A “Hunzák” legendája

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Valójában a “hunzák” elnevezés téves. Ezalatt a kifejezés alatt a hunzakutokat szokták érteni. A hunzakutok magas hegyi emberek a Nyugat-Karakorum hegyeiben, Észak-Pakisztánban.

Vallási vezetőik Bitan néven ismertek és sámánisztikus hagyományaik is vannak. Hiába szeretnénk, a magyar néphez semmilyen tudományos vizsgálat alapján nincs közük, de akkor miért írok róluk?

Korában a hunzakutok eléggé elzártan éltek, ezért a kutatók csak a 20. század elején figyeltek fel rájuk. Magas életkoruk és a kiváló egészségi állapotuk miatt ma is áhítattal olvasunk róluk. És pontosan ezért írok róluk én is. Érdemes megfigyelni a szokásaikat, az életmódjukat.

Így mi is egy kicsivel egészségesebbek lehetünk. Természetesen a tiszta levegőt és ivóvizet nem feltétlenül tudhatjuk utánozni, de van olyan titkuk, amit igen!

Átverés a legenda?

Az igazságot nem lenne könnyű kideríteni, de az biztos, hogy a legendával ellentétes vélemény is van. Dr. John Clark 20 hónapot élt és a tapasztalatai szerint a lakosok jó része maláriás, vérhastól szenved, férgesek és még néhány probléma sújtja őket. Ezt el is tudom képzelni, hisz sem orvos, sem betegellátás nem volt azon a környéken.

Az életkor mégis magas… amit azzal magyaráz az orvos, hogy nincs anyakönyvvezetés, tehát az életkort csak megközelítőleg tudják meghatározni. Az életkor kérdését tovább nehezíti az a tény is, hogy sem naptár sem időmérés nem ismert azon a vidéken.

Mindezek ellenére tanulhatunk a hunzakutok életmódjából. Szegényes tápanyag lehetőségeiket nagyon jól kihasználják. Az Európai ember lehetőségeit megéri ötvözni a hunzakutok természetes lehetőségeivel.

Ami igaz: a hunzakutoknak nincs rákos betegségük

A hunzakutok nagymennyiségben esznek kajszibarackot és annak magját is. A magot kiszárítják, megtörik és a belsejét megeszik. A sárgabaracknak is hasonló a magja. Ezt én magam is meg szoktam szárítani, megtöröm és megeszem.

A mag attól különleges, hogy B17-vitamint tartalmaz. Ügyelni kell rá, hogy ne együnk belőle túl sokat (átlagosan egészséges felnőtt ember napi 10 magot megehet).

Bár a klinikai kutatások szerint a rákos megbetegedésekre a B17-vitaminnak semmilyen pozitív hatása nincs, sokan állítják, hogy van. Érdemes megfigyelni, hogy a rákból meggyógyultak sokszor említik a B17-vitamin jótékony hatását.

Az igazságot ez esetben is nehéz kideríteni… mivel én kedvelem a mag ízét, és némi nassolásnak sem vagyok az ellenzője, ezért jó étrend-kiegészítőnek tartom és ha tehetem eszem néhány szemet.

További táplálkozási szokások

Mivel kevés lehetőségük volt az étkezésre, ezért ritkán ettek és keveset. Sőt, sokszor éheztek is. Nem javaslom, hogy éheztesse ki magát valaki. Viszont az teljesen logikus, hogy a legkönnyebben akkor lehet elhízni, ha túl sokat eszünk. Tanuljunk meg kicsit hasonlítani a hunzakutokra és együnk kevesebbet!

A hunzakutoknál megfigyelhető az is, hogy kevés húst fogyasztanak. Ne legyél vegán, ha nem akarsz. Viszont nem a hússal kellene jól lakni. Inkább egyél sok zöldséget és egy kis szelet húst. De az sem baj, ha csak két-három naponta eszel húst, akkor is keveset.

A hunzakutok egyik kedvenc étele a Chapatti (ejtsd csapáti). Ez egy kovásztalan kenyérféle, amely Indiában is sokszor fellelhető.

Eredetileg búzából, árpából, hajdinából és kölesből készül. Az elkészítése egyszerű: a lisztekhez sót és vizet kell adni, majd kisütni a kenyeret. Mivel kovásztalan (nincs benne semmi, amitől megkelne, lyukacsossá válna), ezért egy rettentően tömör és általában nehezen rágható “kenyeret” fogunk kapni.

Fontossága és tápértéke a jó minőségű alapanyagokból származik. Érdemes lehet nekünk is kellő figyelemmel megválogatni, hogy milyen alapanyagból sütünk otthon.

És a mozgás is hozzájárul az egészséghez

A hunzakutok a friss levegőn mozognak szinte egész nap. Mi ezt általában nem tehetjük meg, de szánjunk időt a mozgásra. Menjünk ki a szabadba minden nap és sétáljunk. Keressük fel a nagyváros legnagyobb parkjait, zöld területeit és egy kicsit levegőzzünk. Ha tehetjük, akkor a hétvégén menjünk el kirándulni.

És bár a “hunzák” legendája lehet, hogy valóban csak legenda, érdemes lehet kevesebbet enni, jobb minőségű alapanyagokat választani az étkezéseinkhez, kevesebb húst fogyasztani és többet mozogni.

Mit gondolsz, logikusan hangzik?

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója