Mi is az a melatonin?

Szerző: Norbert

Az emberi szervezet egy bizonyos biológiai ritmusnak engedelmeskedik, amelyen keresztül az egyes szervek és rendszerek munkájának rendkívül precíz finomítása történik. A melatonin rendkívül fontos szerepet játszik ebben a bonyolult szabályozási rendszerben.

A melatonin az emberi szervezet alapvető szabályozója. Ez egy olyan hormon, amely minden élőlény szervezetében jelen van, a napi ciklus során változó szinten.

A magasabb rendű organizmusokban a melatonint a tobozmirigyben található pinealociták nevű sejt, valamint a gyomor-bél traktus és a retina termeli. A melatonint a triptofán aminosavból szintetizálják. Biológiai aktivitása hosszú ideig az éjszaka folyamán meghatározza a biológiai ritmusok ciklikus rendszerére gyakorolt ​​hatást.

Mint említettük, a melatonin az agyalapi mirigyben termelődik. Csak éjszaka jelenik meg, nappal pedig eltűnik. Amikor kint besötétedik, a tobozmirigy fokozatosan növeli a melatonin szekrécióját, és teljes sötétségben éri el maximumát.

Reggel a fény aktiválja a látóideget, és a keletkezett impulzus a gerincen és más magasabb vezetési utakon haladva eléri a tobozmirigyet. Ott gátolja a melatonin szintézisét és szekrécióját.

A látóidegnek köszönhetően folyamatos impulzusok fogadása révén a tobozmirigy nagy valószínűséggel képes szabályozni a különböző szervek és rendszerek működését, és sötétben serkenti a test átmenetét egy gazdaságosabb üzemmódba.

A melatonin funkciói

A fentiekből világossá vált, hogy a melatonin szabályozza az ébrenlét- alvás ciklust, és ezáltal szinkronizálja a bioritmusokat.

Ez a rendkívül precíz, minden embernél szigorúan egyéni ritmus letérhet az útról, ha a melatonin szekréciójában zavarok lépnek fel. Normális mennyiségben a melatonin kissé csökkenti az ember testhőmérsékletét – így csökken az energiafelhasználás, és felgyorsul az alvás közben nem aktív sejtek regenerációja.

A melatonint az egyik legerősebb antioxidánsnak tartják, amely a sejtmembrán szintjén és magában a sejtben is hat. A perifériás vér melatoninszintje különbözik a fiatalok és az idősek körében.

Az életkor előrehaladtával a szervezet egyes rendszerei lebomlanak, és ennek következménye a létfontosságú paraméterek megváltozása. Az alvás-ébrenlét ciklusa negatívan hat. Éjszaka az idősek hőmérséklete nem csökken, ami azt jelenti, hogy az alvás közbeni helyreállító folyamatok nem mennek végbe.

A melatonin előnyei

A melatonin létfontosságú a szervezetben zajló összetett folyamatok megfelelő működéséhez. Láthattuk, hogy enélkül éjszaka nem tudnak a sejtek regenerálódni, ami csak negatív következményekkel jár.

A melatonin egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, ha például egy hosszú repülőút után szükséges az alvászavarok és a bioritmuszavarok leküzdése. Ezután az ember biológiai ritmusa megzavarodik, ami más rendellenességekhez vezet a szervezetben. Ezért gyakran adnak melatonin tablettákat, amelyek elősegítik a természetes alvás kezdetét.

A belső biológiai ritmus megfelelő működése nagyon komoly hatással van az emberi élet hosszára. Valószínűleg a melatonin szekréció cirkadián ingadozásainak megőrzése különösen fontos a szervezetben zajló öregedési folyamatok lelassításához.

Egy USA -ban végzett tanulmány is bizonyítja a melatonin komoly immunstimuláló hatását. A rákkal kapcsolatos eredmények rendkívül biztatóak.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója