri betegségeket.
 • Az ételérzékenység és allergia tesztek segíthetnek azonosítani, hogy mely ételek vagy összetevők okozhatnak hasmenést.
 • Fontos figyelni az egyéb tüneteket is, mint például a láz, a hányinger és az erős hasi fájdalom, mivel ezek utalhatnak súlyosabb problémákra, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója