Az indiai fűszer kurkuma a világ legegészségesebb fűszere, és számos bizonyított egészségügyi előnye ismert. Tartalmazza az antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületet, a kurkumint, amely a fűszer élénksárga színét adja.
Mi is az a kurkuma?
A kurkuma a Curcuma longa növény gyökeréből származik, amely Indiában és más délkelet-ázsiai országokban nő. A gyömbércsalád tagja, amelyet a Zingiberaceae családnak is neveznek.
A Curcuma longa növény szárított gyökerét jellegzetes sárga porrá őrlik, így az „aranyfűszer” becenevet kapta. A kurkuma ízét földesnek, kesernyésnek, kissé pézsmásnak és enyhén borsosnak mondják.
A kurkuma kúra hatása a szervezetre
Számos kémiai vegyület található ebben a gyógynövényben, amelyek közül néhányat kiemelnénk:
- Kurkuminoidok: A kurkumin mellett a kurkuminoidok csoportjába tartoznak a demetoxi- kurkumin és a bisdemetoxikurkumin is. Ezek a vegyületek együtt adják a kurkumának jellegzetes színét és hatását.
- Éterikus olajok: A kurkuma gyökérben körülbelül 1-3% éterikus olaj található, melyek különböző monoterpéneket és szeszkviterpéneket tartalmaznak.
- Poliszacharidok: Ezen vegyületek vízmegkötő tulajdonságokkal bírnak, és elősegíthetik az immunrendszer működését.
Íme a kurkuma és a kurkumin felhasználása és egészségügyi előnyei:
1. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Bár számos tényező hozzájárul a stroke és a szívbetegség kialakulásához, az egyik legfontosabb probléma a gyulladás. A kurkuma gyulladásgátló tulajdonságai segíthetnek megelőzni az artériás betegségeket.
A kurkumin megvédheti a szívet az iszkémiától – egy szerv vagy testrész nem megfelelő vérellátásától.
2. Szabályozhatja a koleszterin szintet
A kurkuma csökkenti a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét. A trigliceridek olyan zsírok, amelyek akkor halmozódnak fel a vérben, ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Idővel felhalmozódhatnak, és együtt dolgozhatnak az LDL nevű rossz koleszterinnel.
Egy 2017-es metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a kurkuma és a kurkumin megvédheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett betegeket azáltal, hogy javítja a szérum lipid szintjét.
A kurkumin jól tolerálható, étrend-kiegészítőként használható a hagyományos gyógyszerek mellett.
3. Elősegíti a fogyást
A kurkuma bevitelének növelése önmagában nem jó fogyókúrás stratégia, de segíthet csökkenteni az elhízással összefüggő gyulladásokat, és enyhén fokozhatja a zsírégetést.
A Biofactors folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin segíthet csökkenteni a zsírsejtek szaporodását (növekedését) a laboratóriumi eredmények alapján.
A kutatók azt találták, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságai hatékonyak az elhízás gyulladásos folyamatainak visszaszorításában, így segítve csökkenteni az elhízást és annak „káros egészségügyi hatásait”.
4. Enyhíti az ízületi gyulladást
A kurkumin egy polifenol – egyfajta antioxidáns –, amely hozzájárul a kurkuma gyulladásgátló tulajdonságaihoz.
Számos tanulmány, köztük a Journal of Medicinal Food megállapította, hogy a kurkumin képes csökkenteni a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot az ízületi gyulladás által érintett ízületekben.
A kurkuma mennyiségével azonban óvatosnak kell lenni, mivel 500 mg-nál több kurkumin fogyasztása elnyomhatja a vas felszívódását.
5. Csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit
A kurkumin segíthet leküzdeni a gyulladást a szervezetben, ami néha kulcsszerepet játszik a depresszióban. A legtöbb rendelkezésre álló kutatás azt mutatja, hogy a kurkumin segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit azoknál, akik már használnak antidepresszánst.
Egy 2020-as metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumint általában jól tolerálják a depressziós betegek, és ha hozzáadják a szokásos ellátáshoz, javíthatja a depressziós és szorongásos tüneteket. Két jelentős tanulmány is alátámasztja ezt.
Az elsőben 56 személy (férfi és nő), a másodikban 108 férfi vett részt. Mindketten placebót használtak, de nem hasonlították össze a kurkumint semmilyen antidepresszánssal, és mindkét tanulmány azt találta, hogy a kurkumin hatékonyabban csökkentette a depresszió tüneteit, mint a placebo.
6. Fokozza a bőr egészségét
A kurkuma gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságai, amelyek hatékonynak bizonyultak számos bőrbetegség kezelésében, egy 2021-es szisztematikus áttekintés szerint.
Ez a fűszer segíthet növelni a bőr ” ragyogását és fényét „, felgyorsítja a sebgyógyulást, megnyugtatja a pórusokat, csökkenti a pattanások és az aknés hegesedést, és szabályozza a pikkelysömör fellángolását.
7. Támogatja a gyulladásos bélbetegségek kezelését
A kurkuminnak a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére való képességét értékelő összes tanulmány mélyreható elemzése azt találta, hogy egy nagyon jól megtervezett kísérletben a kurkumint és a meszalazint (az erre az állapotra felírt tipikus nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek) placebóval és meszalazinnal szemben tesztelték.
Azoknál a betegeknél, akik csak placebót és meszalazint szedtek, több mint négyszer nagyobb valószínűséggel tapasztalták a fekélyes vastagbélgyulladás visszaesését vagy fellángolását a vizsgálat hat hónapja alatt, ami arra utal, hogy a kurkumin előnyei között szerepelhet e krónikus betegség remissziójának fenntartása is.
Egy kis kísérleti tanulmány a kurkumin kiegészítését vizsgálta fekélyes vastagbélgyulladásban és Crohn-betegségben szenvedő betegeknél.
Bár a minta mérete nagyon kicsi volt, az összes fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő beteg és öt Crohn-beteg közül négynél jelentős javulás mutatkozott két hónap alatt, ami további kutatások szükségességére utal.
Ígéretesnek tűnik az irritábilis bél szindróma és más gyulladásos bélbetegség tünetei tekintetében.
8. Természetes fájdalomcsillapítóként működik
A kurkumin egyik szélesebb körben elfogadott tulajdonsága a tudományos közösségekben, hogy képes kezelni a fájdalmat. Áttörő tanulmányok és áttekintések azt találták, hogy a kurkumin jótékony természetes fájdalomcsillapító lehet az alábbi tünetetknél:
- Sebgyógyulás és égési fájdalom
- Posztoperatív fájdalom
- Gyulladás okozta ízületi fájdalom
- Szűkületi sérülés okozta neuropátiás fájdalom
- Orofacialis fájdalom (a szájban, az állkapcsokban és az arcban, leggyakrabban fogászati problémákkal kapcsolatos)
- Az ülőideg fájdalma krónikus összehúzó sérülésből
- Arthritis/ízületi fájdalom
Kockázatok és mellékhatások
Bár általában nagyon biztonságos a fogyasztása, a kurkuma ritkán okoz allergiát, különösen a bőrrel való érintkezést követően. Ezt általában enyhe, viszkető kiütésként tapasztalják.
Ezenkívül megfigyelték, hogy a kurkuma nagy dózisai (általában kiegészítő formájában) potenciális mellékhatásokat okozhatnak, például:
- Hányingert
- Hasmenést
- Fokozott vérzésveszélyt
- Hiperaktív epehólyag-összehúzódásokat
- Hipotenziót (alacsony vérnyomás)
- Méhösszehúzódásokat terhes nőknél
- Fokozott menstruációs áramlást
Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hagyjuk abba a kurkuma használatát, és beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt újra elkezdenénk a fogyasztását.