Hátfájás és következményei

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A hát alsó szakaszának fájdalmával látogatják meg a legtöbbször az orvosokat. A 45 éves kor alattiak között “népbetegség”. A legtöbb esetben az akut fájdalomnak az oka egy egyszerű feszültség.

Ez korlátozza a mozgást, de négy-hat hét alatt elmúlik, akár önmagától is. De mivel a hátfájás előfutára lehet egy nagyobb problémának, ezért nagyon fontos a pontos diagnosztika.

Fontos – mint minden egészségügyi problémánál -, hogy forduljunk orvoshoz. Miután az orvos megállapította, hogy mi a pontos probléma. Ezután eldönthetjük, hogy milyen kezelést választunk – legyen az akár hagyományos vagy alternatív.

Viszont a hibás diagnózis illetve a félretájékoztatás súlyos következményekkel járhat. A legjobb esetben is meghosszabbíthatja a gyógyulási időt.

Rosszabb esetben sokkal nagyobb bajba is kerülhetünk, mint eredetileg voltunk. Ezért (annak ellenére, hogy a hátfájás ritkán jelent súlyos problémát) mindig pontos diagnózisra van szükség.

Megfontolandó, ha fáj a derekad

Szinte mindenki megtapasztalja az akut derékfájást élete során. A gyógyulás érdekében a legtöbbet Te tehetsz saját magadért. Amikor a megfelelő kezelési módot keresed, legyél megfelelően tájokozott a problémáddal kapcsolatban.

Magától értetődik, hogyha egy baleset vagy sérülés következtében kezd el fájni a derekunk, elmegyünk az orvoshoz. Amikor a fájdalom rosszabbodik, egy hét alatt sem enyhül, vagy pihentetés hatására sem múlik, mindenképpen fordulj szakemberhez.

Azok a derékfájdalmak, amik nem köthetőek egy rossz mozdulathoz, csak “úgy” előjönnek, egy belső szervi tünetre mutathat rá. Ha a diagnózis során semmilyen komoly problémát nem állapítanak meg, akkor a megoldás általában az “edzés”.

Természetesen a fájdalmat meg kell szüntetni, utána pedig megerősíteni az elgyengült derekat. A visszatérő fájdalom, a krónikus – legalább három hónapig tartó – derékfájás folyamatos odafigyelést és önkezelést igényel.

Az egyszerű, nem sérülés okozta hátfájdalom kezelésében az idő az egyik legfontosabb elem. Mégis azt javaslom, hogy a fájdalom megjelenésekor forduljunk orvoshoz.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Íme néhány figyelmeztetés, amit érdemes figyelembe venni, amikor a hátfájás súlyos, tartós vagy más tünetekkel együtt jelentkezik:

  • Ha éppen kortikoszteroid vagy pajzsmirigy-hormon kezelés alatt állsz – különösen, ha középkorú vagy -, a hirtelen fellépő hátfájás, ami korlátozza a mozgást, akár csigolya problémára is utalhat.
  • Ha volt már tüdő-, mell- vagy prosztatarákod és a hátfájás fokozatosan alakul ki, vagy tartós fájdalom érzet van minden látható ok nélkül, akkor meg kell vizsgálni a csontokat. A daganat ugyanis áttétet képezhet a csontokon.
  • A hátfájás oka lehet vesefertőzés, amit hőmérséklet ellenőrzéssel lehet felfedezni. Hátfájás jelentkezésekor mérjük meg a testhőmérsékletet és forduljunk orvoshoz. Ugyanakkor már, komolyabb betegségekre is utalhat a hőemelkedés vagy láz.
  • A vesekő is okozhat komoly hátfájdalmat. Ellentétben a mechanikai hátfájdalmakkal – ami enyhül, ha pihentetjük és erősödik a mozgásra -, a vesekő esetén fellépő fájdalommal nem lehet pihenni és ülni sem. Ha még erősebb a tünet (például vonaglás), akkor azonnal menjünk orvoshoz.
  • Ha fájdalom, zsibbadás vagy egyéb tünet sugárzik ki a lábunkba egy hátfájás során, esetleg az egyik láb elgyengülése figyelhető meg, lehetséges, hogy egy ideget érint a probléma. Utalhat a dolog sérvre is vagy más elváltozásra, ami nyomja az ideget.
  • Hirtelen megjelenő, folyamatos és súlyos lábfájdalom, ami nem jár hátfájással, vagy görcsös lábfájás, ami sétálással fokozódik és pihentetéssel enyhül, akár beteg artériákra is utalhat. Ilyenkor mindképp szakemberhez kell fordulni, aki megállapítja, hogy idegi vagy érrendszeri problémáról van szó.
  • Vizelet- vagy széklettartási probléma, ami hátfájással jelentkezik vagy a medence környéki zsibbadás azonnali orvosi ellátást igényel!

Alapvető önsegítő intézkedések

Íme néhány lehetőség, amit bárki használhat biztonságosan és hatékonyan a tűnetek enyhítésére.

1. Hideg-meleg

Általánosságban a legjobb megoldás, ha az első 24-48 órában hideg borogatást veszünk (sérülés esetén, a sérülést után 20 perccel és utána többször a nap folyamán).

A hideg csökkenti a duzzanatot. Ha a sérülés elég súlyos, mélyebb szöveteket is érint, akkor a korai hő alkalmazása növelheti a fájdalmat és a duzzanatot is. Ha a hátfájdalom nem súlyos, akkor néha nincs különbség a hideg és meleg borogatás hatása között. Mindkettőt ki lehet próbálni, és a kellemesebbet, hatékonyabbat válasszuk.

A 20-30 perces meleg borogatás sokszor lazítja az izmokat, így enyhíti a kellemetlen érzést. Ha a meleg növeli a fájdalmat, vagy lüktető érzés jelentkezik, akkor azonnal hagyjuk abba a meleg kezelést. Váltsunk hideg borogatásra és két nap múlva megpróbálhatjuk ismét a meleget.

2. Pihenés

Ha az akut hátfájás egy sérülés következménye, általában nincs más választásod mint egy-két napig az ágyban pihenni. Ugyanakkor minél hamarabb kezdesz mozogni ismét, annál jobb. Hacsak nincs gerinctörés vagy sérv, akkor minél hamarabb keljünk fel és mozogjunk.

A hosszan tartó ágyban fekvés – négy napnál hosszabb – legyengíti a testünket. Az ágyban való pihenéskor a térdek alá tett párna enyhíti a hát izmainak feszülését. Még jobb, ha kemény talajon fekszünk és a lábunkat a kanapé karfájára tesszük. Nyugodtan mozoghatunk a házon vagy lakáson belül, még akkor is, ha minden mozgás iszonyatosan fáj.

Ugyanis ezek a mozgások nem rontják a helyzetet. Olyan mozgásra úgyis képtelenek leszünk, ami rontana helyzetünkön.

3. Gyógyszerek

Aki nagyon nem bírja elviselni a fájdalmat, kérhet fájdalom csillapítót az orvostól. Ezeket a fájdalomcsillapítókat ne szedjük sokáig.

Még az akut fájdalmak esetén is (kivéve ha valami komolyabb, specifikus probléma miatt fáj a hátunk), a legtöbbször néhány nap után a fájdalom jelentősen mérséklődik.

A gyógyszerek rendszeres szedésének súlyos következményei lehetnek. Ha a fájdalom nem múlik, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz!

4. Mozgás

Az egy-két napnál hosszabb ágyban fekvés és pihenés után, ha tehetjük keljünk fel és mozogjunk. Ezzel a legyengülést és a merevséget jól tudhatjuk kezelni.

2-4 héttel a mechanikai típusú hátfájdalom kialakulása után a testmozgás segíthet visszanyerni az erőnket és a hajlékonyságunkat. Sosem szabad ilyen esetben erőltetni vagy túlzottan meghajlítani a gerincet.

Íme két gyakorlat, amit bárki elvégezhet kényelmesen és biztonságosan:

  1. Ereszkedjünk négykézlábra. Egymás után többször homorítsuk és domborítsuk a gerincünket lassú, megfontolt mozgással. Ez a gyakorlat fellazítja az izmokat, ugyanakkor meg is dolgoztatja.
  2. Feküdj le a hátadra kemény talajon. A lábaidat húzd fel, talpak a talajon. Kezeidet tedd a tested mellé. A csípődet told fel a plafon felé, tehát a testsúlyod a talpaidon és a lapockádon lesz. Csinálj 12-15 ismétlést, lassú mozgással. Nehezítheted a gyakorlatot, ha a kezeiddel, a has alsó részén megtartasz egy kisebb súlyt (például két literes vizes palack, vízzel töltve) és úgy végzed a gyakorlatot.

Tehát forduljunk orvoshoz minél hamarabb. Ha nincs komoly baj, akkor regenerálódjunk borogatással és mozgással. Egyéb esetben az orvossal konzultálva kezdjük meg a gyógyulás folyamatát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója