Milyen egészségügyi előnyei vannak a lovaglásnak?

Szerző: Norbert

A lovaglás egy egyedülálló sport. Minden típusú fizikai tevékenység jót tesz az egészségnek, de a lovaglás érdekessége, hogy a fizikai előnyei mellett számos jótékony hatással van a mentális egészségre is.

Ebben a sportban a tiszta sportkészségek és technikák, valamint az állatok iránti szeretet összefonódik. A lovak nagyon szociális állatok, amelyek különleges köteléket alakítanak ki az emberekkel. Érdekes tény, hogy a lovak érzik a rajtuk lovagló személy érzelmeit.

A lovakat gyakran használják terápiára. Fogyatékkal élő gyermekek számára is alkalmazzák, mivel támogatja a mozgáskoordinációt, az izomerőt és az egyensúlyt.

Pszichoterápiára is használható, mivel a ló mozgása monoton, ritmikus, ami nyugtató hatású.

Íme a lovaglás egészségügyi előnyei

Fizikai egészségügyi előnyök

1. Izomerősítés

A legtöbb ember, aki nem lovagolt, valószínűleg azon tűnődik, milyen fizikai előnyökkel járhat a lovon ülve. Oldalról úgy tűnik, mintha a lovas nem csinálna semmit, csak ül a ló hátán.

A valóságban azonban ez egyáltalán nem így van. A lovaglás nagyon fárasztó és izomfeszítő tevékenység. A lovaglás során végzett mozgások során szinte az egész test izmai terhelődnek – leginkább a lábak, de a has, a hát és egyebek is. Emiatt a lovaglás nagyon jól erősíti az egész test izmait.

2. A koordináció javítása

A lovaglás sok különböző mozdulat egyidejű végrehajtását jelenti, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen, irányt adjon a lónak, hogy merre mozogjon, és tartsa a mozgástempót. A koordináció, vagyis a különböző testrészek egyidejű hatékony használatának képessége javul a lovaglás hatására.

3. A testtartás javítása

Az erős has- és hátizmok elengedhetetlenek a megfelelő testhelyzet fenntartásához. A lovaglás javítja a testtartást, mivel erősíti ezeket az izmokat.

A törzsizmok erősítése mellett a lovaglás tovább javítja a testtartást a ló egyensúlyának fenntartásához szükséges speciális testhelyzeteknek köszönhetően. A megfelelő testhelyzettel lovaglás közben valószínűleg a nyeregből való testtartásod is javulni fog.

Mentális egészségügyi előnyök

1. A stressz csökkentése

A lovaglás nagyon pihentető tevékenység a ló természetes ritmusa miatt ügetés közben. Mint már említettük, az állat mozgása monoton és ritmikus, ami nyugtató hatású.

A gyengéd dobáló mozdulat masszírozó hatású, javítja a vérkeringést. Emellett a természetben és egy állat társaságában eltöltött idő mindenképpen nyugtató hatású és csökkenti a stresszt.

2. A hangulat javítása

Bebizonyosodott, hogy a lovaglás szerotonint szabadít fel – a boldogság hormonját. Ennek a hormonnak a felszabadulása a hangulat javulásához vezet. 1 óra lovaglás után az elméd kitisztul, és sokkal boldogabbnak fogod érezni magad.

Ha új hobbira vagy csak egy kellemes hétvégi tevékenységre van szükséged, fontold meg a lovaglás ötletét.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója