A kókuszlisztet egyre több ember fedezi fel. A népszerűsége nem véletlen, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van, ráadásul ínycsiklandozó ételeket készíthetünk belőle.
Ezen felül gluténmentes alternatíva a hagyományos lisztekhez képest. Tápanyagtartalmát tekintve rostokban, zsírokban és fehérjében gazdag, a cukor tartalma és glikémiás indexe alacsony.
Talán ezért is lett a paleo elvet követők egyik kedvenc lisztje, de sokan mások is ezt választják, például a gluténérzékenyek, vagy az emésztési problémákkal küzdők.
Áteresztő bél esetén, cukorbetegek és vegetáriánusok is sokszor a kókuszliszt mellett döntenek. Azt azért érdemes tudni, hogy a kókuszliszt valójában nem „liszt”, legalábbis nem az általános elveknek megfelelően:
Ha nem liszt, akkor mi?
Nagyon sok mindent lehet liszt állagúra darálni, így a kókuszt is. Az állagtól viszont el kell vonatkoztatni, hiszen a kókuszlisztben nincsen gabona mag, sem dióféle – csak tisztán kókuszból áll.
A kókuszliszt előállításakor a kókuszt feltörik. A benne lévő „tejet” kiöntik, majd megszárítják a fehér húsát. A szárítás után alacsony hőmérsékleten megsütik, majd finomra őrlik. Az így kapott állagot vásárolhatod meg a boltban, mint „liszt”.
A kókuszliszt előnyei
A kókuszliszt felhasználásának számtalan előnye van, többek között az, hogy nagyon gazdag tápanyagokban, alacsony kalória tartalmú és sokoldalúan felhasználható.
Ezenkívül a kókuszliszt a letöbb esetben nem okoz emésztési problémát vagy káros autoimmun választ, ahogyan azt sok másik liszt.
A felhasználást jelentő előnyök magukért beszélnek:
- Egészséges telített zsírokban gazdag. Ezeket a zsírok a test könnyen alakítja át energiává, melye segíti az anyagcserét és egyensúlyban tartja a vércukorszintet is.
- A kókusz húsának 61%-a étkezési rost. Ezek a rostok nem szívódnak fel, így a bennük lévő kalória és szénhidrátok némelyike sem. Ezzel szemben egyenesen a béltraktusba kerülnek és segítenek a toxinok eltávolításában.
- Mivel alacsony a glikémáis indexe, ezért nem emeli meg jelentős mértékben a vércukorszintet. Kutatások bizonyítják, hogy a kókuszliszttel készült ételek a teljes étel glikémiás indexét javíthatják. Ezért a fogyni vágyók és a cukorbetegek számára is jó lehetőséget nyújthat a kókuszliszt.
- Szintén kutatásokkal igazolt, hogy a kókuszliszt képes az LDL szintet csökkenteni. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy oldható és oldhatatlan étkezési rostokban is gazdag.
A kókuszliszt tápanyagtartalma
Az alábbi értékek 100 g kókuszlisztre vonatkoznak:
- Energia: 259 kcal
- Fehérje: 19 g
- Zsír: 8 g
- Szénhidrát: 26 g
Felhasználási trükkök, tippek
Az alábbi tanácsokat és tippeket érdemes megfogadni, amikor elkezdjük a kókuszlisztet felhasználni, hiszen sok bosszúságtól és kényelmetlenségtől óvhat meg minket:
- A normál liszt nem cserélhető egy az egyben kókuszlisztre. Mivel a két „liszt” közelről sem tekinthető azonosnak.
- A kókuszliszt rendkívül jó nedvszívó, ezért nagyon keveset kell az ételbe tenni. A gyakorlatban a normál lisztnek a negyedét vagy harmadát kell kókuszlisztből felhasználni (pédául 10 dkg normál liszt helyett 3 dkg kókuszliszt). Ezenkívül 100 g kókuszliszthez kb. 2 dl folyadék szükséges – de ez a gyakorlatban sok mindentől függ!
- A kókuszliszt mellé több tojást kell tenni. Az arány nagyjából 100 g kókuszliszthez 6 kis méretű tojás – ez is a felhasználástól függ. A sok tojásra azért van szükség, mert különben nagyon tömör lesz a végeredmény. Érdemes bevált recepteket használni és a kísérletezést másokra hagyni.
- Ha panírozáshoz használjuk, akkor a normál liszt adagoknak megfelelő mennyiséget vehetjük alapul.
- A kókuszliszt csomós! Alaposan el kell keverni a recept többi száraz anyagával mielőtt nedvesség éri.
A kókuszlisztből készült ételek általában sűrűek és szárazak. Ezt megfelelően sok tojással és az ételbe kever gyümölcspéppel vagy zöldségpéppel lehet ellensúlyozni.
Főkép forrása: nourishedkitchen.com