Keresztallergia: Hogyan ismerjük fel és kerüljük el?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A keresztallergia egy olyan jelenség, amikor egy allergiás személy az eredeti allergénnel megegyező vagy hasonló szerkezetű anyagokra is allergiás reakciókat mutat. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer összetéveszti a különböző allergéneket, és hasonló módon reagál rájuk. Például, ha valaki allergiás egy bizonyos pollenre, előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerekre is allergiás reakciót mutat, mert ezek a pollenhez hasonló fehérjeszerkezeteket tartalmaznak.

A keresztallergia leggyakoribb típusai közé tartozik a pollen-élelmiszer keresztallergia, ahol például a nyírfapollenre allergiás emberek bizonyos gyümölcsökre, mint az alma vagy a körte, is allergiásak lehetnek. Továbbá, a latex-gyümölcs keresztallergia esetén a latexre érzékenyek olyan ételekre is allergiásak lehetnek, mint a banán, avokádó vagy kiwi.

Hogyan alakul ki a keresztallergia?

A keresztallergia kialakulása az immunrendszer komplex működésének következménye. Az alapfolyamat a következő lépésekben írható le:

 1. Allergénnel való első találkozás:
  • Az immunrendszer egy allergénnel, például pollennel vagy élelmiszerrel találkozik először. Ekkor az immunrendszer bizonyos sejtjei, úgynevezett dendritikus sejtek, felismerik és feldolgozzák az allergént, majd bemutatják azt a T-sejteknek.
 2. Szenzitizáció:
  • Az immunrendszer szenzitizálódik az allergénnel szemben, azaz emlékezik rá és specifikus IgE antitesteket termel ellene. Ezek az antitestek az immunsejtek, például hízósejtek és bazofilek felszínéhez kötődnek.
 3. Keresztreaktív allergének felismerése:
  • Amikor a szenzitizált személy olyan anyaggal találkozik, amely hasonló szerkezetű fehérjéket tartalmaz, mint az eredeti allergén, az immunrendszer az új anyagot is veszélyesnek ismeri fel. Ez azért történik, mert az IgE antitestek kötődnek ezekhez a hasonló szerkezetű fehérjékhez, és ugyanazt az immunválaszt váltják ki, mint az eredeti allergén esetében.
 4. Allergiás reakció:
  • Az allergénnel való ismételt találkozás során az IgE antitestek az allergénhez kötődnek, ami hízósejtek és bazofilek aktivációját okozza. Ezek a sejtek hisztamint és más gyulladásos mediátorokat bocsátanak ki, amelyek allergiás tüneteket okoznak, például viszketést, duzzanatot, orrfolyást, vagy akár súlyosabb reakciókat is.

A keresztallergia tehát az immunrendszer által azonosnak vagy hasonlónak felismert fehérjeszerkezetek miatt alakul ki. A különböző allergének közötti hasonlóság miatt az immunrendszer ugyanúgy reagál ezekre, mint az eredeti allergénre, így allergiás tüneteket váltva ki többféle anyagra is.

Gyakori keresztallergiák típusai

A keresztallergiák számos különböző allergén között fordulhatnak elő. Az alábbiakban a leggyakoribb típusokat mutatjuk be:

 1. Pollen-élelmiszer keresztallergia:
  • Nyírfapollen és gyümölcsök: A nyírfapollenre allergiás emberek gyakran mutatnak allergiás reakciókat bizonyos gyümölcsökre, például almára, körtére, cseresznyére, és mogyoróra. Ez az úgynevezett orális allergia szindróma (OAS) része.
  • Parlagfű és dinnye: A parlagfűre allergiás emberek érzékenyek lehetnek a dinnye (görögdinnye, sárgadinnye), banán és uborka fogyasztására is.
 2. Latex-gyümölcs keresztallergia:
  • A latexre allergiás emberek gyakran mutatnak keresztreakciókat bizonyos gyümölcsökre, mint a banán, avokádó, kiwi, gesztenye, és papaya. Ezt latex-gyümölcs szindrómának is nevezik.
 3. Poratkák és tengeri ételek:
  • Azok, akik poratka allergiában szenvednek, gyakran mutatnak keresztallergiát a rákfélékre, például garnélarákra, homárra és egyéb tengeri ételekre. Ennek oka, hogy a poratkák és a rákfélék kitináz nevű fehérjéi hasonlóak.
 4. Füvek és ételek:
  • A fűpollen allergiában szenvedők néha érzékenyek lehetnek paradicsomra, dinnyére, narancsra, és búzára. Ezen allergiák esetében a tünetek hasonlóak lehetnek a pollenérzékenység okozta tünetekhez.
 5. Állati szőr és ételek:
  • Bizonyos állati szőrre, például macskaszőrre allergiás emberek gyakran mutatnak keresztallergiás reakciókat sertéshúsra. Ez az úgynevezett „macska-sertés szindróma”.

A keresztallergiák megértése és felismerése kulcsfontosságú az érintettek számára, mivel segíthet megelőzni az allergiás reakciókat azáltal, hogy elkerülik azokat az anyagokat, amelyek keresztreakciókat okozhatnak.

Tünetek és diagnózis

Tünetek

A keresztallergia tünetei az eredeti allergénre adott reakciókhoz hasonlóak, és változhatnak az enyhe kényelmetlenségtől a súlyos, életveszélyes állapotokig. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 1. Orális allergia szindróma:
  • Szájüregi tünetek, például viszketés, bizsergés vagy duzzanat az ajkak, a nyelv, a torok és az íny területén, gyakran friss gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása után.
 2. Bőrreakciók:
  • Csalánkiütés (urticaria), ekcéma, bőrpír, viszketés és duzzanat.
 3. Légzőszervi tünetek:
  • Orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés és asztmás tünetek, például nehézlégzés, köhögés és sípoló légzés.
 4. Emésztőrendszeri tünetek:
  • Hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés.
 5. Súlyos reakciók:
  • Anafilaxia, ami egy gyorsan kialakuló, súlyos allergiás reakció, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Tünetei közé tartozik a légzési nehézség, vérnyomásesés, ájulás, és gyors pulzus.

Diagnózis

A keresztallergia diagnózisa több lépésből áll, és gyakran allergológus vagy immunológus szakorvos végzi. A diagnosztikai folyamat a következőket foglalhatja magában:

 1. Részletes kórtörténet felvétele:
  • Az orvos részletesen kikérdezi a pácienst a tünetekről, azok megjelenési idejéről, gyakoriságáról és súlyosságáról. Ezenkívül fontos információkat gyűjt az étrendről, az életmódról és az allergiás reakciókat kiváltó tényezőkről.
 2. Fizikai vizsgálat:
  • Az orvos fizikai vizsgálatot végez a tünetek és az allergiás reakciók nyomainak felderítésére.
 3. Allergiavizsgálatok:
  • Bőrpróba (prick teszt): Kis mennyiségű allergént visznek fel a bőrre, majd apró tűszúrással juttatják be a bőr alá. Pozitív reakció esetén a bőr azon része megduzzad és viszketni kezd.
  • Specifikus IgE vérvizsgálat: A vérből meghatározzák az egyes allergénekre specifikus IgE antitestek szintjét. Ez segít azonosítani a keresztreaktív allergéneket.
 4. Eliminációs diéta és provokációs tesztek:
  • Az orvos javasolhatja bizonyos élelmiszerek vagy anyagok elhagyását az étrendből vagy a környezetből egy meghatározott időre, majd ellenőrzi, hogy a tünetek csökkennek-e. Ezt követően provokációs teszteket végezhet, amelyek során fokozatosan visszavezetik az adott anyagot, és figyelik a tünetek visszatérését.

A keresztallergia diagnózisa összetett folyamat, amely gondos odafigyelést és szakorvosi irányítást igényel. A pontos diagnózis segít a megfelelő kezelés és életmódbeli változtatások bevezetésében, amelyek javítják az érintettek életminőségét.

Milyen ételeket és anyagokat kerüljünk?

A táblázat a gyakori keresztallergiákat és azokat az ételeket vagy anyagokat tartalmazza, amelyeket kerülni kell az adott allergének esetén.

Eredeti allergénKeresztreaktív anyagok
NyírfapollenAlma, körte, cseresznye, mogyoró, sárgarépa
Parlagfű pollenDinnye (görögdinnye, sárgadinnye), banán, uborka
LatexBanán, avokádó, kiwi, gesztenye, papaya
PoratkákRákfélék (garnélarák, homár), tengeri ételek
MacskaszőrSertéshús

Megelőzés és kezelés

Megelőzés

A keresztallergia megelőzése figyelmet és tudatosságot igényel. Az alábbiakban néhány fontos megelőzési stratégia található:

 1. Kerüljük a keresztreaktív ételeket és anyagokat:
  • Ismerjük meg azokat az ételeket és anyagokat, amelyek keresztreakciókat válthatnak ki, és kerüljük el ezeket.
 2. Olvassuk el a címkéket:
  • Mindig alaposan ellenőrizzük az élelmiszerek címkéit az összetevők listájának megismerése érdekében. Ez különösen fontos az előre csomagolt élelmiszerek esetében.
 3. Végezzünk étrendi változtatásokat:
  • Kérjük ki dietetikus vagy táplálkozási szakértő tanácsát az étrendi változtatásokkal kapcsolatban, hogy biztosítsuk a táplálkozási szükségletek kielégítését az allergének elkerülése mellett.
 4. Tartsuk fenn a tudatosságot és oktassuk magunkat:
  • Oktassuk magunkat és családtagjainkat az allergének felismeréséről és az allergiás reakciók kezeléséről. Az iskolákban és munkahelyeken is fontos a megfelelő tájékoztatás.
 5. Tartsuk be a higiéniai intézkedéseket:
  • Tartsuk fenn a személyes higiéniát és tisztítsuk meg a környezetünket, például gyakori kézmosással és a potenciális allergének eltávolításával, hogy csökkentsük az allergiás reakciók kockázatát.

Kezelés

 1. Gyógyszeres kezelés:
  • Szükség esetén használjunk antihisztaminokat, kortikoszteroidokat vagy más allergiaellenes gyógyszereket, amelyeket az orvosunk javasol. Ezek segítenek enyhíteni a tüneteket.
 2. Étrend-kiegészítők:
  • Az orvos vagy dietetikus javaslata alapján szedjünk olyan étrend-kiegészítőket, amelyek segítenek az allergiás reakciók megelőzésében és a tünetek csökkentésében.
 3. Allergén immunterápia:
  • Az allergén immunterápia, más néven deszenzitizáció, egy hosszú távú kezelés, amely során az allergén kis mennyiségeit adják be fokozatosan növekvő dózisokban. Ez segíthet az immunrendszerünknek hozzászokni az allergénhez és csökkenteni az allergiás reakciókat.
 4. Rendszeres orvosi ellenőrzés:
  • Látogassuk rendszeresen az allergológust vagy immunológust, hogy nyomon követhessük az allergiánk állapotát és szükség esetén módosítsuk a kezelési tervet.
 5. Oktatás és támogatás:
  • Fontos, hogy mi és családtagjaink ismerjük az allergiánk kezelésének módjait, és hogy támogassuk egymást a mindennapi életben az allergének elkerülésében és az allergiás reakciók kezelésében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója