Nagyon sokszor eszünk mustárt, például virslihez, kolbászhoz. Mostantól már azt is fogjuk tudni, hogy milyen betegségek, tünetek enyhítésére használhatjuk.
És megnézzük azt is, hogy miként készíthetjük el otthoni mustárunkat – mindenféle felesleges adalékok nélkül. Érdekesség, hogy a mustár külsőleg és belsőleg is használható.
Például megfázásra, gyulladásokra külsőleg is jótékony hatással lehet. Azt érdemes tudni, hogy erős hatása miatt a bőrt is kipirosíthatja vagy akár ki is sebezheti. A mustárnak nagyon erős maró hatása van. Ezzel természetesen serkenti a vérkeringést is azon a helyen, ahova kenjük.
De használhatjuk lábfürdőként is, lábgomba ellen, étvágy javítására, fejfájásra, láz enyhítésére és ízületi fájdalmakra is.
Mustárok készítése – alap recept
A mustárok úgy készülnek, hogy a mustár magot (bármilyen színűt) finomra őrlik. Ezután valamilyen ecettel vagy borral és vízzel megfelelő sűrűségű péppé keverik.
Az őrlemény a folyadékkal keverve felszabadítja a magokból a mustár olajat. Ez fogja adni az alap ízt, melyet további fűszerek hozzáadásával lehet egyedivé tenni.
Magyar mustár
A magyar mustárnak nevezett mustár változat musttal készül. Egy liter édes, sűrűre főzött (barna) mustot kell felforralni másodszor is.
Amikor forr, bele kell önteni fél kilónyi frissen őrölt mustár-lisztet. Ezt a masszát nagyjából fél óráig kell keverve forralni. Ezután lehet hideg musttal hígítani a kívánt sűrűségre és üvegezni. Akár évekig is eláll.
Fokhagymás mustár
A fokhagymás mustár elsősorban markáns ízű húsokhoz való. Elkészítése úgy történik, mint az alap recept.
A hozzávalók pedig a következők: 50 dkg mustárliszt, 40 g fokhagyma, 20 g hagyma, 2 közepes babérlevél, 10 db szegfűbors, 20 db koriandermag, 5 dkg só, 25 dkg borecet – 6 %-os. Ehhez lehet hozzákeverni a megfelelő sűrűség eléréséhez a vizet.
Ízlés szerint édesíteni is lehet valamilyen édesítőszerrel (ehhez ajánlott mennyiség 6 dkg stevia).
Francia mustár
Ez nem Dijoni mustár, de francia. Elkészítéséhez a következőket kell tenni: minden hozzávalót forrástól számítva 5 percig kell főzni.
Folytonos kevergetés közben, szitázva kell a mustár-lisztet hozzáadagolni. Végül szőrszitán (harisnyán) átpasszírozva üvegekbe tesszük.
Hozzávalók: 50 dkg fehér-mustármag, 1250 ml erős borecet, 25 dkg édesítőszer, 2-2 g szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, 10-10 g tárkonyfű, majoránna, 10 dkg vöröshagyma, 1 g babérlevél őrölve, ízlés szerint só.
A Dijoni mustár elkészítéséhez hagyományosan fekete mustármag szükséges. A maghéjat eltávolítják, savanyú vinkóval (éretlen alma vagy szőlő savanyú leve), sóval és fűszerekkel keverik össze.
Elkészítése sokkal nehézkesebb otthon, mint más mustároké, de a bátrak megpróbálhatják!
Narancsos mustár
És még egy nagyon érdekes mustár változat ráadásként. Ez nem más, mint a narancsos mustár. Elkészítése picit különbözik, mint a hagyományos, de lássuk a részleteket.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 6 ek olaj,
- 2 narancs,
- 2,5 dl borecet,
- 8 dkg édesítőszer,
- 1 kk só,
- 3-4 babérlevél,
- 2 ágacska kakukkfű,
- 10 dkg mustár,
- 2 ek vörös bors.
Elkészítés:
- A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajban üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a narancsok levét, a borecetet, a cukrot, a sót, a babért, és a kakukkfüvet. Lassú tűzön főzzük, míg a hagyma pépes nem lesz.
- A babért és a kakukkfüvet kiszedjük, beletesszük a narancsok lereszelt héját, a mustárt és a vörös borsot, és 10 percig forraljuk.
- Üvegekbe töltjük, és hűtőben tároljuk.