Kókuszliszt – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A kókuszlisztet egyre több ember fedezi fel. A népszerűsége nem véletlen, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van, ráadásul ínycsiklandozó ételeket készíthetünk belőle.

Ezen felül gluténmentes alternatíva a hagyományos lisztekhez képest. Tápanyagtartalmát tekintve rostokban, zsírokban és fehérjében gazdag, a cukor tartalma és glikémiás indexe alacsony.

Mi is az a kókuszliszt?

A kókuszliszt-gyártók kezdetben a kókusztej tápláló melléktermékét kókuszliszt formájában adták el a gazdáknak. A gazdálkodók tudják, hogy a kókuszliszt kiváló szerves trágya és takarmány-kiegészítő forrás.

Az elmúlt néhány évtizedben, ahogy egyre több kutatás jelent meg a kókuszliszt számos egészségügyi előnyének alátámasztására, az értékes szuperélelmiszerek emberi fogyasztása is növekedett.

A kókuszlisztet a friss kókuszdió húsának lereszelésével nyerik. Ezután dehidratálják és zsírtalanítják, vagyis az olajat kivonják. Az eredmény egy finom por, amely a búza- vagy gabonaliszthez hasonló megjelenésű és érzetű.

A legtisztább és organikus forma a kókusz íz hiánya miatt akár egy tapasztalt szakácsot is megtéveszthet.

A kókuszliszt előnyei

A kókuszliszt felhasználásának számtalan előnye van, többek között az, hogy nagyon gazdag tápanyagokban, alacsony kalória tartalmú és sokoldalúan felhasználható.

Ezenkívül a kókuszliszt a letöbb esetben nem okoz emésztési problémát vagy káros autoimmun választ, ahogyan azt sok másik liszt.

1. Magas rosttartalmú

Más lisztektől eltérően a kókuszliszttermészetes rosttartalma 75% (9-10 gramm két evőkanálban). A rostok létfontosságúak az egészséges emésztés, valamint a szervezet eliminációs és méregtelenítő folyamatainak fenntartásához.

A szakértők napi 20-15 gramm rost elfogyasztását javasolják. A modern élelmiszergyártók és gyógyszergyártók mesterségesen előállított rostok széles választékát forgalmazzák a liszt dúsítására.

Ezek a szintetikus alternatívák azonban gyakran károsabbak, mivel túlságosan agresszív kötőanyagokat, tartósítószereket és káros vegyi anyagokat tartalmaznak.

Ha shake-hez, joghurthoz vagy szószokhoz adjuk – ez egy igazán ízletes módja annak, hogy kiegyensúlyozott és egészséges módon juttassuk be a szükséges rostmennyiséget.

2. Nyomelemekben gazdag

Míg a legtöbb gabonát (nevezetesen a búzát, a kukoricát és a szójababot) tömegesen termesztik kimerült ipari mezőgazdasági talajokon, és genetikai módosításnak vannak kitéve, a kókuszdió a természetben előforduló ásványi anyagok frissítő forrása.

A kókuszpálmát általában a trópusok ásványi anyagokban gazdag vulkáni talajain termesztik, természetesen tengervízzel trágyázva, amely az emberi szervezet számára szükséges összes mikrotápanyag teljes kombinációját tartalmazza. A szemekkel ellentétben a kókuszdió nem tartalmaz fitinsavat.

3. Alacsony a könnyen emészthető szénhidráttartalma

A finomított lisztek egyszerű szénhidrátokban koncentrálódnak, amelyek gyorsan metabolizálódnak, és egészségtelen vércukorszint-ingadozásokat okoznak a szervezetben.

A szervezetben stressz indukálódik, ami hormonális szabályozási zavarokhoz, gyulladásos folyamatokhoz és súlygyarapodáshoz vezet.

Ezért a cukorban gazdag tészta és más finomított lisztből készült receptek kimaradnak az egészséges táplálkozásból.

Tanulmányok szerint a kókuszliszt csökkenti a glikémiás indexet. Alacsony egyszerű szénhidráttartalma magas rosttartalmával kombinálva vércukorszintet jótékonyan befolyásoló lisztté teszi.

4. Hipoallergén, gluténmentes

Napjainkban széles körben elterjedt az allergia és a különféle termékekkel szembeni intolerancia. Sajnos az allergiás vagy intoleranciában szenvedők számára rendelkezésre álló alternatívák mesterségesen előállítottak és egészségtelenek.

A fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és egészséges zsírokban természetesen gazdag kókuszliszt, vaj és tej egészséges és tápláló alternatívát kínálhat.

Kevesen allergiásak a kókuszra, gyakran ajánlják búza-, dió-, szója- és tejallergiára. A kókuszliszt felhasználásával készült receptek széles választéka könnyen elkészíthető és nagyon ízletes, csodálatos módot kínálva arra, hogy ne mondjunk le kedvenc finomságainkról, még akkor sem, ha allergiások vagyunk.

A kókuszliszt tápanyagtartalma

Az alábbi értékek 100 g kókuszlisztre vonatkoznak:

  • Energia: 259 kcal
  • Fehérje: 19 g
  • Zsír: 8 g
  • Szénhidrát: 26 g

Felhasználási trükkök, tippek

Az alábbi tanácsokat és tippeket érdemes megfogadni, amikor elkezdjük a kókuszlisztet felhasználni, hiszen sok bosszúságtól és kényelmetlenségtől óvhat meg minket:

  • A normál liszt nem cserélhető egy az egyben kókuszlisztre. Mivel a két „liszt” közelről sem tekinthető azonosnak.
  • A kókuszliszt rendkívül jó nedvszívó, ezért nagyon keveset kell az ételbe tenni. A gyakorlatban a normál lisztnek a negyedét vagy harmadát kell kókuszlisztből felhasználni (pédául 10 dkg normál liszt helyett 3 dkg kókuszliszt). Ezenkívül 100 g kókuszliszthez kb. 2 dl folyadék szükséges – de ez a gyakorlatban sok mindentől függ!
  • A kókuszliszt mellé több tojást kell tenni. Az arány nagyjából 100 g kókuszliszthez 6 kis méretű tojás – ez is a felhasználástól függ. A sok tojásra azért van szükség, mert különben nagyon tömör lesz a végeredmény. Érdemes bevált recepteket használni és a kísérletezést másokra hagyni.
  • Ha panírozáshoz használjuk, akkor a normál liszt adagoknak megfelelő mennyiséget vehetjük alapul.
  • A kókuszliszt csomós! Alaposan el kell keverni a recept többi száraz anyagával mielőtt nedvesség éri.

A kókuszlisztből készült ételek általában sűrűek és szárazak. Ezt megfelelően sok tojással és az ételbe kever gyümölcspéppel vagy zöldségpéppel lehet ellensúlyozni.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója