Kardamom: mit nem tudunk róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A fűszeres kardamom nem minden konyhára jellemző, de bizonyára már sokan használtuk, vagy legalábbis hallottunk róla. A következő sorokban mindent elárulunk, amit a tulajdonságairól tudni kell.

Mi is az a kardamom?

A kardamom természeténél fogva a gyömbér család aromás fűszere.

Sokak számára egy ismeretlen és rejtélyes alapanyag, amiről csak külföldi ételek részeként hallottunk. Az indiai és az ázsiai konyhára jellemző, de ez nem jelenti azt, hogy a szélességi köreinken ismert kulináris alkotásokban ne találna helyet.

Megtaláljuk a curryben Indiában, a teában Iránban, és a Közel-Kelet más országaiban – kávéban. A skandináv országokban pékáruk készítésére is használják.

A kardamomot elsősorban Nepálban, Thaiföldön és Közép-Amerikában termesztik. Használható egész magvakként vagy fűszerré őrölve. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben gyorsan elveszti aromáját, de értékes tulajdonságait nem.

Nagyon erős illata van, aminek nincs analógja a világ többi kiegészítője között. Íze is nagyon specifikus, és főleg a fűszeresek közé sorolható. Éppen ezért nagyon kis mennyiségben használják fel a receptekben.

Ezzel együtt az egyik legdrágább terméknek tartják világszerte, a sáfrány után a második helyen.

A kardamomot a magok színétől függően különböző árban találhatjuk meg, a barnás-zöldtől a fehérig. A zöldek a legdrágábbak, mivel ezeket tartják a legjobb minőségűnek, de a mesterségesen fehérre feketére világosított magvakat kedvelik, mint az esztétikailag legszebbet.

A kardamom jótékony hatásai

Javítja az emésztést és serkenti az anyagcserét. Segít a savassághoz, puffadáshoz és gyomorgörcshöz kapcsolódó gyomor-bélrendszeri betegségekben is. Ez azt jelenti, hogy a fogyásban is segít, ha erre törekszünk.

Emellett felgyorsítja és támogatja a szervezetben zajló méregtelenítési folyamatokat.

Ez azonban messze nem minden. Fontos megemlíteni a kardamom antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságait. Nem is olyan távoli rokonához a gyömbéréhez hasonlóan védi és gyógyítja a szervezetet fertőzések és gyulladások esetén.

Példa erre a régi receptek, amelyek szerint néhány csepp vízzel kombinálva elűzi a rossz leheletet, és véd a szájüreg gyulladásától. Állítólag az élelmiszerekben ízesítőként is használt kardamom megvédi a mikrobiális romlástól.

A Közel-Kelet azért ad kardamomot a kávéhoz és teához, mert képes csökkenteni a koffein hatását.

Amellett, hogy fűszer, illóolaj formájában is használják. Bizonyítottan kezeli és enyhíti az izom- és légúti görcsöket. Ez közvetlenül összefügg azzal a képességgel, hogy segíthet az asztmában és köhögésben.

Úgy gondolják, hogy enyhe fájdalomcsillapító hatása is van. Ezért régen, de helyenként és manapság is alkalmazzák a menstruáció előtti fájdalmak enyhítésére.

Hazánkban a kardamom csak az elmúlt évtizedekben kezdett el népszerűbbé válni, és nem csak fűszerként, hanem gyógyhatásúként is. Az ok az összetételében található hasznos anyagokban rejlik.

A kardamomban található vitaminok és ásványi anyagok

  • Kalcium: A kardamom a szervezet számára nagyon fontos anyagokban gazdag. Ezek közül az első, amelyet fontos megemlíteni, az a kalcium. Hasznos csontjaink és fogaink számára, és felelős azok erősségéért és megfelelő fejlődéséért. Ezért a gyermekeknek és serdülőknek nagyobb mennyiségű ásványi anyagot kell bevenniük. Az ásványt a vérben, az izmokban és más szövetekben is megtaláljuk.
  • Vas: A vas egy másik nagyon fontos elem, amelyet a kardamomban találunk. Nélkülözhetetlen sejtjeink és mindenekelőtt a vörösvérsejtek életéhez. Közvetlenül összefügg az energiánk mennyiségével, valamint a koncentrációnkkal és a memóriánkkal, az immunrendszerünkkel, a vérszegénység állapotával és a szervezet hemoglobinszintjével is.
  • Cink: A kardamomban lévő cink mennyiségére is figyelemre méltó. Az elem összefüggésben áll a növekedéssel, a vérnyomásunkkal, a bőr színével és állapotával, a súlyával, a hajhullással, a körmök megjelenésével és még sok mással.
  • Magnézium: Nem egyszer beszéltünk a magnéziumról is, mint számos fizikai és pszichés folyamatért felelős elemről. Rendkívül fontos az izmaink, köztük a szív és idegrendszer számára, különösen fontos az anyagok megfelelő felszívódásához a szervezetben.
  • Foszfor: A foszfor viszont a kardamomban is megtalálható. Tőle extra adag energiát és vitalitást kapunk, de segít fogaink és ínyünk erősítésében is.

Illik megemlíteni azokat a vitaminokat, amelyekben a fűszer gazdag. Leginkább C -vitaminról és A-vitaminról beszélünk.

Kinek kell vigyáznia a használat során?

Mint minden más terméket, a kardamom-t sem érdemes túlzásba vinni.

Általános szabály, hogy nem jó a fűszer használata, ha érzékeny vagy intolerancia van rá vagy a gyömbér növénycsalád bármely más termékére.

Ezenkívül ne feledjük, hogy ha hosszú ideig intenzíven használjuk, allergiás reakció léphet fel. Legtöbbször bőrkiütés, légzési nehézség, mellkasi fájdalom.

Mivel erősen hat a gyomorra, érdemes körültekintően megközelíteni, ha krónikus jellegű gyomorbetegségei vannak. Ilyen állapot például a gyomorfekély. Epebetegségeknél sem ajánlott fogyasztani.

Érdemes óvatosnak lenni és szakorvoshoz fordulni, ha gyógyszert szedünk. A kardamom befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója