Köles kalória és tápértékek áttekintése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 0 perc

A köles, mint ősi gabonaféle, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos fogyasztók körében. Könnyen emészthető, gluténmentes, és számos jótékony tápanyagot tartalmaz.

Ebben a cikkben bemutatjuk a köles tápérték tartalmát 100gr-os adag tekintetében, különös figyelmet fordítva a kalóriatartalomra, fehérje-, zsír-, rost-, szénhidrát- és cukortartalomra.

A köles változatos felhasználási lehetőségeinek köszönhetően ideális választás lehet különféle ételek készítéséhez, így érdemes részletesen megismerkedni ezen gabona táplálkozási előnyeivel.

Köles kalória és tápérték táblázat

TápanyagSzáraz kölesFőtt köles
Kalória (kcal)378119
Fehérje (g)113.5
Zsír (g)4.21
Rost (g)8.51.3
Szénhidrát (g)72.923.7
Cukor (g)0.00.1

Megjegyzések:

  • A száraz köles magasabb kalóriatartalommal és tápértékkel rendelkezik, mivel koncentráltabb formában van jelen.
  • A főtt köles alacsonyabb kalóriatartalmú, mivel főzés közben vizet vesz fel, így csökken az egységnyi térfogatra jutó tápanyag mennyisége.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója