Ketogén diéta – divat vagy tényleg jó?

Szerző: Norbert

Az internet terjedésével nagyon sok információhoz juthatunk – melyek sokszor teljesen ellentétesek egymással. Minden elméletnek vannak pártolói és ellenzői is, és általában mindkét oldal nagyon jól tud érvelni.

Ezért érdemes addig kutatni, amíg eljutunk a tényekig – a tényekkel senki sem tudhat vitatkozni, és a tények ismeretében sokkal könnyebb döntést hozni.

Lássuk a ketogén diéta tényeit – ez nem ítélkezés, hanem a tények vizsgálata (lehetőleg pártatlanul). Mivel nagyon sok információ kering róla, és bárki belekezdhet, jó ha tudjuk mibe vágjuk a fejszénket.

Mivel az étkezés az egészségünk alapját képezi, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen diétát vagy irányvonalat követünk. Hogy Neked jó-e a ketogén diéta azt nem tudom, de itt vannak a tények róla:

Mi is a ketogén diéta?

A ketogén diétát alapvetően epilepsziásoknak fejlesztették ki, és főként gyermekek kezelésére használták. A diéta magas zsírtartalma és a alacsony szénhidráttartalma miatt arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze az energiaigényét.

Normál esetben a szénhidrátokat glükózzá alakítja testünk és ezt a cukrot használja fel (többek között az agy is). Mivel a ketogén diéta alatt túl kevés a szénhidrát a test számára, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká (ketonokká) alakítja át.

Így a glükóz helyett ketonokat fog használni a működéshez. A magas keton szint (ketózis) pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkenéséhez.

A ketogén diéta beállítása

A ketogén diéta betartása nehéz, a legkisebb melléevés is felborítja az egyensúlyt és a diéta hatástalanná válik – akármilyen célra is használjuk.

Ezért viszonylag kevesen is használják. A diétától való eltérés az epilepsziás embereknél az állapotuk romlásához vezet. Ha más célra használjuk (például fogyás), akkor is ez fog történni, de csak annyi lesz a konklúziónk, hogy: nem működik.

Működik, de be kell tartani!

A klasszikus ketogén diétát dietetikusok szabják egyénre, melynél figyelembe vesznek több dolgot is:

  • Kor
  • Testsúly
  • Mozgásmennyiség
  • Kultúra
  • Egyéni ízlés

Az energiamennyiség a normál 80-90% lesz általában, mert a zsírban gazdag ételek feldolgozása kevesebb energiát igényel. Ez természetesen a mozgásigénytől függően változik.

Mivel a zsírban több az energia, mint a szénhidrátban és a fehérjében, ezért az étkezésenkénti adagok csökkenni fognak. Vagyis a szemünkkel azt fogjuk látni, hogy „kevesebbet” eszünk (legalábbis köbméterre).

A zsír mennyiségét a ketogén szinthez igazítják, a fehérjét pedig a test egészségének fenntartásához. A maradék energia hiányt szénhidráttal lehet fedezni.

Ha táplálék-kiegészítőket is fogyasztunk, akkor tovább bonyolódik a számítás. Tehát, ha találsz egy ketogén receptet az interneten, ne dőlj be neki – hiszen nem valószínű, hogy az rád lenne szabva, és ha nem neked való, akkor nem is fog működni.

Ettől függetlenül természetesen lehet finom (csak nem illeszthető be a ketogén diétádba, kivéve, ha magadra szabod, grammra pontosan).

Mit esznek általában a ketogén diéta alatt?

Az étkezések alkalmával a főösszetevők: zsíros tejszín, fehérje dús ételek, zöldség, gyümölcs, zsír, vaj, növényi olaj, majonéz. Csak alacsony szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök megengedettek, ami kizárja a banánt, a krumplit, a borsót és a kukoricát.

Az egyes étkezések adagjait grammra pontosan kell kimérni, és ettől nem szabad eltérni – tehát sem kevesebbet, sem többet nem lehet enni. A klasszikus ketogén diéta nem kiegyensúlyozott!

Csak kevés zöldséget, gyümölcsöt, kalciumban gazdag összetevőt és dúsított gabonát tartalmaz. A beteg pótlásra szorul B és D-vitaminból és kalciumból, amit az életkornak megfelelő cukormentes kiegészítőkkel érnek el: multivitamin, kalcium és D-vitamin.

(Részletesebb ketogén diéta útmutató a kerülendő és engedélyezett élelmiszerekről, tippekről, gyakori kérdésekről.)

Ez túl nehézkes? Mi az alternatíva?

Bizony ennek a diétának a betartása nehézkes, ráadásul nem szabad csak úgy, egyik-napról a másikra elhagyni. Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy mit lehetne helyette használni, melynek hasonló hatékonysága van?

Az egyik lehetőség az Atkins-diéta. Az epilepsziások az Atkins diétának egy módosított változatát használják. Ez egy sokkal megengedőbb diéta, könnyebb betartani – de ezt is be kell tartani, különben nem fogunk eredményt elérni vele!

Ezenkívül választhatjuk még az alacsony glikémiás indexű diétát. Ennek célja, hogy a vércukorszint csökkenjen és általánosságban a szénhidrát bevitel is. Ez a diéta nem jár éhezéssel (a klasszikus ketogén diéta viszont igen).

Magyarországon kísérleteztek a Paleo-ketogén diétával is, melynek egészen kiváló eredményei vannak, és akár hosszú távon is fenntartható. Ezt cukorbetegséggel küszködők is eredményesen használhatják.

Összegzés

A ketogén diéta nem egy kiegyensúlyozott diéta, melyet igen nehéz betartani. A módosított változatai könnyebben betarthatók, ezért közkedveltebbek.

Azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy alapvetően epilepsziások számára találták ki, és mivel nem kiegyensúlyozott, ezért táplálék kiegészítőkre lesz szükségünk, hogy egészségesek maradhassunk.

Alapvetően bármelyik diéta működhet, de csak akkor, ha betartjuk – ez a titok! És vigyázz a ketogén receptekkel, amíg nincs a recept egyénre szabva, addig valószínűleg nem a várt eredményt éred el vele.

Főkép forrása: agamatrix.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója