A mustár – mire jó és hogyan készíthető házilag?

Szerző: Norbert

Nagyon sokszor eszünk mustárt, például virslihez, kolbászhoz. Mostantól már azt is fogjuk tudni, hogy milyen betegségek, tünetek enyhítésére használhatjuk.

És megnézzük azt is, hogy miként készíthetjük el otthoni mustárunkat – mindenféle felesleges adalékok nélkül. Érdekesség, hogy a mustár külsőleg és belsőleg is használható.

Például megfázásra, gyulladásokra külsőleg is jótékony hatással lehet. Azt érdemes tudni, hogy erős hatása miatt a bőrt is kipirosíthatja vagy akár ki is sebezheti. A mustárnak nagyon erős maró hatása van. Ezzel természetesen serkenti a vérkeringést is azon a helyen, ahova kenjük.

De használhatjuk lábfürdőként is, lábgomba ellen, étvágy javítására, fejfájásra, láz enyhítésére és ízületi fájdalmakra is.

Mustárok készítése – alap recept

A mustárok úgy készülnek, hogy a mustár magot (bármilyen színűt) finomra őrlik. Ezután valamilyen ecettel vagy borral és vízzel megfelelő sűrűségű péppé keverik.

Az őrlemény a folyadékkal keverve felszabadítja a magokból a mustár olajat. Ez fogja adni az alap ízt, melyet további fűszerek hozzáadásával lehet egyedivé tenni.

Magyar mustár

A magyar mustárnak nevezett mustár változat musttal készül. Egy liter édes, sűrűre főzött (barna) mustot kell felforralni másodszor is.

Amikor forr, bele kell önteni fél kilónyi frissen őrölt mustár-lisztet. Ezt a masszát nagyjából fél óráig kell keverve forralni. Ezután lehet hideg musttal hígítani a kívánt sűrűségre és üvegezni. Akár évekig is eláll.

Fokhagymás mustár

A fokhagymás mustár elsősorban markáns ízű húsokhoz való. Elkészítése úgy történik, mint az alap recept.

A hozzávalók pedig a következők: 50 dkg mustárliszt, 40 g fokhagyma, 20 g hagyma, 2 közepes babérlevél, 10 db szegfűbors, 20 db koriandermag, 5 dkg só, 25 dkg borecet – 6 %-os. Ehhez lehet hozzákeverni a megfelelő sűrűség eléréséhez a vizet.

Ízlés szerint édesíteni is lehet valamilyen édesítőszerrel (ehhez ajánlott mennyiség 6 dkg stevia).

Francia mustár

Ez nem Dijoni mustár, de francia. Elkészítéséhez a következőket kell tenni: minden hozzávalót forrástól számítva 5 percig kell főzni.

Folytonos kevergetés közben, szitázva kell a mustár-lisztet hozzáadagolni. Végül szőrszitán (harisnyán) átpasszírozva üvegekbe tesszük.

Hozzávalók: 50 dkg fehér-mustármag, 1250 ml erős borecet, 25 dkg édesítőszer, 2-2 g szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, 10-10 g tárkonyfű, majoránna, 10 dkg vöröshagyma, 1 g babérlevél őrölve, ízlés szerint só.

A Dijoni mustár elkészítéséhez hagyományosan fekete mustármag szükséges. A maghéjat eltávolítják, savanyú vinkóval (éretlen alma vagy szőlő savanyú leve), sóval és fűszerekkel keverik össze.

Elkészítése sokkal nehézkesebb otthon, mint más mustároké, de a bátrak megpróbálhatják!

Narancsos mustár

És még egy nagyon érdekes mustár változat ráadásként. Ez nem más, mint a narancsos mustár. Elkészítése picit különbözik, mint a hagyományos, de lássuk a részleteket.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 6 ek olaj,
  • 2 narancs,
  • 2,5 dl borecet,
  • 8 dkg édesítőszer,
  • 1 kk só,
  • 3-4 babérlevél,
  • 2 ágacska kakukkfű,
  • 10 dkg mustár,
  • 2 ek vörös bors.

Elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajban üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a narancsok levét, a borecetet, a cukrot, a sót, a babért, és a kakukkfüvet. Lassú tűzön főzzük, míg a hagyma pépes nem lesz.
  3. A babért és a kakukkfüvet kiszedjük, beletesszük a narancsok lereszelt héját, a mustárt és a vörös borsot, és 10 percig forraljuk.
  4. Üvegekbe töltjük, és hűtőben tároljuk.

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója