A kurkuma 8 meglepő jótékony hatása

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az indiai fűszer kurkuma a világ legegészségesebb fűszere, és számos bizonyított egészségügyi előnye ismert. Tartalmazza az antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületet, a kurkumint, amely a fűszer élénksárga színét adja.

Mi is az a kurkuma?

A kurkuma a Curcuma longa növény gyökeréből származik, amely Indiában és más délkelet-ázsiai országokban nő. A gyömbércsalád tagja, amelyet a Zingiberaceae családnak is neveznek.

A Curcuma longa növény szárított gyökerét jellegzetes sárga porrá őrlik, így az „aranyfűszer” becenevet kapta. A kurkuma ízét földesnek, kesernyésnek, kissé pézsmásnak és enyhén borsosnak mondják.

A kurkuma kúra hatása a szervezetre

Számos kémiai vegyület található ebben a gyógynövényben, amelyek közül néhányat kiemelnénk:

 • Kurkuminoidok: A kurkumin mellett a kurkuminoidok csoportjába tartoznak a demetoxi- kurkumin és a bisdemetoxikurkumin is. Ezek a vegyületek együtt adják a kurkumának jellegzetes színét és hatását.
 • Éterikus olajok: A kurkuma gyökérben körülbelül 1-3% éterikus olaj található, melyek különböző monoterpéneket és szeszkviterpéneket tartalmaznak.
 • Poliszacharidok: Ezen vegyületek vízmegkötő tulajdonságokkal bírnak, és elősegíthetik az immunrendszer működését.

Íme a kurkuma és a kurkumin felhasználása és egészségügyi előnyei:

1. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Bár számos tényező hozzájárul a stroke és a szívbetegség kialakulásához, az egyik legfontosabb probléma a gyulladás. A kurkuma gyulladásgátló tulajdonságai segíthetnek megelőzni az artériás betegségeket.

A kurkumin megvédheti a szívet az iszkémiától – egy szerv vagy testrész nem megfelelő vérellátásától.

2. Szabályozhatja a koleszterin szintet

A kurkuma csökkenti a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét. A trigliceridek olyan zsírok, amelyek akkor halmozódnak fel a vérben, ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Idővel felhalmozódhatnak, és együtt dolgozhatnak az LDL nevű rossz koleszterinnel.

Egy 2017-es metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a kurkuma és a kurkumin megvédheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett betegeket azáltal, hogy javítja a szérum lipid szintjét.

A kurkumin jól tolerálható, étrend-kiegészítőként használható a hagyományos gyógyszerek mellett.

3. Elősegíti a fogyást

A kurkuma bevitelének növelése önmagában nem jó fogyókúrás stratégia, de segíthet csökkenteni az elhízással összefüggő gyulladásokat, és enyhén fokozhatja a zsírégetést.

A Biofactors folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin segíthet csökkenteni a zsírsejtek szaporodását (növekedését) a laboratóriumi eredmények alapján.

A kutatók azt találták, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságai hatékonyak az elhízás gyulladásos folyamatainak visszaszorításában, így segítve csökkenteni az elhízást és annak „káros egészségügyi hatásait”.

4. Enyhíti az ízületi gyulladást

A kurkumin egy polifenol – egyfajta antioxidáns –, amely hozzájárul a kurkuma gyulladásgátló tulajdonságaihoz.

Számos tanulmány, köztük a Journal of Medicinal Food megállapította, hogy a kurkumin képes csökkenteni a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot az ízületi gyulladás által érintett ízületekben.

A kurkuma mennyiségével azonban óvatosnak kell lenni, mivel 500 mg-nál több kurkumin fogyasztása elnyomhatja a vas felszívódását.

5. Csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit

A kurkumin segíthet leküzdeni a gyulladást a szervezetben, ami néha kulcsszerepet játszik a depresszióban. A legtöbb rendelkezésre álló kutatás azt mutatja, hogy a kurkumin segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit azoknál, akik már használnak antidepresszánst.

Egy 2020-as metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumint általában jól tolerálják a depressziós betegek, és ha hozzáadják a szokásos ellátáshoz, javíthatja a depressziós és szorongásos tüneteket. Két jelentős tanulmány is alátámasztja ezt.

Az elsőben 56 személy (férfi és nő), a másodikban 108 férfi vett részt. Mindketten placebót használtak, de nem hasonlították össze a kurkumint semmilyen antidepresszánssal, és mindkét tanulmány azt találta, hogy a kurkumin hatékonyabban csökkentette a depresszió tüneteit, mint a placebo.

6. Fokozza a bőr egészségét

A kurkuma gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságai, amelyek hatékonynak bizonyultak számos bőrbetegség kezelésében, egy 2021-es szisztematikus áttekintés szerint.

Ez a fűszer segíthet növelni a bőr ” ragyogását és fényét „, felgyorsítja a sebgyógyulást, megnyugtatja a pórusokat, csökkenti a pattanások és az aknés hegesedést, és szabályozza a pikkelysömör fellángolását.

7. Támogatja a gyulladásos bélbetegségek kezelését

A kurkuminnak a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére való képességét értékelő összes tanulmány mélyreható elemzése azt találta, hogy egy nagyon jól megtervezett kísérletben a kurkumint és a meszalazint (az erre az állapotra felírt tipikus nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek) placebóval és meszalazinnal szemben tesztelték.

Azoknál a betegeknél, akik csak placebót és meszalazint szedtek, több mint négyszer nagyobb valószínűséggel tapasztalták a fekélyes vastagbélgyulladás visszaesését vagy fellángolását a vizsgálat hat hónapja alatt, ami arra utal, hogy a kurkumin előnyei között szerepelhet e krónikus betegség remissziójának fenntartása is.

Egy kis kísérleti tanulmány a kurkumin kiegészítését vizsgálta fekélyes vastagbélgyulladásban és Crohn-betegségben szenvedő betegeknél.

Bár a minta mérete nagyon kicsi volt, az összes fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő beteg és öt Crohn-beteg közül négynél jelentős javulás mutatkozott két hónap alatt, ami további kutatások szükségességére utal.

Ígéretesnek tűnik az irritábilis bél szindróma és más gyulladásos bélbetegség tünetei tekintetében.

8. Természetes fájdalomcsillapítóként működik

A kurkumin egyik szélesebb körben elfogadott tulajdonsága a tudományos közösségekben, hogy képes kezelni a fájdalmat. Áttörő tanulmányok és áttekintések azt találták, hogy a kurkumin jótékony természetes fájdalomcsillapító lehet az alábbi tünetetknél:

 • Sebgyógyulás és égési fájdalom
 • Posztoperatív fájdalom
 • Gyulladás okozta ízületi fájdalom
 • Szűkületi sérülés okozta neuropátiás fájdalom
 • Orofacialis fájdalom (a szájban, az állkapcsokban és az arcban, leggyakrabban fogászati ​​problémákkal kapcsolatos)
 • Az ülőideg fájdalma krónikus összehúzó sérülésből
 • Arthritis/ízületi fájdalom

Kockázatok és mellékhatások

Bár általában nagyon biztonságos a fogyasztása, a kurkuma ritkán okoz allergiát, különösen a bőrrel való érintkezést követően. Ezt általában enyhe, viszkető kiütésként tapasztalják.

Ezenkívül megfigyelték, hogy a kurkuma nagy dózisai (általában kiegészítő formájában) potenciális mellékhatásokat okozhatnak, például:

 • Hányingert
 • Hasmenést
 • Fokozott vérzésveszélyt
 • Hiperaktív epehólyag-összehúzódásokat
 • Hipotenziót (alacsony vérnyomás)
 • Méhösszehúzódásokat terhes nőknél
 • Fokozott menstruációs áramlást

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hagyjuk abba a kurkuma használatát, és beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt újra elkezdenénk a fogyasztását.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója