Az orvosi kecskeruta jótékony hatásai

Szerző: Norbert

Az orvosi kecskeruta (Galega officinalis) laktogén hatása miatt is használják a tejtermelés fokozására. Tonizáló, májvédő és vérlemezke-aggregációt gátló hatása van, vizelethajtó és súlycsökkentő hatása miatt is értékelik.

Mi is az az orvosi kecskeruta?

Ez az ártereken, réteken, parlagokon gyakorta megtalálható a pillangós virágú kecskeruta, mely Közép-, és Dél-Európa mellett Kis-Ázsiában is elterjedt.

A kecskeruta évelő, bokrosan növekvő, páratlanul szárnyalt levelei rövid nyelűek, és 9-19 kis levélkét fognak össze. A levélkék lándzsásak, szálkás hegyűek. Virágfürtjei hosszú nyelűek és dús virágúak. A virágok levélhónalji fürtökben nyílnak és fehér, lilás vagy világoskék színűek. Hüvelytermése 2-3 cm hosszú, sokmagvú.

A virágos, föld feletti részeket hasznosítják, a begyűjtés virágzáskor, júliustól szeptemberig tart. A bioaktív alapanyagokat tartalmazó magokat nem hasznosítják, mert túladagolás esetén mérgezőek.

A növény krómot és flavonoidokat, cseranyagokat tartalmaz, melyek a véralvadásgátlásban játszanak szerepet. A krómban gazdag kecskeruta segít a diabétesz II. típusa elleni küzdelemben, amelyet glükóztolerancia faktorként ható krómkészítménnyel kezelnek.

Egyéb jótékony hatásai

  • A galegin, mely a növény hatóanyagai közé tartozik, maga is képes előidézni a hipoglikémiát vagyis az alacsony vércukorszintet.
  • A kivonatok elősegítik a tejelválasztást. Kereskedelmi fogalomban megtalálható készítmények elegendő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.
  • A kecskeruta a vércukorszint csökkentés mellett vízhajtóként is működik, valamint izzasztó hatású.
  • Belsőleg emésztési zavarok kezelésére, a mellékvesekéreg és a hasnyálmirigy működésének serkentésére használják.
  • Tejelválasztó hatását Hollandiában a tehenek tejtermelésének fokozására is használják úgy, hogy a takarmányhoz kecskerutát adagolnak.

A kecskeruta használata megfelelő adagolás mellett gyógyhatású, mértéktelen fogyasztása azonban – különösen a magvaké – mérgező.

A szárított virágos hajtásait forrázatként, porított és tinktúra formájában is alkalmazzák, de fogyasztás előtt konzultáljunk orvosunkkal!

Főkép forrása: verywellfamily.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója