Mik a cumizás előnyei? Hogyan segíti a babák fejlődését?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A cumizás egy igen érzékeny téma manapság a szülők körében, hiszen sokan már az első perctől kezdve elítélik és hallani sem akarnak róla, másik pedig már jó előre eldöntik, hogy mindenképpen adni fognak majd csemetéjüknek.

Aztán ott van a harmadik opció, mely alapján valójában a baba dönt a sorsa felől – hiszen adhatunk mi, ha nem fogadja el, vagy lehetünk cumi-ellenesek addig a pillanatig, míg rájövünk, hogy pont azok közé a babák közé tartozik a mi csemeténk is, akiket nagyon megnyugtat a használata.

Bárhogy is van, a cumizásnak megvannak a maga előnyei és mi ezt szeretnénk megmutatni ebben a cikkünkben! Szeretnénk rávilágítani arra, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen cumit választunk ki, mert ebből is lehet nagyon rosszra nyúlni, de akár olyan tökéletesre is, mint amilyen például a BIBS cumi.

Mik a cumizás előnyei?

Teljesen egyértelmű, hogy a cumi használatának komoly előnyei vannak, amit érdemes megfontolni és jó alaposan átgondolni. Nézzük meg a 4 leginkább kiemelendő tényt!

  1. Nyugtató hatás: ez a legegyértelműbb, hiszen azonnal látjuk az eredményét: a baba sír, cumit adunk neki, ő pedig megnyugszik tőle. A csecsemőknek természetes ösztöne ez a cumizó, szopizó mozdulat – már abban a másodpercben tudják, mit kell tenniük, mikor megszületnek: keresik édesanyjuk mellét és a táplálék forrását. Ez a mozdulat segít csillapítani a stresszt és ez nyugtató hatással van az idegrendszerük működésére.
  2. Fájdalomcsillapító hatás: ez különösen fogzáskor jöhet jól, ugyanis a viszkető, fájó ínyt remekül dörzsöli a cumi, ami ezáltal segít csökkenteni a fájdalmat.
  3. Csökken a bölcsőhalál kockázata: kutatások kimutatták, hogy a cumi használata alvás közben csökkenti a hirtelen bölcsőhalál, azaz a SIDS kockázatát. A pontos mechanizmus nem ismert, de nagyjából az a magyarázat, hogy a cumizás segíti megnyitni a légutakat, illetve megakadályozza azt is, hogy túlságosan mélyen aludjon a baba.
  4. Nem az ujját fogja választani: nagyon sok baba megtalálja az ujját és azt szopizza. Erről nehéz leszoktatni őket a későbbiekben, hiszen folyamatosan „kéznél van” – sokkal nagyobb küzdelem lesz az egész folyamat.

Íme a cumiválasztás legfontosabb szempontjai!

A megfelelő cumi kiválasztása természetesen nagyon fontos a baba egészsége szempontjából, illetve attól se tekintsünk el, hogy a cél, amit szolgál csak úgy érhető el, ha jó cumit sikerült kiválasztanunk. Az első teszt általában mindig a baba reakciója, hiszen vagy elfogadják, vagy nem. Érdemes több fajtát megnézni, mert előfordulhat, hogy csak bizonyos fajtát/típust utasít el a baba és csak nem sikerült eltalálni a neki valót.

A következő szempont a cumi mérete, amit mindenképpen nézzünk meg vásárlás előtt. Vannak kifejezetten újszülött cumik, aztán következik a 0-6 hónapos időszak cumi mérete, a nagyobbaké pedig a harmadik típus, ezeket javasolják 6 hónapos kor felett. Nagyon fontos, hogy bababarát anyagból készüljenek, a lehető legmagasabb minőségben. Itt is javasoljuk a leírást alaposan áttanulmányozni, az egészen biztos, hogy kellően meggyőző lesz majd.

Mielőtt megvásároljuk, arról is tájékozódjunk, hogy tehető-e sterilizáló gépbe, vagy kifőzhetjük-e forró vízben. Ez ugye elengedhetetlen a megfelelő fertőtlenítés miatt, így egy elég fontos szempont, ha meg akarjuk őrizni babánk egészségét.

Ha szoptatjuk a babánkat, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy a forma és a kialakítás minél inkább az édesanya mellbimbójára hasonlítson. Nagyon sokféle forma létezik, így, ha cumit szeretnénk adni a babánknak és vannak kezdeti nehézségek, ne adjuk fel, mert könnyen lehet, hogy csupán nem tudott mit kezdeni a kiválasztott formával.

Miért fontos, hogy a megfelelő cumit válasszuk ki a babánk számára?

Több szempont miatt is fontos, elsőre talán nem is gondolunk bele, mennyire elengedhetetlen az, hogy a számukra tökéleteset használják és ne csak azt, ami elsőként a kezünkbe került a boltban!

Először is, egy cumi nagyban befolyásolhatja a fog és a szájpadlás egészségének fejlődését, így egy rossz eszközzel elrontani nagy mértékben káros. A fogacskák épségének óvása a mi felelősségünk és már a cumi választásakor elkezdődik, nem csak ott, amikor már kibújtak és el kell kezdeni őket mosni!

A megfelelő méretű és formájú cumi támogatja a szopási reflexet, ami az anyatejes táplálás miatt kiemelten fontos. Nagyon sok édesanya tart attól, hogy a cumi miatt zavar fog keletkezni és nem fog jól menni a szoptatás. Valójában nem szabadna bezavarnia semmilyen szinten, a titok pedig a jó cumiválasztásban rejlik.

A biztonsági szempontokat is meg kell említeni: jó, ha egy cumin van szellőző nyílás, legyen BPA-mentes és egyrészes! A biztonsági gyűrűk is elengedhetetlenek rajtuk, mert lehetővé teszik a cumi könnyű eltávolítását a szájból. Ha ezek rendben vannak, akkor mi is nyugodtak lehetünk.

Hogyan sterilizáljuk a cumikat?

Első használat előtt mindenképpen főzzük ki őket 5 percig forró, lobogó vízben. Ez azért jó, mert az esetleges gyártási maradványokat eltávolítjuk róluk, továbbá megöli a rajtuk található baktériumokat is. Ezt követően heti szinten érdemes vagy kifőzni, vagy sterilizáló gépbe tenni – kinek mi a kényelmesebb megoldás!

Természetesen napi szinten kell őket langyos vízzel leöblíteni a csap alatt, de valójában ez elég egyértelmű is, hiszen pontosan tudjuk, hogy mindig leesik valahova – szöszös, koszos darabot pedig nem tehetünk a babánk szájába mert növeljük vele az elkapható betegségek kockázatát!

A cumikat kiválasztani nem könnyű feladat, ám ha sikerült letenni a voksunkat egy bevált márka mellett, akkor valójában nem fog semmilyen fejtörést okozni a későbbiekben, maximum a dizájn az, amin gondolkodunk kell – a lényeg úgyis az, hogy a biztonsági alapok meglegyenek!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója